A Vodafone TV-n már működik a Netflix új funkciója

A Netflix tartalomajánló rendszerét évek óta úgy fejleszti, hogy az egyre inkább hasonlítson a hagyományos (tehát lineáris) tévézés élményéhez. Ez a tendencia már csak azért is mosolyogtató számomra, mivel a hagyományos tévézés pont ellenkezőleg, a Netflix-élmény felé halad, hiszen olyan típusú ajánlórendszereket és közösségi élménnyel dúsított szolgáltatási platformokat fejlesztenek (lásd Vodafone TV), amelyek forradalmasíthatják ezt az évtizedes hagyományokkal rendelkező tartalomfogyasztási szokást, és egyre szabadabb kezet adjanak a nézőknek a tartalmak idősíkokra és csatornákra bontott kiválasztásában.

Nos, a Netflix elképzelése pofonegyszerű, és valljuk be, hogy adja magát még akkor is, ha sokaknak ez a folyamat nem túl szimpatikus, mivel szeretnék saját maguk kiválasztani a filmeket vagy sorozatoka, és nem szeretnék egy AI-re (mesterséges intelligenciára) bízni a műsorok kiválasztását. Viszont ez a dolog nem kötelező, és mivel egy szabadon választható opcióról van szó, így mindenki maga döntheti el, hogy mikor szeretne élni vele, vagy akár örökre száműzi a Netflixezéséből.

Itt írtam az elképzelésről:

A dolog arról szól, hogy a Netflix -egyelőre csak teszt időszakra – bevezetett egy Nézd meg most (Play something) opciót a tévés (majd később remélhetőleg egyéb eszközök) applikációjába, amely a nézési szokásaink – tehát a saját listánk és nézési előzményeink alapján random elindít egy filmet (vagy egyéb műsort). Ez a funkció a hónapok óta tesztelt Shuffle Play variációja, amely azt a célt szolgálja, hogy amikor az ember szeretne csak úgy lazulva leheveredni a képernyő elé, ne neki keljen választania a több száz címből álló műsortárból, hanem a Netflix „találja” ki, hogy abban a pillanatban melyik műsor legyen a nyerő a „tévézéshez”

Érdekessége a dolognak abban van, hogy ez a folyamat egy tucat olyan szokást és előzményt vizsgál meg, amely egész jól tükrözi az adott néző (tehát a Netflix fiókhoz tartozó felhasználó) szokásait, ízlését, esetleg napszakonként változó hangulatát-mivel a rendszer nagyon kifinomult eredményre is képes.

Én egy ideje tesztelem ezt a lehetőséget, és be kell vallanom, hogy tényleg egész jól működik a dolog, mert teljesen mást mutat reggel, délben vagy este, és tényleg nem kötelező a dolog, hiszen ha akarom ezt a bal sávban elhelyezkedő funkció örökre kihagyhatom a Netflix-élményből, és úgy használhatom a streaming szolgáltatást, ahogy nekem tetszik.

Viszont előfordult már velem is, hogy írás vagy elemzés közben szerettem volna valami mozgó háttértartalmat a munkához (és a kislányomnál is előfordult játék közben), és a Netflix ehhez is egész jól tudott alkalmazkodni, ami szerintem nem kis teljesítmény. Még akkor is támogatom ezt az új funkciót, ha közben azt is figyelembe veszem, hogy a Netflix folyamatosan elemzi (algoritmusok által) a tévézési szokásaimat. Elemezze csak a Műsoron tartalomfogyasztási szokásait és adjon több lehetőséget a kezembe ahhoz, hogy  a végén a döntő gombnyomás pillanatában saját kézbe vegyem az irányítást.

A Nézd most opció nálam egyelőre csak a Vodafone TV-n található (rejtett módú) Netflix applikációban működik, okostévés (nálam LG) viszont még nem. A Vodafone TV-re a Netflix jelen pillanatban csak úgy működik, ha a box és a telefonod egy hálózatra kapcsolódik, a telefonodon van Netflix applikáció, és a telefon képernyőjének jobb alsó sarkában található tükrözés gombbal (kis kocka belső csíkozással) a tartalmat felküldöd a set-top-box készülékre. Nálam ez a „Sagemcom”-elnevezésű eszközt jelenti.

Rengetegen kérdeztétek tőlem, hogy mikor érkezik Vodafone TV-re a teljes értékű, így a menüből is elérhető Netflix applikáció. Kérdésemmel folyamatosan bombázom a Vodafone sajtóosztályát, de pontos premierdátumot még nem kaptam, ahogyan a többi hasonló applikáció érkezésének sem tudom az végső időpontját, csak annyi biztos, hogy több is érkezhet.

#MűsoronPlus #NetflixVilág #tech

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.