Netflix, SkyShowtime? 5 hasznos tipp, hogy olcsón nézz jó minőségű filmeket és sorozatokat

Több okból is érdemes okosan választani streaming platformot. Az egyik legfontosabb, hogy a különböző streaming szolgáltatók eltérő tartalmakkal rendelkeznek, így ha olyan műsorokat, vagyis filmeket netán sorozatokat keresünk, amelyeket egy adott platform nem kínál, akkor érdemes lehet másik szolgáltatást keresni, hiszen ma már több cím több platformon akár egyszerre is elérhető – eltérő (lokalizált) változatban, ezzel pedig sokat spórolhatunk.

Ezen kívül fontos még, hogy a különböző streaming platformok árai széles tartományban komoly eltérést mutatnak, így ha a költségek miatt aggódunk, érdemes összehasonlítani a különböző szolgáltatók díjait annak tükrében, hogy mennyire fogjuk majd kihasználni. Ha biztosak vagyunk a dolgunkban, akkor érdemes lehet az éves akciókat is figyelembe venni, például a Disney+ vagy az HBO Max esetében.

Az okos választás azonban nem csak a tartalmakra és árakra vonatkozik, hanem az egyéb szolgáltatásokra is. Például még az is fontos lehet számunkra, hogy milyen minőségű az adott platform által kínált tartalom, vagy hogy milyen eszközöket támogat. Ezen kívül, ha többen használjuk ugyanazt a fiókot, akkor érdemes olyan szolgáltatót választani, amely lehetővé teszi a többfelhasználós használatot, külön költség nélkül.

Ne feledjük, hogy a Netflix ugyan megkezdte felszámolni a fiókmegosztásokat Kanadában és néhány európai országban, azonban ez Magyarországon még nem jelent meg. A többi platform pedig nem is akarja egyelőre nagyon korlátozni a családi, esetleg baráti fiókokat, ahogy például az új induló SkyShowtime sem foglalkozik különösen a kérdéssel.

A fiókmegosztási szabályokat minden esetben érdemes elolvasni a szolgáltató weboldalán található súgóban.

Az okos platformválasztás azt is jelenti, hogy érdemes elkerülni a felesleges kiadásokat, így ha csak néhány kedvenc sorozatunkat vagy filmünket akarjuk megnézni, heti néhány alkalommal, akkor nem feltétlenül kell előfizetnünk az összes streaming szolgáltatásra. Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy az igényeinknek és a lehetőségeinknek megfelelően válasszunk streaming szolgáltatást, és az általunk fizetett díjak függvényében valóban kihasználjuk az adott műsortár nyújtotta előnyöket.

Tartalmak kínálata

A streaming platformok kínálata eltérő lehet attól függően, hogy milyen típusú tartalmakra specializálódtak. Például a Netflix többnyire eredeti sorozatokat és filmeket kínál, míg az Amazon Prime Video a legújabb filmek és televíziós sorozatok mellett széleskörű sportközvetítéseket és dokumentumfilmeket is kínál Amerikában és már Európában is, ami csak idő kérdése, hogy megjelenjen valamennyi piacon, köztük Magyarországon is.

Az Apple TV+ kevesebb újdonságot tud nyújtani, cserébe viszont filmfesztiválokról vásáról új alkotásokat, és előszeretettel adaptál sikeres könyveket sorozat formájában, amik szintén népszerűek a nézők körében. A  Disney+ a tulajdonában található hubok által tud kimagasló szolgáltatást nyújtani, ami az klasszikus Disney címek mellett Hulu Original, FX, Natonal Geograpihic, Fox, vagy Marvel illetve Star Wars élő- és animációs sorozatokat is kínál a nézőinek.

netflix
Kep: Műsoron.hu

Árak és előfizetési csomagok

A streaming platformok eltérő előfizetési csomagokat kínálnak, amelyek árai és tartalmai is változóak. Például a Netflix többféle csomagot kínál, amelyek különböző (HD, FHD, 4K) minőségű streamelést garantálnak, de az HBO Max vagy a Disney+ egyetlen csomagban adja ugyan azt, csak éves előfizetéssel tudunk ehhez olcsóbban hozzájutni.

Felhasználói élmény

A streaming platformok felhasználói élménye szintén eltérő lehet. Az egyes platformok interfésze, keresési funkciói, ajánlásai és egyéb intelligens opciói változóak lehetnek. Például az Amazon Prime Video előnye, hogy integrálva van az Amazon webáruházzal, így egyszerűen vásárolhatunk filmeket és televíziós sorozatokat, amik nálunk egyelőre nem érhetőek el, de reméljük, hogy rövid időn belül ez is megváltozik. Az Apple viszont különválasztotta az Apple TV és az Apple TV+ opcióit, és míg az előbbi egyfajta online áruházként kínálja a klasszikus címeket vagy mozis sikereket, a plusz pedig inkább az original, saját gyártású műsorokat nyújtja, havi fix előfizetői áron.

Alkalmazások elérhetősége

Az egyes streaming platformok alkalmazásai is más alapokat használnak attól függően, , hogy melyik eszközön szeretnénk őket használni. Például a Netflix alkalmazása érhető el a legtöbb okostelefonon, számítógépen és játékkonzolon, míg az Apple TV+ alkalmazása csak az Apple termékeken érhető el, igaz már létezik webes elérése, és állítólag már dolgoznak a dedikált Androidos változaton is.

Regionális korlátok

A streaming platformok által kínált tartalmak bizonyos országokban eltérő lehetnek, mivel regionális korlátok vonatkoznak minden egyes műsorra vagy produkcióra, ami igaz a sportközvetítésekre is. Például a Netflix által kínált tartalmak attól függően változhatnak, hogy éppen melyik országban tartózkodunk.

Ezek a különbségek azt mutatják, hogy az egyes streaming platformok eltérő előnyöket és hátrányokat kínálnak. Érdemes tehát alaposan, több szempontot figyelembe véve megfontolni, hogy milyen típusú tartalmakat keresünk, hogy milyen árakat és előfizetési csomagokat szeretnénk, milyen felhasználói élményt keresünk, és milyen eszközöket használunk, mielőtt döntést hozunk a legjobb streaming platform kiválasztásával kapcsolatban.

Erősségek

A Netflixnek például számos erőssége van, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyik legnépszerűbb streaming platform legyen, mára több mint 231 millió globális előfizetővel.

A piacvezető egyre inkább olyan eredeti vagy licencelt tartalmakra fókuszál, amelyek nem érhetőek el más streaming platformokon. Ez a stratégia nagyon sikeres a kezdetek óta, mivel több népszerű sorozatot és filmet gyártottak, mint például a Stranger Things, a Narcos, az Orange is the New Black, a The Crown, vagy az újabbak közül a Wednesday, A Bridgerton család vagy a Nyerd meg az életed.

Ezen kívül rendkívül könnyen használható felhasználói felületet kínál, amely lehetővé teszi az egyszerű és gyors tartalomkeresést, valamint intelligens ajánlást is kínál a nézőknek az ízlésüknek megfelelő tartalmak felfedezéséhez.

Alkalmazása szinte elérhető sminden mobilplatformon, így bárhol, bármikor élvezhetjük a Netflix tartalmait a kényelmes és mobilbarát felhasználói felületen, és hazánkban is egyre több szinkronos tartalmat kínál az előfizetőknek.

Az HBO Max számos exkluzív tartalommal rendelkezik, ami hatékonyan kombinálja a Warner filmjeit az HBO sikeres tartalmaival, mint például a Trónok harca, a Jóbarátok vagy a Maffiózók teljes évadai.

Az HBO Max olyan minőségi tartalmakat kínál, amelyek nagyon magas színvonalúak és számos díjat nyertek, beleértve az Emmy-díjakat, és Golden Globe-okat is.

Többfelhasználós szolgáltatás lehetővé teszi, hogy egyszerre legfeljebb 3 felhasználó használja az egyik fiókot, valamint a Netflixhez hasonlóan különböző felhasználói profilokat (5) is létrehozhatunk a család számára.

Kiváló kép- és hangminőség

Az HBO Max és a Netflix 4K-s felbontást és Dolby Atmos hangot is támogat, ami az egyik legjobb minőségű streaming élményt biztosítja. Ezek az opciók megtalálhatóak még az Amazon Prime Video vagy az Apple TV+ platformokon is, egyedül a SkyShowtime nem kínál ultra magas felbontású tartalmakat.

Netflix
Kép: Műsoron.hu

Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek a választásban:

  • Vizsgáld meg a különböző streaming szolgáltatók árait: Minden streaming szolgáltatónak van saját árazása, és az árak nagyban függenek attól, hogy milyen szolgáltatást kínálnak. Nézd át az összes lehetséges opciót, és válassz olyan szolgáltatást, amely megfelelnek az igényeidnek és a költségvetésednek.
  • Összehasonlítás: Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megtudjuk, melyik streaming platformot érdemes választani, az összehasonlítás. Nézd meg az összes lehetséges szolgáltatás előnyeit és hátrányait, és válaszd ki azt, amelynek az előnyei a leginkább megfelelnek az igényeidnek.
  • Használati szokások: Az ár mellett érdemes figyelembe venni a saját használati szokásainkat is. Ha csak ritkán nézel sorozatokat és filmeket, akkor nincs értelme olyan streaming szolgáltatásokat választani, amelyek magas árakat kérnek.
  • Ingyenes próbaidőszakok: Sok streaming szolgáltató ingyenes próbaidőszakot kínál, amely lehetővé teszi számunkra, hogy kipróbáljuk a szolgáltatást, mielőtt fizetnénk érte. Ez kiváló módja annak, hogy kiderítsük, megfelel-e nekünk az adott platform, és nem kell fizetnünk érte.
  • Megosztott fiókok: Családok, kollégiumi szobatársak, ls egyéb lakótársak esetében praktikus megosztani az előfizetéseket. Ha barátokkal vagy családtagokkal osztozunk a streaming szolgáltatásokon, akkor akár több szolgáltatóra is előfizethetünk, és megoszthatjuk azokat egymással, ezzel csökkentve a kiadásainkat.

Összefoglalva, ha kevés pénzed van, akkor érdemes figyelmesen megvizsgálni az összes streaming szolgáltatót, árakat összehasonlítani, és figyelembe venni a saját használati szokásaidat is. Ha odafigyelsz ezekre az elemekre, akkor megtalálhatod az igényeidnek megfelelő, és a költségvetésedhez igazodó streaming szolgáltatást.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.