Teszteltem az új Maxot: Gyors és jól átgondolt, de képes lenyomni a Netflix Prémiumot?

A streaming kontra hagyományos kábeltévé kérdése nem ma került előtérbe, mégis mától érdemes róla valós összehasonlításban beszélni, hiszen az új Max a kombinált streaming platformjával egyedi élményt nyújt Magyarországon.

Összesen 22 piacon jelenik meg a Max Európában – köztük ma Magyarországon is, ami leváltja az HBO Maxot, és útjára indította a Warner kombinált vízióját az öreg kontinensen is. A David Zaslav vezette médiakonglomerátum új platformja több országban jelenthet komoly veszélyt a hagyományos kábeltelevíziózásra, azonban ennek lehetőségeit még nem ma fogjuk igazán megtapasztalni. Fontos kérdés lehet az is, hogyan tudják majd a szolgáltatás iránti érdeklődést kellően magas lángon tartani, hiszen az HBO Max még gyerekhibái ellenére is masszívan tartotta a hazai piac második pozícióját, amelynek árazása jóval szerényebb, mint maxos nagytestvére.

Max

Ami tény, hogy a Max érkezésével a Warner Bros Discovery jelentősen megemelte a felhasználók streaming irányú költségeit, és ez igaz még akkor is, ha ezzel párhuzamosan egy fürgébb, összetettebb, több mint dupla (kb 30 ezer) annyi tartalommal felduzzasztott modern streaming szolgáltatást kapunk, ami rendelkezik a linerási televíziózás vonzó kényelmi elemeivel. A Max sportközvetítéseket és állandóan frissülő sportműsorokat (összefoglalókat) is tartalmaz, amit ügyesen vegyítettek a teljes Warner-porfolió tévés és filmes franchise-ainak kombinációjával, ami után az ember egy pillanatra elgondolkodik, hogy valójában egy komplett online TV-t néz, felvértezve 4K minőségben Dolby Atmos hangzással.

De hol itt a kaukktojás?

Valójában sehol, hiszen a Max tényleg azt nyújtja, amit a reklámokban és az előzetes anyagokban ígért magáról, sőt azt néhány funkcióval akár fel is múlja, amennyiben platform minőségét, reszponzivitását és átláthatóságát tesszük előtérbe. Az HBO Maxhoz képest hatalmas változást jelent, hogy a tartalmak kreatív ablakai ugyan szorosabbra vannak szabva, mégis ettől válik az egész rendszer egy homogén egységes felületté, amelyben minden jól illeszkedik egymáshoz, és mégsem tűnik túlzsúfoltnak a tér a böngészéshez. Néhány perc lapozgatás során könnyű megjegyezni, hogy mit hol találunk, de a Max mélységét talán még napok vagy hónapok után sem tudjuk majd igazán meghatározni, hiszen az állandóan frissülő filmek és sorozatok mellett az ID, a TLC vagy a Discovery műsorai, valamint az Eurosport izgalmas sportközvtetítései és összefoglalói egy akkora műsorállományt képeznek, amit a streaming hazai felfutásának éveiben, mondjuk 2021-2022-ben elképzelni sem tudtunk.

Tévedés ne legyen, hiszen amit most a Maxon látunk, részben nem újdonság Magyarországon sem, hiszen a Direct Now applikációja hasonlót tud adni a kereskedelmi csatornákkal és több sportadóval kiegészülve, azonban a Max nála sokkal inkább streaming jellegű, és maga a platform is inkább egyben van, mint a Canal+ amúgy sokak számára vonzó, de technikai értelemben döcögősebb és szerényebb képességű ajánlata. Igazság szerint nem is egy ligában játszanak, de talán egyik fél számára sem cél az összehasonlítás, inkább csak érdekesség és jelentős felhasználói előrelépés, hogy végre egy platformban megkaphatunk szinte mindent, viszonylag szerénynek mondható kompromisszummal.

max

Végre olyan ajánlórendszert is tálaltak a műsorlapok mellé vagy közé – még a sporttartalmakhoz is passzolnak sporttémájú filmek vagy sorozatok, ami eddig inkább Netflix kiváltságnak számított.

Az ára viszont magas, mindent egybevéve magasabb mint a Netflix Prémium változata (4.490 Ft/hó). Ha mindent szeretnénk fullosan kimaxolni, akkor már egy közepes tévé előfizetéssel vetekszik, cserébe bizonyos értelemben jobb szolgáltatást és talán jobb minőséget is kapunk mint a piacvezető, de gyaníthatóan ez nem lesz mindig így, hiszen a Netflix is komoly forrásokat fordít a platformjának ilyen irányú fejlesztésére. Elég, ha csak a karácsonyi NFL közvetítésekről beszélünk.

Viszont máris elérkeztünk egy fontos kérdéshez, hogy kell-e sport egy hagyományos streaming platformba a Sárkányok háza, a Harry Potter(ek) vagy éppen a Maffiózók mellé. Amennyiben azt nézzük, hogy néhány kávé áráért egy tényleg jól használható platformban az alap HBO mellé megkaphatjuk a WBD tévés-portfolió műsorait élőben vagy on-demand formában, akkor az élő sport streaming megjelenése egy igenis szükséges húzás a stúdió(k) számára, amihez a közvetítések alatt látható ismerős reklámblokkokal jó bevételt jelentenek, nekünk pedig tényleg hasznos szórakozást, és máris csak egy karnyújtásnyira vagyunk a lineáris streaming átköltözésétől.

A Max másik vonzó eleme a tervezhetőség és szabadság, ami azt jelenti, hogy nem kell a kábeltévés hűségidőket méregetni és kezelni, hiszen egy hónapra, vagy akár előre rendezve egy évre is megkaphatjuk azokat az élő és térben jól rendezett blockbuster műsorokat, amik állandóan kéznél lehetnek, a ma elérhető egyik legjobb hang és videó minőségben.

Tényleg olyan a Max kombinált streaming platformja, mintha hagyományos kábeltévét néznék?

A Maxnak valóban vannak olyan tételei – és itt természetesen az élő sportra gondolok, amik szinte olyan érzést nyújtanak, mintha a kábeltévén szörföznénk, sőt talán még annál is jobb élmény az élő és közelgő műsorok felfedezése. Mondani sem kell, hogy ez a megoldás sem jelent újdonságot Magyarországon, hiszen eddig is volt Eurosport Online, és a Net4+ is sport streaming szolgáltatás – amire közvetlen módon, külső operátor nélkül is elő lehet fizetni. Azonban a Max sportos megjelenése egy komoly szintlépést jelent, hiszen a Warner konyhájában érezhetően arra építenek, hogy a Max ne csak a tipikus streaming kombinációk állandó résztvevője legyen, hanem lehetőleg folyamatosan fusson a háztartásokban akár egy hagyományos kábeles tévécsatorna, így közvetlen bevételhez juttatva az anyacéget. És ezután jön majd a Roland Garros, a Giro és a Párizsi Olimpia, amik hónapokra elengendő minőségi tartalmat biztosítanak a Max számára.

Max

Ha mindez nem lenne elég, ott vannak az említett televíziós csatornák állandó műsorai könnyen elérhető formában, amik olyan nézőkhöz is eljuthatnak, akik egy ideje kivonták magukat a lineáris műsorfogyasztásból – például a hazai 17-29 éves korosztály alig 19%-a néz csak hagyományos szórású műsorokat (GKID – szerk.) – és ezzel a Netflix népszerű reality műsorai is komoly vetélytársat kaphatnak, ami nem csak a női nézőket fogja érinteni.

A Max érkezésével az eddigi HBO Max nézők releváns műfaji vonzódása is átalakulhat, ami hatással lehet valamennyi résztvevőre, és a Maxon böngészve nálam jelentkezett érdeklődés eddig ismeretlen tartalmak iránt.

A kombinált streaming hazai megjelenése viszont sokáig lesz idegen test a hazai nézőknek, hiszen kipróbálás nélkül nehéz fejben megéretni, hogy miért kell a az HBO-t az Eurosporttal összekapcsolni, hogyan fér egymás mellé az ID és a Trónok harca egy-egy epizódja, de a Max jól tervezett ökoszisztémája néhány perces böngészés során képes válaszolni a legfurább kérdésekre is. A platform annyira gyors és stabil, hogy még az én fürge lépegetési- és keresési szokásaimat is pillanatok törtésze alatt képes volt lekövetni, a teszt során pedig szinte nem találkoztam lagokkal sem. Pedig Netflix és SkyShowtime mintára a műsorlapok főcímei mögött elinduló rövid előzetesek komoly erőforrást igényelhet, mégis sokáig és komolyan kell nyúzni a platformot, hogy egy apró megakadás árnyalja a felhasználói élményünket. Viszont érdemes azt is megjegyezni, hogy a Max Samsung TV-k esetében a 2016-os vagy újabb modelleket támogatja, LG TV-knél pedig webOS 3.5-ös vagy újabb verzióval rendelkező operációs rendszer az indulópont. Konzolok és streaming lejátszók esetében hasonlóre kell számítani, mint az HBO Max, némi kompromisszummal.

A Max kiválthatja egy kábeles tévé előfizetést?

Korábban is az volt a véleményem, hogy a hagyományos kábeltévé hosszú évekig bizonyos formában meghatározza a műsorfogyasztásunkat, azonban a televíziózás evolúciója napjainkban felgyorsulni látszik, és ebben a Max egy fontos szerepet tölt be. Látva a platform jelenlegi, és jövőben várható képességeit joggal dönthetünk úgy, hogy mellette nincs szükségünk hagyományos tévés előfizetésre. Ami korábban csak egy kisebb réteg gondolatmenetét jelentette, az most többeket váltásra ösztönözhet, miszerint látva a Max felépítését és működését miért kéne költeni súlyos ezreket az egyre olyan „másodlagos” szórakozásra, amelynek egy jelentős része már online is megtalálható. Ahogyan Elmar Heggen, az RTL Csoport operatív igazgatója fogalmazott, a lineáris forgalom csökkenése a kereskedelmi csatornákat is arra ösztönzi, hogy jelentős forrásokat áldozzanak az online tér fejlesztésére, hiszen a Max érkezésével egy új figyelmeztetés érkezett, miszerint vészesen fogy a levegő a hagyományőrző kábeles struktúra körül. A váltás egyértelmű, de egyelőre kérdéses a lefutási ideje, így ma még nem feltétlen állítható, hogy a Max képes leváltani a lineáris gondolkodást, viszont jelenléte fontos mérföldkő lehet.

A hazai telekommunikációs cégek tévés ajánlataiban már évek óta fontos szerepet játszanak a streaming kiegészítések, amik egyfelől olcsóbbá tehetik a teljes tévés vagy netes csomagunkat, azonban ennek az oltárán le kell mondani a streaming egyik fontos előnyéről, és 1 vagy 2 évre kénytelenek vagyunk elköteleződni a Telekom, a Vodafone vagy egyéb szolgáltatóhoz, ami befolyásolhatja a rendelkezésre álló kiegészítések összetételét is.

Minden esetben érdemes előre végiggondolni, hogy mennyit szeretnénk költeni televízióra, és ezek mellett mennyit szánunk egy Netflix, egy Max vagy netán egy Disney+ előfizetésre, hogy a SkyShowtime vagy az RTL+ ajánlatairól már ne is beszéljünk.

Max

Ami a WBD számára fontos kérdés, hogy a Max hosszútávon megvesse lábát a felhasználói kosárban – lehetőleg a Netflix mögött (előtt) szorosan, hiszen a streaming áremelkedésével a tipikus előfizetéses kombinációk egyre fajsúlyosabbá válnak – ebben erős harc alakul ki a szolgáltatók között, és amelyik állandó figyelmet és bizalmat kap a nézőktől, szinte biztosan nyereségese marad hosszú ideig, és erre már egy reklámokkal támogatott előfizetői csomag is könnyebben felépíthető.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.