Kiemelt témák: Wednesday I The Last of Us I You 4 I 2023 újdonságok

Vége: a Netflix 2023-tól megszünteti a jelszómegosztást

A Netflix jelszómegosztás gyakorlatilag egyet jelent a netflixezéssel. A felhasználók hosszú évek óta élnek ezzel a gyakorlattal, ami sokáig a streaming szolgáltatónak is tetszett – mivel így óriási ütemben tudott gyarapodni, viszont mára a dolog erősen megváltozott, és szinte tarthatatlanná vált, ami több változást is hoz majd 2023-ban.

A streaming óriás már ebben az évben megkezdte a jelszómegosztási tilalmának a tesztelését, egyelőre csak Dél-Amerikában. Ennek részeként márciusban Peruban, Chilében és Costa Ricában vált elérhetővé néhány felhasználónál, hogy külön díjazást kértek azoktól, akik megosztják a jelszavaikat más, „valószínűsíthetően” nem az előfizetővel azonos háztartásban élőkkel is.

Peruban az előfizetők akár két személlyel is megoszthatnak Netflix fiókot a saját fizikai háztartásukon kívül, amiért felhasználónként további, körülbelül 2 dollárt (8 perui sol) fizetnek. Új fiók létrehozása a streamer alapcsomagjában ebben a régióban körülbelül 6,80 dollárba kerül havonta.

A Netflix tehát már megkezdte annak a rendszernek a tesztelését, amelyben az elsődleges fióktulajdonos otthonán/háztartásán kívüli felhasználóknak a bejelentkezéskor meg kell adniuk egy érvényesítő kódot a képernyőn, amely 15 perc után lejár. Ha a felhasználók bejelentkezéskor nem akarják végigcsinálni ezt a folyamatot, az elsődleges fióktulajdonos legfeljebb két felhasználót adhat hozzá saját otthonához, akik az elsődleges interneteléréstől függetlenül is használhatják a szolgáltatást.

További részleteket még nem közölt a streaming óriás.

Jelenleg ez olvasható a hivatalos Netflix fiókmegosztási tájékoztatójában:

Ha a háztartásodon kívüli eszközről jelentkezik be valaki a fiókodba, vagy ha tartósan hozzáfér valaki a fiókodhoz, megkérhetünk rá, hogy igazold az adott eszközt, mielőtt használhatnád a Netflix szolgáltatás eléréséhez, vagy válts Netflix háztartást. Ezt azért tesszük, hogy megerősítsük, hogy a fiókot használó eszköz jogosult rá. A részletekért lásd alább az „Eszköz igazolása” című részt.

Netflix

Ezután következik egy fontos rész…:

A Netflix nem számít fel automatikusan díjat, ha megosztod a fiókodat valakivel, aki nem veled lakik.

…ami viszont 2023-tól megváltozhat:

Ted Sarandos társelnök egy december eleji befektetői rendezvényen úgy fogalmazott:

Nem tévedés, és nem hiszem, hogy a fogyasztók azonnal meg fogják szeretni – utalva arra, hogy a médiacég számol a felhasználók elégedettlenségével. Később azonban hozzátette, hogy majd a vállalaton fog múlni, hogy a felhasználók a szolgáltatásért cserébe meglássák a fizetésük értékét.

Persze már most több kérdés is felmerülhet azzal kapcsolatban, hogy a jelszómegosztást tiltó rendszer mennyire bontja meg a Netflix hírnevét, ami az elmúlt pár hónapban is folyamatosan csökken. A novemberben bevezetésre kerülő olcsó, hirdetésekkel támogatott előfizetői csomagtól is bővülést várt a streamer, azonban jelenleg ez számít a legkevésbé vonzó opciónak a felhasználók körében, és többen arra panaszkodnak, hogy a húzócímek, mint a Kártyavár vagy a Birmingham bandája hiánya miatt nem igazán éri meg.

Továbbá üzletileg is akadoznak a reklámbevételek, mivel az ünnepi szezonban sem sikerült a vártnak megfelelő reklámidőt elérni a hirdetők számára, akik emiatt pénzbeli visszatérítést is kaptak.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.