Netflix kisokos: Így kezdj neki a használathoz 1.rész

Az online tartalomfogyasztásnak köszönhetően egyre többen használják a streaming platformokat. Az ilyen szolgáltatások előnye, hogy az online műsortárban lévő tartalmakat, legyen szó filmekről vagy sorozatokról, bármikor és szinte végtelen alkalommal le lehet játszani, csak internetre van szükség vagy néha még arra se.

Netflix díjcsomagok 2022-ben

(frissítve 2022. 12.01)

Alap 2490 Ft/hóStandard 3490 Ft/hóPrémium 4490 Ft/hó
Egyszerre 1 támogatott eszközönEgyszerre 2 támogatott eszközön Egyszerre 4 támogatott eszközön
Korlátlan számú film, tévéműsor és mobiljátékKorlátlan számú film, tévéműsor és mobiljátékKorlátlan számú film, tévéműsor és mobiljáték
Sorozatok és filmek reklámok nélkülSorozatok és filmek reklámok nélkülSorozatok és filmek reklámok nélkül
Letöltés egyszerre 1 támogatott eszközönLetöltés egyszerre 2 támogatott eszközönLetöltés egyszerre 4 támogatott eszközön
Műsorok HD-minőségbenMűsorok Full HD-minőségbenMűsorok Ultra HD-minőségben

Viszont a megugrott igényekkel arányosan sokan új belépőként kezdik használni a különböző applikációkat, és főként a Netflixre igaz, hogy a magyar nyelv hiányában nehezebb boldogulni a különböző lehetőségek között (ami a néhány hónap múlva érkező teljes lokalizációval megváltozik).

Ezért ebben az írásban összegyűjtöttem néhány fontosabb dolgot, amit tudni kell a Netflix applikációjáról, legyen szó mobil, PC (Mac) vagy bigscreen (okostévé) platformról, hogy a felhasználói élmény valamennyi eszközön a legteljesebb szórakozást biztosítsa.

A Netflix alapvetően egy végtelennek tűnő virtuális videótékának tekinthető, hiszen ha jobban belegondolunk, a 90-es években is gyakran órákig álltunk a méteres VHS fallal telepakolt fapolcok gyűrűjében tanácstalanul, és kerestük azt a filmet ami a legtutibb, amit majd órákig mesélünk a haveroknak. A régi videókölcsönzők hatalmas előnye volt az a bizonyos tékásfiú (vagy lány), aki segített a rengeteg cím között választani ha elakadtunk, és sokszor egy laza mozdulattal olyan filmekre is rámutatott (Na ez lesz a te filmed dumával), amit előtte még csak nem is hallottunk. Szinte minden filmről mindent tudott, és ez már akkor is aranyat ért egy jó téka gazdaságos és közönségvonzó kiépítésénél.

[smartslider3 slider=”10″]

A Netflix (és más streaming platformok) esetében ez a tékás arc egy változó képességekkel rendelkező algoritmus, vagy nevezzük tartalomajánló rendszernek, ami bizonyos szintig tök jól működik például a Spotify esetében is. Kezdésnek megadsz néhány előadót vagy címet, és a program ebből megpróbálja kideríteni az ízlésedet, és az applikációban eltöltött idő és a lejátszott tartalmak fényében a rendszer egyre több tényezőt ismer az említett ízlés kiderítéséhez, ami persze nem tökéletes, és egy idő után szinte mindig ugyan az a néhány cím ismétlődik.

A Netflix MyList kategóriája.

A Netflix felépítése úgy van kitalálva, hogy oszlopokba rendezze a különböző műsorokat, és ezek az oszlopok mindig az utolsó (vagy annak vélt) tartalommal kezdődően állítsa össze a lehetséges címeket. Legyen szó PC-ről vagy mobilról, a képernyő több mint felét mindig egy kiemelt tartalom foglalja el, amit a rendszer próbál a fent említett tevékenységekből kideríteni, de sok esetben olyan új műsor is lehet, amit a Netflix a leginkább szeretne a nézők között ismerté tenni (ez van, ilyen a popszakma). Alatta mint a legtöbb hasonló applikáció esetében (HBO GO) az utoljára nézett műsorok sorakoznak (ha van ilyen), aztán következik a saját lista (My list), ami szerintem az egyik leghasznosabb.

MyList

Itt a Műsoronnál arra törekszem, hogy az általunk ajánlott Netflix illetve HBO GO címek esetében legyen közvetlen link is elhelyezve, hogy áttérve az appikációba eltegyétek a kiválasztott műsort későbbre. Ez a funkció a Netflix esetében a „My List”(lokalizáció után Saját Listám), a HBO GO esetében a „Megnézendő” opció. Az ide betett műsorok lesznek azok, amik valamiért felkeltették az érdeklődésedet (vagy mert abszolút kedvencek), így ebbe a kategóriába mindig kényelmesen megtalálod, és ez minden esetben ott lesz a legfelső sorban pontosan a szemed előtt.

A Netflix kezelőfelülete (dashboard)

Ahogy azt említettem, a „My List” egy nagyon hasznos dolog, én szinte úgy tekintek rá, mint a saját privát videótékám a hatalmas videóáruházban, ez a legtöbbet használt funkcióm mindkét szolgáltató esetében, de önmagában nem a legbiztosabb, így azon kívül is kell sok jó cím után kutatni, hogy a privát videótékád egyre szélesebb választékot nyújtson neked a szórakozáshoz. Mivel a Netflix rendelkezik letölthetőséggel (ráadásul okos módon is, tehát ha már egy sorozatrészt megnéztél, akkor azt letörli és elkezdi a következőt is letölteni) én mindig a MyList-ből szemezgetek, hogy mit töltsek le útközben vagy arra az esetre, ha nincs mobilnetem.

A másik jó dolog az alatta lévő „Trending Now”, amit majd lokalizáció után talán úgy neveznek, hogy „Legnézettebb” vagy „Legfelkapottabb”, a lényeg benne, hogy a nézők által a legtöbbet nézett tartalmakat válogatja ki a rendszer, mint amikor a tékás arc azt mondta, hogy a „Mátrix fimet viszik most a legtöbbet, szóval azzal nem igazán lősz mellé”. Persze mindez ízlés kérdése, és nem minden esetben a legfelkapottabb műsor lesz a legjobb, de érdemes szétnézni ebben a szegmensben is, mert valóban sok új és izgalmas dolgot találni benne.

Aztán a szolgáltatók különböző eseményekhez vagy trendekhez (például most a HBO GO és a Netflix is a közelgő Emmy-hez ajánl díjazásra jelölt alkotásokat) is alkalmaz új dedikált kategóriát, így akár egy évre visszamenőleg olyan címekkel is találkozhatsz, amik esetleg elkerülték a figyelmedet, vagy későbbre tartogattad, de most szívesen megnéznéd. Talán sokakkal fordult elő, hogy mikor betévedt a kölcsönzőbe és máris előtört a „mit is válassszak” ismert szindróma, jött az arc és rámutatott egy kazettára, hogy idén tuti Oscart fog nyerni. Na, ez szinte hasonló alapvetés.

A Netflix kezelőfelülete, kategória ajánlókkal.

Ezek alatt jönnek a stílusonként és kategóriánkénti ajánlások. Hol az bukkan fel, hogy mert megnézted a Bodyguardot, talán az Ozark is tetszeni fog vagy fordítva, szóval keresztbe ajánlások és műsoronkénti feljövetelekkel próbálják a szolgáltatók színesebbé tenni a kínált felhozatalt. A romantikus, a sci-fi vagy a dráma kategóriák között is a legtöbb figyelmet (vagyis legtöbb nézővel rendelkező) tartalmakat sorolják előre, de azért találkozni néhány érdekes eredménnyel is, előfordult, hogy a The Last Kingdom esetében a The Good Place jött fel, ami elég érdekes, de ennyi még belefér.

Azt gondolom, ahogyan nő streaming szolgáltatások iránti kereslet, exponenciálisan nő hozzá az igény, hogy mindenkinek legyen egy személyes tékásarca. A szolgáltatók persze igyekeznek egyre tökéletesebb és valamennyi stílust kielégítő ajánló algoritmust kifejleszteni, de a legjobb az emberi ajánlás, amit itt a Műsoron.hu oldalon és közösségi felületeinken mindig megtaláltok:

[smartslider3 slider=”11″]

Következő rész:

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.