Streaming kisokos 2. rész: Így neveld a Netflixed

Oszd meg a cikket másokkal is:

Friss felhasználók szoktak élni azzal a panasszal, hogy kevés a tartalom, folyamatosan ugyanazt a pár ajánlást látják, miközben az igazság az, hogy valójában a Netflix magyarországi régiójában jelenleg több, mint 5300 műsor elérhető – ebből 1300 rendelkezik valamilyen magyar fordítással (és ezek a számok egyre csak nőnek). A kezdeti látszat ellenére a Netflix elég kifinomult ajánlás-rendszerrel rendelkezik, és el lehet érni a legpókhálósabb sarkokat is. Amiket érdemes is megkeresni, mert többnyire ritka kincsekre lelhetünk!
Ehhez azonban használni kell a rendszer nyújtotta funkciókat, ellenkező esetben csak a szokásos ajánlásokat kapjuk, kommersz találatokkal, vagy amit az aktuális marketing gépezet megkíván, és sosem fogjuk megtalálni a kínálatban elrejtett csemegéket!


Minisorozatunkban összeszedünk pár pro-tippet, amivel megbízhatóbbá tehetjük az ajánlásokat és még ritkaságokra is bukkanhatunk.

A Zöld Számok Titka – Értékelések, százalékok

Mindehhez azonban meg kell értenünk az értékelések működését, és el kell időznünk kicsit az adatlapokon látható zöld százalékok jelentésén.
Ugyanis ezek a Netflixen teljesen máshogy működnek, mint ahogy a megszokott értékelős rendszert használó oldalakon megszokhattuk. Máshol egy adott film értéke csak egy átlag, amit a felhasználók adnak. Tehát ha pl máshol azt látod, hogy valami 7,6 csillag akkor a többségnek tetszett és kész.

Slider

A Netfilx azonban pár éve törölte ezt a metódust, mert ami a többségnek tetszik, az nem biztos, hogy ugyanúgy tetszik az egyéni felhasználóknak, hiszen nem mindenkinek ugyanaz a kedvenc színe sem.
Ezért bevezette a jelenleg is használatos százalékos ajánlást, hogy megtalálja azokat a felhasználókat, akiknek ugyanazok a filmek tetszenek. Ezért van a kétpólusú szavazásos értékelés is. Azaz egy film vagy tetszik, vagy nem. A felhasználó szavaz, és a rendszer összehasonlítja azokkal a felhasználókkal, akik az adott filmre ugyanúgy szavaztak. Az innen leszűrt adatokból pedig összejön az a bizonyos zölden rikító százalékos ajánlás a filmek adatlapjain.

Ez a szám tehát nem egy átlagos vélemény arról, mennyire jó a film, hanem azt jelzi, hogy NEKED személy szerint mekkora valószínűséggel fog tetszeni az adott film.

Ez azt is jelenti, hogy egy másik felhasználónál ugyanaz a film teljesen más százalékkal lesz ellátva, mint nálad.

Ahhoz tehát, hogy kisebb eséllyel nyúlj mellé, szavazgatnod kell. De mi van, ha egy film totál középszer volt, egynek elment, nem nagyon volt benne semmi különös, de elvoltál vele, vagy volt olyan benne, amit imádtál, és olyan is, ami szörnyű volt?

Pro-tipp:
A nem értékelés is értékelés. A lefelé szavazás azt jelenti, hogy kevesebbet kérsz ilyenekből, a felfelé pedig azt, hogy többet. Ha nem nyomsz semmit, akkor ez az érték ugyanúgy marad, és a Netflix nem fog változtatni a zöld százalékokon semmit.
Nagyjából úgy szoktam ezt eldönteni, hogy egy ötös skálán, ha 1-et vagy 2-t adnék, akkor LE, ha 4-5-öt akkor FEL. Ha pedig 3, akkor semmi. (Lehetsz szigorúbb is, és lehet 2-3-4 is közepes, azaz nem szavazol – ilyenkor lassabban, de biztosabban fog „tisztulni” az ajánlás) Mindenféle statisztikák alapján a legtöbbször közepesen értékelünk filmeket, szóval semmi sincs abban, ha a nem nyomsz semmit, viszont amikor VALÓBAN megmozdít egy film valamelyik irányba, akkor mindenképp szavazz!

Jogos kérdés persze, hogy a „több ilyet” parancsnál mit takar az „ilyet”? Milyet? Ha megnéztem a Csiszolatlan Gyémántot (Uncut Gems) és felszavaztam, akkor vajon több Adam Sandlert akarok, vagy több karcos művészthrillert? Nagyon nem mindegy, ezért fontos, hogy használd a funkciót, mert kiderül belőle, hogy Sandlert és a lökött vígjátékokat mennyire kedveled. Viszont drasztikusan meg fog változni a Netflix véleménye rólad, ha ezt is felpontozod, és így más jellegű dolgokat is fog bekeverni az ajánlásaid közé. Természetesen ehhez fontos, hogy valóban csak a saját véleményed szerint szavazz, különben nem lesznek megbízhatóak az ajánlásaid!

Az oldal ingyenes és főként reklámok nélkül működik. Ha szeretnéd támogatni a munkámat, most egy kávé árával is megteheted.
Slider

Minél jobban megleped tehát az algoritmust, annál sokrétűbb ajánlásokat fogsz kapni. Ezeket a változásokat pedig remekül tudod követni a listádban szereplő filmek segítségével, és ezzel meg is érkeztünk a következő fontos tényezőnkhöz, a saját listához.

Streaming kisokos 3. rész: Így neveld a Netflixed

Írta: SoZo

Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója