Disney: lemondott Chapek, visszatér a sikergyáros Bob Iger, teljes fordulat várható?

Váratlan bejelentés született vasárnap éjjel, ami döntően formálhatja át a Disney jövőbeni üzleti- és tartalomkészítési stratégiáját – számolt be a The Hollywood Reporter, és Bob Chapek már le is mondott Bob Iger javára.

A vezércsere részletei

A Disney igazgatótanácsa az éjjel tette meg a bejelentést, miszerint a korábbi sikergyáros Bob Iger visszatér a Disney élére azzal a szándékkal, hogy meghatározza a növekedési stratégia új irányvonalát, és szorosan együttműködve az igazgatótanáccsal ismét kijelöli az utódját. A dolog érdekessége, hogy Chapek éppen ilyen utódnak bizonyult 2020-ban, amikor februárjában Iger átadta neki a vállalat irányítását.

Susan Arnold a Disney igazgatótanácsának elnöke természetesen méltatta Chapek erőfeszítéseit a COVID alatti időszakban tett munkájáért, aki szerinte mindvégig jól vezette át a vállalatot ebben a sorsdöntő periódusban. A bejelentés már csak azért ért váratlanul mindenkit, hiszen Chapek éppen a nyáron írta alá újabb többévre szóló szerződést a folytatásról.

Azonban már hónapok óta érezni lehetett, hogy a Disney streaming digitalizációs törekvései nem hozzák a tőle elvárt eredményeket. A veszteség tetemes méreteket ölt, ami az eddigi 800 millió dollárról 3 hónap alatt 1,5 milliárd dollárra ugrott, amit a parkok bevételei csak nehezen tudnak kompenzálni. Ennek eredményeként a Disney média és szórakoztató csoportjának működési bevétele 91 százalékkal, összesen 83 millió dollárra zuhant a negyedévben.

Chapek regnálása alatt a Disney számos csatát megvívott a streaming gyors terjedésének érdekében, amelyből kiemelkedik Scarlett Johansson ellen folyatott vitája, amely a Fekete özvegy párhuzamos bemutatója kapcsán robbant ki, és amelyben Johhanson állítólag 50 millió dolláros bevételkiesést szenvedett. Chapek éppen 10 napja hozta meg a döntést, amelyben gyakorlatilag létszámstoppot hirdetett, megtiltotta a vezetői utazások jelentős részét, és kölcsékcsökkentést írt elő a teljes vezetői részlegnek.

Iger 1974-ben csatlakozott az ABC-hez, és miután a Disney 1995-ben felvásárolta a teljes hálózatot, 2005-ben igazgatóvá emelte az anyacégnél. Irányítása alatt vásárolta fel a Disney a Pixart studiót, 2009-ben 4 milliárdért a Marvelt, majd rá három évre ugyanennyiért a Lucasfilmet is, a teljes Star Wars univerzummal együtt. Legnagyobb üzletét mégis 2019-ben kötötte, amikor felvásárolta Rupert Murdoch Fox birodalmát 71, 3 milliárd dollárét, többek között megszerezve a 20th Century Foxot, az Fox Networks Group-ot vagy a National Geographic hálózatot is. A Disney például ennek segítségével tudta bevásárolni magát az indiai Hotstar hálózatba – amely a Disney+ egyik legnagyobb partnere Indiában vagy a Hulu-ban is így vette át az irányítást, mely szintén kiemelt jelentőségű volt a streaming üzletág felfuttatásában, ám rohamosan közelít a 2014-es időpont, amikor dönteni kell a Comcast-féle üzlet lezárásáról is.

Ezekkel a stratégiailag jelentős üzletekkel tudott a Disney egy globális tartalmi erőművet felállítani, és ez az erőmű jelenti az alapját a streaming és digitalizációs folyamatoknak is, ám érezhetően Chapek már képtelen volt a mai trendeknek megfelelően menedzselni. Az is nyilvánvaló, hogy a Disney igazgatótanácsa Igerrel szeretné lezárni a Hulu-kérdést is.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.