A Netflix az első, amelyik kihasználja a Google új képfrissítési funkcióját

Akik Android vagy Google TV-n nézik a Netflix filmjeit vagy sorozatait, mostantól akár sokkal jobb képkocka frissítéssel élvezhetik kedvenc műsoraikat, aminek azért van egy fontos kitétele.

Korábban én is megtapasztaltam, hogy a Google TV a legjobb Android-alapú televíziózási élményt képes nyújtani olyan hazai viszonylatban is megfizethető eszközök segítségével, mint a Chromecast, nem beszélve azokról a tévékről, amelyek már gyártás során alapból ilyen szoftverrel vagy dedikált Android TV kezelőfelülettel rendelkeznek.

Google

A tartalom képsebesség-illesztés (match content frame rate) lehetővé teszi a képfrissítési frekvenciák közötti
kapcsolást, amely az Android 12 (Google TV) STTE.220621.019.- jelzésű frissítéssel vált elérhetővé tavaly ősszel az erre alkalmas eszközökön, és a Netflix lett az első streaming szolgáltató, amelyik támogatja applikációjában ezt a sokkal jobb streamelési sebességre képes funkciót.

Ennek a megjelenését elsőként a FlatPanelsHD észlelte, a 10.0.4-es verziószámú Google TV Netflix frissítéssel az alkalmazásban. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a magasabb képkocka sebességet támogató Netflix-filmeket vagy -sorozatokat mostantól ugyanabban a veszteségmentes formátumban képes lejátszani a Google TV vagy Android TV rendszer, amelynek egyetlen feltétele, hogy az Android TV 12-es vagy újabb verzióját futtassa.

Az olyan eszközök, mint például a 4K Chromecast, tavaly hivatalos támogatást kaptak a képkockasebesség-illesztéshez.

Természetesen a A FlatPanelsHD – a 9to5Google segítségével a The Witcher lejátszásával tesztelte is a funkciót, amely 24 000 fps-t támogat. Viszont például az Arnold című dokumentumfilm-sorozar már 23 976 fps-t használ, ami egy régebbi szabvány, amelyet a filmesek a 24 fps-es sebesség megszüntetésére fejlesztettek.

Az olyan tartalmak, mint a például a kimondottan aktuális Tour de France: A peloton szívében akár 50-60 képkocka/mp-re is fképes, ami az alábbi videóban is megtekinthető.

Persze érdemes mellé hozzátenni, hogy nem biztos, hogy ezt a változást mindenki azonnal észreveszi, azonban a videók minőségére nagyobb figyelmet fordító nézők minden bizonnyal nagyra fogják értékelni, ami a Netflix óriási műsortárának függvényében komoly lecke lehet a versenytársak irányába, hogy érdemes hasonló fejlesztésekkel a minőséget előtérbe helyező nézők maximális kiszolgálását is erőltetni.

Felvetődik a kérdés, hogy az Android (de nem Google TV) alapú set-top-boxok, mint a Telekom, Yetel TV vagy a Vodafone TV-is frissülnek-e ilyen funkcióval. Amint választ kapok, frissítem a cikket is.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.