Árat emelt Európában az HBO Max, ott is, ahol a Netflix korábban csökkentett. Mi lesz Magyarországon?

Az HBO Max Amerika után 2021 október 26-án indult el Európában. Akkor 6 ország volt érintett, az északi országok közül Dániában, Norvégiában, Svédországban, Finnországban, a mediterrán országok közül pedig Spanyolországban és Andorrában vált elérhetővé a streaming szolgáltatás. Ezt követően 2022 márciusában újabb 14 ország csatlakozott hozzájuk, amelyhez többek között Magyarország és Portugália is tartozott, utóbbi, valamint az északi országokban viszont most áremelkedést hajtott végre a Warner Bros. Discovery, ott is, ahol a Netflix pont árat csökkentett.

HBO Max

A Warner Bros. Discovery tulajdonához tartozó HBO Max valószínűleg alig egy évig maradhat az említett piacokon (várhatóan Magyarországon is), hiszen ahogyan azt korábban már megírtam, a helyét 2024-től felváltja egy új, a Discovery tartalmaival kiegészült kombinált streaming szolgáltatás, amelyet simán csak Maxnak hívnak, és május 23-a óta már csak ez érhető el az amerikai előfizetők számára.

Érdekesség viszont, hogy a most bejelentett áremelkedés az első az európai piacon – ami június 13-án kedden vált esedékessé, és nem csak az elsőkörös európai piacokat érinti. Többek között nem csak Dániát, Svédországot Finnországot vagy Spanyolországot érinti, hanem akad köztük másodkörös ország is, ilyen például Portugália vagy Bulgária.

Az elsőkörös országokban az áremelkedés főként 1 euró, de a másodkörös régiókban, így Portugáliában és a keleti blokkhoz tartozó Bulgáriában például már 2 euró. Ebben a tekintetben fontos azt is megemlíteni, hogy amikor a Netflix a tél végén több régióban csökkentette az alap előfizetési árait, a felsoroltak között szerepelt Bulgária is, ahol most az HBO Max viszont árat emelt, ami a talán a helyi erőviszonyokkal magyarázható.

A Meremobil.dk oldal szerint a Az HBO Max mostani döntése az emelkedő gyártási költségekkel, és tartalomvásárlással, valamint termékfejlesztés iránti elkötelezettséggel magyarázható, és a streaming szolgáltatás továbbra is szeretne befektetni az ügyfeleinek szánt tartalmakba.

A magyar HBO Max árazásával kapcsolatban megkerestem a hazai Warner Bros. Discovery képviseletet is. A cég hangsúlyozta, hogy az áremelkedés csak az említett piacokon történt, és Magyarországon jelenleg nem lesz ilyen áremelkedés.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.