Elvárások és a valóság: Az HBO Max Magyarországon

Oszd meg a cikket másokkal is:

Ebben az évben az AT&T tulajdonában álló WarnerMedia médiakonglomerátum szeretné saját streaming platformját az HBO Max-ot Európában is csatába küldeni a streaming fronton, ami várhatóan jelentősen átalakítja majd az HBO márka európai, azon belül is hazánkban tapasztalható megjelenését.

Megveti a lábát?

Azonban az HBO Max nem kerül valamennyi európai piacon azonnal bevezetésre, hiszen rengeteg licence- és disztribúciós szerződések tucatjai hálózzák be az öreg kontinensen az HBO (és tágabb értelemben a teljes WarnerMedia portfólió) márka megjelenését, ezért a Max európai térhódítása közel sem lesz annyira egyszerű, mint az sokan gondolnák.

A WarnerMedia dedikált SVOD szolgáltatása 2020 májusában indult el Amerikában azzal a küldetéssel, hogy végre rendet teremtsen a tartalmi elosztási- illetve márkaügyi káoszban, és a modern elvárásokhoz, no meg a versenytársak tempójához igazítsa médiaszolgáltatását, kihangsúlyozza streaming platformjának komplexitását, amely végül az HBO Max nevet kapta, és már azt is tudjuk, hogy az idei év második felétől Magyarországon is ez a streaming szolgáltatás váltja az eddig használt HBO GO-t.

Az HBO közvetlen és közvetett módon is elérhető Észak-Európában, Közép-Európában, a Baltikum országaiban, Spanyolországban és Portugáliában. Nyugat Európában például Comcast Corporation tulajdonában lévő, és a kontinensen a legnagyobb fizetős tévészolgáltatást nyújtó Sky-hálózattal karöltve, Spanyolországban és Portugáliában a Vodafone Group partnereként, Észtországban és Litvániában pedig a svéd székhelyű Telia Corporationnal. Egyebek mellett például az HBO-nak a Sky-hálózattal 2025-ig tartó szerződése van, és nem tűnik reális forgatókönyvnek, hogy idő előtt egycsapásra felmondaná a médiacég, ezért sokkal inkább valószínűbb, hogy a Sky piacain, Németországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban az HBO márka az eddig megszokott módon kerül még egy ideig a felhasználók képernyőjére.

Azonban ahogy azt korábban is megírtam, Magyarországon az év második felében megtörténik a váltás, amit sokan úgy értelmeztek, hogy a Warner Bros. Pictures speciális, streaming, illetve mozis megjelenési gyakorlata válik itthon is elérhetővé, ami már így is eléggé kiverte néhány forgalmazónál a pandémiától eleve sistergő biztosítékot. Viszont erről szó sincs az európai terjeszkedési programtervben, hiszen a WarnerMedia egyértelműen kijelentette; az idei filmek megjelenés kizárólag az HBO Max amerikai piacára értendő, és az is várhatóan csak az idei évre értendő, amit majd a kialakult piaci viszonyok és elemzések alapján fognak a nézők gyakorlati viselkedéseihez igazítani.

Az HBO Max európai sikerének az elsődleges kérdése, hogyan sikerül a felmerülő piacokon a streaming szolgáltatást beárazni. Az Egyesült Államokban az HBO Max havonta 14,99 dollárba kerül, ugyanannyi, mint elődje, az HBO Now, ami a tengerentúlon a teljes HBO műsortárat jelentette, de volt még az HBO GO is, ami inkább egy kiegészítő szolgáltatást jelentett. Utóbbi kettő 2020 július 31-én végleg átadta helyét a Max-nek.

Prémium elérhető áron

Viszont Európában, ahol egyelőre csak az alapvető HBO GO szolgáltatás érhető el, a meglévő közvetlen vagy közvetett előfizetők sokkal kedvezőbb áron kapják az HBO tartalmakat annak ellenére, hogy Nyugat- és Kelet-Európában jelentős kereseti különbségek tapasztalhatóak. Elég csak megnézni a Netflix és az HBO GO hazai árazását. A Netflix Prémium (3990 Ft/hó) csomagja több mint duplája a hazai GO-nak, és ha csak a Netflix standard (3190 Ft/hó) vesszük figyelembe, akkor is észrevehetően drágább, mint a GO (1890 Ft/hó). Ebben viszont szerepet játszik a tény is, hogy a Netflix már Magyarországon is jelentős műsortárat nyújt magyar felirattal és lassú folyamú szinkronizálással, és a műsortár felépítésében rejlő Netflix fölény a GO-val szemben egész Európában jelen van.

Viszont az HBO Max érkezésével a helyzet valószínűleg megváltozik, és ha hinni lehet a híreknek és különböző tájékoztatóknak, az új Max könyvtár sokkal szélesebb film- és sorozatfelhozatalt tud majd felmutatni, ami – ha élni szeretnék egy videótékás metaforával, várhatóan a Netflixhez hasonlóan több szintes „videókölcsönző palotát” eredményez majd az elkövetkező hónapok vagy évek során, nem beszélve a várható technológiai fejlődésről. Én egy olyan platformpremierre számítok, amely egyformán képes kiszolgálni a streaminggel ismerkedő átlag felhasználók és a high-tech videófogyasztók legvadabb elképzeléseit is (A 4K élményt viszont csak jövőre várom).

Ugyanakkor az HBO GO európai árkülönbsége később jelentős probléma lehet, kezdve Kelet-Európa egyes részein (köztük Magyarországon is) tapasztalt 5-6 (nálunk 1890 Ft.) dolláros havi előfizetési ártól – hiszen itt jellemzően alacsonyabbak a jövedelmek, és ahogy haladunk Észak-Nyugat irányába, ez az ár akár háromszorosára is emelkedhet, hiszen például Dániában a havi előfizetés meghaladja a 16 dollárt.

TV Drama Vision göteborgi filmfesztiválon Antony Root, a WarnerMedia EMEA eredeti tartalmakért felelős vezetője kifejtette, hogy az összes különböző helyi HBO Europe, mint a Nordic, Adria, Spanyolország, Lengyelország, Románia vagy Magyarország valójában viszonylag egységes tartalmat kínál az Egyesült Államok műsoraiból, beleértve az HBO Original és mostanság már HBO Max tartalmakat, néhány regionális eltéréssel.

Az HBO Europe tartalmainak az HBO Max-be történő „korszerűsítésével” kapcsolatban Root kifejtette, hogy az összes helyi gyártású film vagy sorozat valamennyi piacon elérhető lesz, a további tartalmak pedig jövőre érkeznek. Ez egy sokkal szélesebb körű szolgáltatás, mivel az HBO Max sokkal nagyobb kínálattal rendelkezik, ami egy ernyő, amely alatt az összes márka elérhető lesz. A streaming szolgáltatás hamarosan megérkezik Latin-Amerikában (Aztán hozzánk is), és távlati cél, hogy 2025-ig 190 országban elérhető legyen – vázolta fel a jövőt Antony Root.

Same Day Premieres Trailer

This year every Warner Bros. Pictures movie will be in theaters and streaming exclusively on HBO Max. The biggest premieres every single month. Available to stream on HBO Max in the US only, for 31 days from theatrical release, at no extra cost to subscribers. Films and release dates subject to change.

Jenleg kevés az információ a váltás részleteiről, arról meg pláne semmit sem hallani, hogy mikortól vált logót a megszokott hazai HBO streaming felületünk, ami nem csak tartalmi változást fog magával hozni. A Netflixtől már ismert fiókos bejelentkezés, az ajánlórendszer, a színvilág továbbá a frissített ikonok mellett a platform stabilitása, illetve a filmek és sorozatok videófelbontása is új korszakába léphet, ami nem csak a saját gyártású tartalmaknál lenne nagyon időszerű, hanem a nagy klasszikusok esetében is illene már végre szintet lépni, hiszen a tartalomfogyasztási verseny nem csak az árak vonzásában lesz Magyarországon is elképesztő.

Az elkövetkező hónapokban megismerhetitek a várható tartalmakat és hozzánk érkező felhasználói újdonságokat.

Érdekelnek az új hírek és érkező tartalmak a Netflixre? Iratkozz fel a Műsoron hírlevelére. Hurrápéntek Plus, ITT TUDSZ RÁ FELIRATKOZNI

#HBOMax #HBOZóna #WarnerMedia