Távozik a streaming egyik nagy veteránja, ami a SkyShowtime-ot is befolyásolhatja

Az elmúlt években átformálódó streaming iparágnak vezéráldozatai is vannak. Elég csak a Netflix vezér Reed Hastings-re gondolni, és most a Paramount Global vezetője, Bob Bakish is elhagyhatja a Paramount fedélzetét. Persze mindkét vezető más és más okok alapján döntött a távozás mellett, ami viszont összekapcsolja őket, az a modern tartalomfogyasztási viszonyok alakulása, amit mindkét vállalat különböző dinamikával próbál megközelíteni.

Frissítés: A Paramount Global élére három fős vezetői testület került: Brian Robbins, a Paramount Pictures vezérigazgatója, Chris McCarthy a Showtime és az MTV Entertainment Studios vezérigazgatója, illetve George Cheeks a CBS vezérigazgatója személyében.

Bob Bakish régi motoros a stúdiók világában. 1997-ben nevezték ki Viacom vezérigazgatójának, majd hat évvel ezelőtt, 2018-ban a Viacom és CBS egyesülésével létrehozta a Paramount Globalt. Azóta Bakish mindent megtett annak érdekében, hogy megbirkózzon a gyorsan változó médiakörnyezettel, ahol a kábelcsatornák a berögzült médiafogyasztási viszonyok között már nem számíthatnak a bevált bevételi tényezőkre – a kábeles növekedés megtorpanni látszott, és az egyre fejlődő streaming platformok sikere a Wall Street szigorú ellenőrzése alá került.

Paramount streaming

Ebben az ingoványos időszakban, pontosabban 2018-ban cserélt gazdát például a Time Warner médiabirodalom, és ezt követően, 2019-ben vásárolta fel a Disney Rupert Murdoch által felépített szórakoztató komplexumot, potom 71 milliárd dollár értékben. Az AT&T nagy reményekkel vágott neki a Warner örökséggel új szórakoztató egységet építeni, ami azóta már ismét új gazdára talált, és az egyik legnagyobb értéke, az HBO ebben a néhány évben 3 streaming terméket is elfogyasztott – HBO GO, HBO Now és HBO Max, mire a mai Max, és a mögötte álló Warner Bros. Discovery médiakonglomerátum megtalálta volna a streaming sikeréhez vezető nyerő formulát.

A Warner Bros. Discovery ezzel az ügylettel több mint 55 milliárd dolláros adósságtömböt is átvállalt, ami azóta is megköti a teljes médiagépezet működési- és bevételszerzési lehetőségeit.

A Disney pedig a Fox üzlettel egy komoly vállalást tett, amikor megszerezte a Fox 33%-os Hulu részesedését. Ezzel tulajdonképpen teljeskörű operatív irányítást kapott a streaming szolgáltatásban, azonban, hogy az ügylet ne kerüljön túl sokba, a Hulu másik tulajdonosa a Comcast megtartotta saját 33%-os részvénycsomagját. A Comcast 2024 januárjáig tarthatta volna meg részesedését a Huluban, amit most őszig kitoltak a felek.

A Disney is hatalmas adósságkupac tetején ül, ami egészen odáig vezetett, hogy 2022 decemberében „váratlanul” lemondott a posztjáról Bob Chapek, és helyére a vállalat igazgatótanácsa azt a korábbi megmentő Bob Igert ültette, aki azóta a Disney egyik legnehezebb időszakában kénytelen kormányozni a hanyatló kábel, és az egyre drágább streaming okozta problémahalmazt.

Most is Bob került az említett egyre süppedő médiakörnyezet középpontjába, viszont Bob Bakish több szempontból is más utat járt be, mint a többi vezető. 2016- ban még azt a feladatot kapta, hogy egyesítse a Viacom International Media Networks-t (VIMN) és a Viacom Music and Entertainment csoportját, valamint feladata lett a Viacom alapvető amerikai kábelhálózatainak, és a Paramount Pictures filmstúdió irányítása is.

streaming Bob Bakish

Emellett megkapta a CBS All Acces streming szolgáltatást is, amelynek tartalma elsősorban a CBS Media Ventures, a CBS Studios, a Paramount Media Networks (korábban Viacom Media Networks és ViacomCBS Domestic Media Networks) és a Paramount Pictures könyvtárából tevődött össze. Saját gyártású sorozatokat – 2017-ben a Star Trek: Discovery itt mutatkozott be, több filmet, élő helyi közvetítéseket és sportközvetítéseket is tartalmazott – az Egyesült Államokban többek között a regionális CBS állomásait sugározta, amit jelenleg a Peacock vett át. A CBS All Acces 2021-ben megszűnt, és helyére a szomszédos ausztriában is elérhető Paramount” vette át.

Bob Bakish arra törekedett, hogy Paramount Pictures filmeket és franchise-okat fejlesszen a Viacom televíziós tartalmaihoz kapcsolódóan, és az irányítása alatt vált a Spike TV-t 2018 elején egy, az említett tartalmakat előtérbe helyező Paramount Network televíziós csatornává.

Bakish előtérbe helyezte a médiaóriás megújítását, akár annak értékesítésével is. Ennek részeként 2023 decemberében David Zaslavval is találkozott a Paramount Global és Warner Bros. Discovery egyesülésének lehetőségéről, azonban a tárgyalások 2024. februárjában megszakadtak.

Ekkor került előtérbe a Skydance. David Ellison, a Skydance médiavállalat alapítója március végén találkozott a Paramount igazgatóságával, hogy megvitassák az egyesülési feltételeket, amit Bob Bakish nem fogadott kitörő lelkesedéssel, ennek ellenére áprilisban már konkrét ajánlat is elhangzott az ügylettel kapcsolatban. Az ajánlattévők között felbukkant a Sony Pictures Entertainment és az Apollo Global Management magántőkealap is.

Bakish ellenezte a Paramount és a Skydance egyesülését, ezért távozása egy újabb jele lehet annak, hogy az egyesülés előrehaladt, és most úgy tűnik, hogy már csak a simításokat végzik. A Skydance kérte a Paramounttal folytatott kizárólagos tárgyalási időszakának két héttel történő meghosszabbítását – amelynek exkluzivitása május 3-án jár le – hogy végleg lezárhassa az ügyletet. Ennek egyik feltétele lehet a kábeles Charter Communications-szel folytatott tárgyalások tisztázása, amely a Paramount tulajdonában áll.

A Paramount főrészvényese Shari Redstone azonban támogatja a Skydance ügyletet, és nemtetszését fejezte ki néhány, a közelmúltban történt értékesítéssel, mint például a BET Media Group és a Showtime.

Amennyiben a két vállalat egyesülése valóban megtörténik, Bakish helyét egy felsővezetőkből álló ideiglenes bizottság válthatja. A hírek szerint az NBCUniversal korábbi vezérigazgatója, Jeff Shell lépne be a Skydance jelenlegi vezetője David Ellison helyére, aki ezután várhatóan a Paramount Global új vezetője lehet. A CNN egykori igazgatóját Jeff Zucker t bíznák meg a CBS News vezetésére. A fenti nevek több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a televíziózás területén, így komoly segítséget jelentenének az említett Paramount műsor- és kábelhálózatának újjáélesztésében.

Nem kérdés tehát, hogy az új médiakonglomerátum ebben a szerteágazó médiakörnyezetben nagy hangsúlyt fektetne a kombinált kábel- és streamingfogyasztás fejlesztésére, ami kétségtelenül a szórakoztatóipar következő fejezetét jelenti, azonban úgy tűnik, hogy Bob Bakish a Paramount élén ebben nem vállal további vezetői szerepet.

A nagy kihívások előtt álló vállalat elsődleges streaming platformja a Paramount+ 2025-ben várhatóan eléri az amerikai nyereségességet, amelynek jelenleg 67,5 millió előfizetője van.

Ez az átalakítási törekvés viszont hatással lehet a hazánkban elérhető SkyShowtime működésére is, ami valószínűleg nem közvetlen módon fog megtörténni. A SkyShowtime A Paramount és a Comcast tulajdona, és egyelőre Monty Sarhant a főként euórpai piacra tervezett streamer vezetője.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.