Már nyártól elkezdődhet a Disney Plus kelet-európai bevezetése

A Disney streaming szolgáltatása a Disney Plus március 24-től (tehát a mai naptól) érkezett meg hivatalosan Európába, annak ellenére, hogy a november 12-ei amerikai bevezetéssel egy időben európai országként már Hollandiában is elérhetővé vált, amit az elemzők inkább egyfajta piactesztelésnek gondoltak.

A mai premierrel tehát Az Egyesült Királyságban, Írországban, Németországban, Svájcban és Olaszországban vált elérhetővé a szolgáltatás, a francia premiert pedig a kormány kérésére április 7-re halasztották. A Disneyt is komolyan érinti a koronavírus-járvány, ami miatt Európában 25%-al csökkentett bitrátával kényszerül elindulni, hogy a távmunka és a távoktatás miatt kevésbé terhelje le a sávszélességet. A Jégvarázs 2 streaming premierjét is három hónappal a tervezett időpont (június 26) előtt, március 15-ére kellett hoznia, amit a szolgáltatás iránti megnövekedett igénnyel magyarázott.

A Pixar új animációja az Előre (Onward) a következő Disney franchise tartalom, amelyik szintén sokkal korábban, már április 3-án elérhető lesz a platformon, és a világban uralkodó globális mozibezárások miatt a nagy stúdiók egyre inkább a streaming (SVOD) felé nyúlnak egyfajta kapaszkodóként, hogy mentsék a büdzséjüket a teljes és visszafordíthatatlan katasztrófától.

Várható volt, hogy a Netflixhez hasonlóan A Disney is folyamatos felülvizsgálatra szorul, hogy a változó piaci és felhasználói igényekhez mérten módosítson terjeszkedési stratégiáján. Azonban a megnövekedett hálózati terheltség miatt az egeres cégnek nem könnyű feladat a piacnyitás, és ugyan az otthonaikba szorult emberek többségének jól jön egy új streaming szolgáltató, ám ez az internetes hálózatoknak ez egy újabb jelentős kihívást fog jelenteni.

Az egyik tekintélyes informatikai oldal a CNET egy terjedelmes anyagot szánt a Disney Plus európai piacnyitásáról, amiben már egy új bevezetési hullámról számolnak be. Ezek szerint az áprilisi francia bevezetést követően a terjeszkedés új és gyorsabb fokozatra kapcsol. Portugáliában és Belgiumban nyáron érkezik a streaming szolgáltatás, és szintén nyáron kezdik el a kelet-európai bevezetést, amely konkrét országokat még nem sorol, viszont nem túl valószínű, hogy Magyarországot kihagynák a terjeszkedésből, hiszen a Disney Plus már rendelkezik magyar nyelvű általános, tájékoztató jellegű felülettel.

Ezt követi majd októberben a dél-amerikai bevezetés, és később az ázsiai, ami alapján egy negyedéves terjeszkedési hullám rajza körvonalazódik.

A Disney Plus nyárra tervezett magyarországi bevezetéséről még nem kaptam hivatalos tájékoztatót, ám ahogyan a Netflix esetében is történt 2016-ban (majd 2019 novemberében), könnyen elképzelhető, hogy egyik napról a másikra törlik majd el a platform lokális korlátozását, és sorra érkeznek majd hozzá a magyar nyelvű tartalmak.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.