Új Max: A Warner Netflix mintára már ősszel elkezdi a fiókmegosztás megszüntetését

Magyarországon megszűnik az HBO Max, helyét pedig az új Max veszi át 2024. május 21-én, ami sokkal szigorúbban, már a Netflix mintájára fogja kezelni az iparág új ellenségképét, a jelszómegosztásokat.

Egy ideje egyértelművé vált, hogy a streaming szolgáltatások egyik felhasználókedvenc opciója, a stúdiók által megtűrt jelszómegosztás minden szereplő számára, a korábban ismert formájában megszűnik, és alkalmazását szigorú feltételekhez kötik, ami persze mindenki számára feláras lesz.

Mit jelent a jelszómegosztás a valóságban?

Az elmúlt néhány év streaming felfutásának egyik kulcseleme a jelszómegosztás volt, ami sokak számára tette igazán vonzóvá a streaming tartalomfogyasztást. A hagyományos, inkább lakóhelyhez, így pedig lokális korlátok közé szorított kábeles szolgáltatásokkal szemben – amelyekhez többségben tartozik online opció is – a streaming platformokat meg lehetett osztani, akár egy teljes kollégiumi szoba vagy baráti társaság is használhatott egyetlen előfizetést, amit meglehetősen sokáig eltűrt minden szereplő. Sőt, a Netflix esetében kifejezetten üdvözölték is ezt a költséghatékony és olcsó gyakorlatot, amit aztán tavaly egy döntéssel megszüntettek.

A drámainak ható szigor ugyan felhasználók ezreinél okozott felháborodást, azonban a Netflix növekedésétez az új rendszer ismét be tudta indítani, és 2024. első negyedéves jelentésében már 9,33 millió új előfizetés keletkezett, amellyel a streamer világszinten 269,60 millió teljes előfizetésnél jár.

A jelszómegosztás egy kiskapuval kikerülhető, amit nem mindenkinek éri meg:

Ezért sem megalapozatlan a dolog, hogy a Warner Bros. Discovery a globálisan is már aktívan terjeszkedő új Max platformját sokkal nyereségesebbé szeretné tenni, mint a korábbi (jelenlegi) HBO Maxot. Ezért egy, a Netflix mintáját és annak technológiai alaprendszerét használó módszerrel már ősztől kezdve szeretné reprodukálni a Netflix elmúlt időszakban mutatott hihetetlen szárnyalását, ami viszont így sem lesz egyszerű feladat.

A Max elképzelése lehetővé tenné a fióktulajdonosok számára, hogy további felhasználókat vegyenek fel, a nálunk egyelőre visszatartott – viszont például Romániában bevezetett hirdetésekkel támogatott (SAVOD) a Max 9,99 dolláros, Romániában 4,9 euró áránál is alacsonyabb költségen. Ahogy a Netflixnél is működik, az így aktivált „vendégfelhasználók” – amelynek maxos elnevezéséről még nincs hír – saját bejelentkezési és előzményi adatokkal rendelkeznek.

A következő jelszómegosztást tiltó streaming szereplő az átalakításon átesett Disney+ lesz, amely nyáron részlegesen, ősszel pedig, a Maxhoz hasonlóan globálisan is aktiválná az előfizetői hajlandóság szempontjából megtérülni látszó opciót.

A Warner időzítése nem véletlen, hiszen nyártól kezdve olyan kiemelt címmel gazdagodik a Max mint a június 17-én érkező Sárkányok háza második évada, de ide sorolható a szintén nagyon várt PINGVIN vagy a Dune: Prophecy széria is, ami jelentősen növeli majd a platform értékét.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.