Megjelent az HBO Max Magyarországon, itt vannak a részletek és újdonságok

Az HBO sikerekben gazdag televíziós története lassan 50 évre nyúlik vissza, ám a streaming területen a médiaóriás valahogy képtelen volt ezt a sikersztorit folytatni. Nem véletlen, hogy maga a név hallattán a legtöbb ember fejében a prémium televíziózás ugrik be hirtelen, és ez a gondolatmenet nálunk kicsit később, a 90-es évek dekóderes korszaka után kezdett igazán elterjedni a háztartásokban, a név azóta is egyet jelent a minőségi szórakozással.

Ám időközben megjelent a világpiac szolgáltatói- majd stúdiószegmensében a Netflix és a többi streaming szolgáltató, amire az HBO meglehetősen későn tudott úgy igazán, a saját múltjából eredő frissességgel reagálni. Attól függetlenül, hogy például Magyarországon az HBO GO már lassan 10 éve része a streaming tartalomfogyasztásnak, ez a platform sokáig elég jól tudott lavírozni a hagyományos, lineráris broadcasting műsorszórás, illetve a valós közvetlen előfizetéses modell között – amit nálunk sokáig kétkedve fogadtak -, de a GO fölött már régen lejárt az idő, és talán maga a cég is túl sokáig halogatta a lecserélését.

Azonban 2020 májusában az HBO bevezette Amerikában az új lila csodagyerekét, amelyet HBO Max-nak nevezett, és a frissen kinevezett CEO Jason Kilar vezetésével igyekezett mihamarabb rendet vágni az Amerikában akkorra már kaotikussá váló HBO GO/HBO Now/HBO szolgáltatáshalmaz szinte kiismerhetetlen forgatagában, és törekedett a fogyasztók fejében a márkát vissza pozícionálni a prémium életérzés irányába, amelyhez az HBO Max mellé egy új Warner mozis ablakot is bevezetett, amely azóta változó megítélésű beszédtémát szolgáltatott.

Az elmúlt két évben, mióta az HBO Max elindult világhódító útjára, a világ ismét radikállisan megváltozott, és a Netflix, a Disney vagy az Amazon mellett a WarnerMedia is próbált alkalmazkodni az ebből fakadó felhasználói igényekhez, így a szolgáltatói terjeszkedést több lépésben kellett átszabniuk, figyelembe véve streaming iránti kiugró keresetet, no meg azt a tényt is, hogy 190 országban csak úgy nem lehet leváltani az HBO platformjait. Pláne olyan területeken lenne ez elképzelhetetlen, mint mondjuk az Egyesült Királyság, Franciaország vagy Németország, ahol a Sky partnereként hosszú éves együttműködési szerződés mellett súlyos anyagi veszteség lenne egy új streaming szolgáltatást HBO névvel és tartalmakkal bevezetni.

Mi Magyarok egy éve kaptuk a hírt, hogy az HBO Max még 2021-ben megérkezik Magyarországra, ami leváltja a Netflix árnyékában már tényleg inkább fapadosnak mondható HBO GO szolgáltatást. A tavalyi bevezetés végül különböző, nyilván technikai, pénzügyi és infrastrukturális problémák miatt eltolódott idén márciusra, és időközben a tét már jóval nagyobb lett, mint gondoltuk 2020-ban, hiszen a Disney is bejelentette a várható hazai start időpontját, ami 2022 nyara lett, és a gazdasági mutatók alapján is szűkebb piaci résbe kellene egy prémium szolgáltatás bezsúfolni.

Nos, az HBO Max a mai nappal végre teljes pompájában megérkezett Magyarországra, egy olyan időszak kellős közepén, amikor az emberek nap mint nap a COVID áztatta hétköznapok mellett a szomszédunkban zajló háborús cselekmények miatt is nagyon aggódnak, ami jelentősen befolyásolhatja egy újabb közvetlen előfizetéses streaming platform megjelenését. Talán az HBO Max-nak annyiban van szerencséje, hogy a hazai csapatnak az elmúlt 30 évben volt ideje hosszabban felmérni a magyar piac lehetőségeit és annak határait, így a kínálattal, az árazással és a kedvezmények megfelelő kombinálással sikerült egy olyan ajánlatot tenni a hazai tartalomfogyasztó nagyközönség elé, amely ilyen, több szempontból is kiélezett helyzetben is versenyképes lehet, és az általa nyújtott élménnyel plusz értéket adhat a hazai közbeszédnek.

Mit kell tudni a most megjelent HBO Max szolgáltatásról?

Árazás

Az HBO GO közvetlen előfizetőit automatikusan átirányítják az új platformra, ahol kedvezményes, mindössze 1590 forintos havi díjat fizetnek majd az HBO GO jelenlegi, 1890 forintos díja helyett. Ennek a promóciónak köszönhetően a felhasználók az előfizetésük teljes időtartama alatt több mint 30%-os kedvezményt kapnak a normál havi díjból.

Ugyanezzel a kedvezményes havi díjjal fizethetnek elő a szolgáltatásra szerződésük teljes időtartama alatt azok az új fogyasztók, akik március 31. előtt regisztrálnak. Azok számára, akik március 31. után regisztrálnak az HBO Max-ra, a normál díjas havi előfizetés havonta 2390 forintba kerül majd. Emellett egy új, kiemelkedő ár-érték arányt biztosító éves előfizetés is bevezetnek, amely 12 hónapos hozzáférést tesz elérhetővé nyolc hónap áráért, ami az HBO Max többi operátor partnerénél is elérhető lesz.

Tartalom:

A platformon korábban bevezetett hubok most még több tartalmat kapnak, látványos és színes felvezetőkkel, ahogyan például a Netflix esetében is megszokhattuk, de itt azért picit másabb lesz.

Az HBO Original továbbra tartalmakat nyújt majd, mint a Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedése, Az aranykor vagy az Eufória. A platformon kultikus klasszikus sorozatok is elérhetők lesznek, mint például az Utódlás, a Trónok harca vagy az Easttowni rejtélyek.

A Max Original sorozatok között olyan címek láthatunk, mint a Tizenegyes állomás (Station Eleven), az Egyetemista lányok szexuális élete (The Sex Lives of College Girls), a Hacks – A pénz beszél, A lány a múltból (The Girl Before), a Szerelemre tervezve (Made for Love), az És egyszer csak… és A farkas gyermekei. A DC hubja a a szuperhősfilmek és -sorozatok széles választékát kínálja majd. A kritika által méltatott Harley Quinn animációs sorozat exkluzív premierként érkezik az HBO Maxre. Új sorozatok is elérhetők lesznek, például a Superman és Lois, a Stargirl, a Doom Patrol és népszerű kasszasikerek is, köztük Az Igazság Ligája, az Aquaman, a Wonder Woman, a Joker, a Batman (1989), a Batman visszatér (1992), vagy éppen animációs filmek, mint például a Batman: A sötét lovag visszatér 1–2. rész és a Batman: Hush.

A Cartoon Network válogatásában gyerekeknek szóló animációkat lehet nézni, többek között a Gumball csodálatos világa, a Scooby Doo és a Tini titánok, harcra fel című rajzfilmeket.

A Warner Bros. hubjában olyan elismert filmeknek ad otthont az HBO Max felülete, mint a Kimi, az Utóhatás (Fallout),  a Semmi hirtelen mozdulat (No Sudden Moves), A maffia szentjei (Many Saints of Newark), a Dűne vagy a Mátrix: Feltámadások. Emellett kultikus klasszikusok is megtalálhatók lesznek a kínálatban, például a Halálos fegyver 1–4., a Több mint testőr, a Mad Max: A harag útja és az Acéllövedék.

Forgatókönyv nélküli szórakoztató műsorok is elérhetők lesznek, számos egyéb cím mellett például az Amy babát vár (Expecting Amy), az Ellen és a dizájnerek (Ellen’s Next Great Designer), az FBoy Island – Kamuarcok szigete, a Selena + Séf és a Zero Waste Séf.

Ami tovább emeli a Max jelentőségét, hogy a nemzetközi bemutatók mellett a következő hónapokban több exkluzív magyar film premier is a platformon lesz: Ilyen például Zsótér Indi Dániel, Vida Orsolya és Dimeth Balázs Ferenc részben közösségi finanszírozásból készült, a 2020-as karantén időszakot misztikusan feldolgozó szkeccsfilmje, A Karantén Zóna. Szintén a platformon lesz a premierje két fesztivál kedvenc és fesztivál díjas rövidfilmnek is: elsőként Holtai Gábor és … Hajni filmje, a Második kör érkezik, amelyben Lovas Rozi és Molnár Áron próbálnak eligazodni a bürokráció útvesztőiben A másik Aracsi Norbert Elfelejtett nemzedék című alkotása, amely témája miatt aktuálisabb, mint valaha…Továbbá érkezik még a mozikban sikerrel futó, Kis Hajni kritikus és közönség kedvenc filmje, a Külön falka is.

Itt egy lista az érkezőkről és azok technikai specifikációjáról:

Mátrix – Feltámadások, 4K Dolby Vision, Dolby Atmos

Semmi hirtelen mozdulat (No Sudden Move), 4K UHD Dolby Vision

Dűne,  4K UHD Dolby Vision, Atmos

A maffia szentjei (The Many Saints of Newark),  4K UHD Dolby Vision

Richard király (Richard King), 4k Dolby Vison, Atmos

Farkas gyermekei S01-S02, HD 5.1

Szerelemre tervezve (Made for Love) S01, HD 5.1

Peacemaker – Békeharcos S01, HD 5.1

Győzelmi sorozat: A Lakers dinasztia felemelkedése (Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty) S01, HD 5.1

Utóhatás (The Fallout) 4K Dolby Vision, Atmos

OZ S01 HD, Deadwood S01, S02, S03 HD, Trónok harca S01-S07 FHD (később ezekről lesz az oldalonlista is)

Klasszikus címek:

Odaát, A mentalista, Tuti gimi, Vámpírnaplók, Két pasi, meg egy kicsi, Smallville, Halálos fegyver 1, 2, 3 HD, Batman, a denevérember (1989) HD,

A Max műsortár felhozatala majd duplája lehet a korábbi GO műsortárának, amely napról napra új sorozatokkal és filmekkel gazdagodik. És akkor beszéljünk kicsit a technikai részről is.

Technikai újdonságok

Az HBO Max eszközök és platformok széles skáláján lesz elérhető, többek között okostévéken (bizonyos Samsung, LG és Android TV platformon), streaming eszközökön (Apple TV 4K és Google Chromecast), játékkonzolokon (PlayStation5, PlayStation4, Xbox One és Xbox Series X|S), mobiltelefonokon és táblagépeken (iPhone, iPad, iPod Touch és Android), valamint online a http://www.hbomax.com weboldalon.

Az előfizetők a fő fizetési szolgáltatókon keresztül (VISA, Mastercard és PayPal), valamint a fő alkalmazásáruházakban (Apple App Store, Google Play Store és Samsung Checkout) alkalmazáson belüli vásárlás során is fizethetnek a szolgáltatásért.

Új funkcióként megjelenik az Amazonnál és a Netflixnél is látható személyre szabás lehetősége akár öt nézői profillal, három egyidejű streamelés (ami például a Netflix esetében csak a prémium csomagnál érhető el), előfizetésenként korlátlan számú regisztrált eszköz, 5.1-es térhangzás, Dolby Atmos és bizonyos címek 4K felbontású elérése. a 4K felbontás az Amazonnál az alapcsomag része, míg a Netflix esetében már prémium előfizetés szükséges hozzá.

Az HBO Max tehát megérkezett a hazai piacra is, és vélhetően sok minden majd csak a következő hetekben vagy hónapokban kerül a szolgáltatásba, és ne feledjük el, hogy bizonyos tartalmak esetében a Warner filmek akár 45 napos mozi ablak után máris jöhetnek a hazai Max felületre is, bizonyos esetben az elérhető legjobb minőségben. A hazai bevezetéssel egy időben kapja meg a szolgáltatást Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Moldova, Montenegró, Hollandia, Észak-Macedónia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.

Összességében az HBO Max megjelenésével a hazai streming és tartalomfogyasztás egy új korszakába lépett, ami nekünk nézőknek mindenképpen hasznos lehet, de azt se feledjük el, hogy aki valamennyi (közvetlen prémium) szolgáltatásra elő szeretne majd fizetni (HBO Max, Netflix, Amazon Prime, Apple TV, később Disney Plus), annak ez a buli havonta akár súlyos tízezrekbe is kerülhet, ezért érdemes jól átgondolni, hogy mire is van szükségünk.

#műsoronplus #hbozóna 

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.