Ezek a filmek kerültek le az HBO Max-ról márciusban, lehet hogy a kedvenced is köztük volt?

Tovább folytatódik a Warner Bros. Discovery költségcsökkentése, amely kihatással van a hazai HBO Max kínálatára is. Éppen egy éve, 2023 március 8-án indul el hivatalosan a platform Magyarországon, felválta a korábban használt HBO GO-t. Azóta pedig számos közönségkedvenc film és sorozat érkezett, majd gyorsan távozott a műsortárból, és ezalatt az időszak alatt ismertük fel igazán, hogy a streaming iparág mégsem annyira olcsó és egyszerű, mint amilyennek sokan gondolták, és ez bizony az HBO márkát sem kíméli.

Emlékezhetünk arra, hogy milyen nagy reményekkel indult neki 2020 májusában az HBO Max meghódítani a Amerikát, amikor még az AT&T birtokolta a Time Warner örökséget, és a pandémia alatt Jason Kilar akkori WarnerMedia vezető milyen intézkedéssel próbálta méltó piaci kihívóvá avanzsálni a platformot a Netflix-el szemben, ami azóta már teljes fordulattal megváltozott. Kezdetben csak a Warner filmek párhuzamos mozis és HBO Max-os megjelenése lett elkaszálva, majd maga Jason Kilar is a távozók közé került, a Warner Discovery házasságból született új médiakonglomerátum vezetője David Zaslav pedig meghirdette az elmúl évtizedek legnagyobb költségcsökkentő intézkedéscsomagját.

Filmszakmai értelemben a csomag erősen megkérdőjelezhető mind a mai napig (például a kész Batgirl kukázása), viszont a dolog pénzügyi természete nem igen hagyott mást lehetőséget a cégvezető számára, így Zaslav lehet az első olyan médiavezér, aki a streaming ipar egyik megmentőjeként kerülhet később a történelemkönyvekbe, miközben méretes közutálatnak örvend, és sokan kérdőjelezik meg a cégen belüli pozícióját.

Mindentől függetlenül a tartalmak vándorlása természetes folyamat, és ez igaz bármelyik streaming szolgáltatóra, hiszen rendszeresen megírom a Netflix távozó címeit is. Az HBO Max esetében viszont az elmúlt egy év történései miatt kicsit más színezetet kap ez a folyamat, és sajnos nem is lehet kapunk ezekről előzetes információt.

Mindenesetre az HBO Max folyamatosan átalakul igazodva a WBD ütemezett költségcsökkentéséhez, és így egy év távlatában már nem is azt a platformot látjuk, amelyiket egy éve elindítottak Magyarországon. Technikai értelemben viszont a platform egyre biztosabb lábakon áll, és az érkező tartalmak tekintetében sem lehet okunk panaszkodni.

Láthattunk egy több szempontból is jól sikerült, számos belső- és külső rekordot megdöntő Sárkányok háza évadpremiert, John Cena Peacemaker – Békeharcosát, majd most, a videójátékból adaptált, és a héten véget érő The Last of Us sorozattal is óriásit szakítottak, ezért nem véletlen, hogy Zaslav ennyire biztos a saját sikerében, ha ilyen kiváló prémium hálózattal rendelkezik, amelyik hónapról hónapra folyamatosan szállítja a minőségi kontenteket.

Azonban WBD több mint 50 milliárd dollárra duzzadó adósságának több áldozata is volt, amit mi is jelentősen megszenvedtük. Egyik számunkra fontos elem volt júniusban az A besúgó, amit alig több mint 10 hónappal a premiert követően töröltek az HBO Maxról, azóta pedig már SkyShowtime Exclusive-ként tért vissza a Comcast, a Sky és a Paramount Global által gründolt SkyShowtime streaming platform műsortárába.

Ezzel pedig egy olyan dominóhatás vette kezdetét, ami számos európai sorozatot érintett, és minden olyan cím, amelynek streaming platformon tartása nem vol a vállalat számára jövedelmező – kevés megtekintés, magas licence vagy egyéb költség miatt – azt azonnal vagy némi időt hagyva eltávolítottak a műsortárból, és ezt olyan közkedvelt sorozatok sem úszhatták meg, mint a Westworld vagy a The Nevers.

A sor pedig 2023 márciusában tovább folytatódik, ami már korábbiakhoz képest kisebb áldozatokkal jár, viszont a mostanában eltávolított klasszikus filmek is sokaknak hiányozhatnak, igaz ezek közül néhány másik platformon megtalálhatóak.

hbo max filmek

Ne gondoljuk, hogy a Netflix, netán az adósság spirállal szintén szembenéző Disney ezt a gyakorlatot ne alkalmazná, és utóbbi esetében például a nagy visszatérő Bob Iger még csak most kezdi megtervezni a költségcsökkentés, valamint a streaming iparág irányának leghatékonyabb visszafojtását.

Az elérhető információk szerint márciusban (netán kicsivel korábban) ezek a filmek kerültek le az HBO Max hazai platformjáról:

Gran Torino

A Vadon hívó szava (The Call of the Wild)

Egy kivételes barát (A beautiful day in the neighborhood) 2019

Batman (1989)

Batman visszatér (1992)

Batman: Hush

Halálos fegyver 1–4

Több mint testőr

Acéllövedék

A hobbit – Smaug pusztasága

A hobbit: Az öt sereg csatája

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.