Netflix: Érdemes sietni, mert ezek a filmek és sorozatok távoznak 2023 júniusában

Ez az utolsó esély, hogy a listában szereplő műsorokat megnézd a Netflixen, mielőtt a megjelölt dátumot követően távoznának a platromról. De mi is ez tulajdonképpen, és mikor kerülnek vissza?

A Netflix ismét több filmet vagy sorozatot távolít el a műsortárából, ami a streaming tartalomfogyasztás egyik sajátossága, és érdemes megszokni, hiszen ez a tendencia nem csak a legnagyobb streaming szolgáltatóra jellemző. Ahogy korábban már megírtam, az HBO Max újabb tartalomkisöprése után a Disney is egy átfogó platformfrissítésbe kezdett Magyarországon is, aminek több ismert film vagy sorozat esett áldozatul, erről pedig itt írtam részletesen.

Netflix
Bill és Ted / Netflix

Valójában viszont ez a tartalmi vérfrissítés már évek óta egy velünk létező gyakorlat – hiszen többek között ezzel garantálható az, hogy mindig friss tartalmak kerüljenek fel a platformra, viszont ennek mértéke a hazai nézők számára eddig csekély volt, ami az elmúlt évben kezdett megváltozni, és a legtöbb cím nem is kerül már vissza a műsortárba.

Milyen címeket távolít el a Netflix júniusban Magyarországon?

Fontos azt is tudni, hogy a különböző régiókra eltérő tartalmi licencek vonatkoznak, emiatt fordulhat elő például az is, hogy amit Amerikában vagy Németországban levesznek a Netflixről, a hazai nézők számára még mindig elérhető marad, és ez igaz lehet fordítva is. Ebből kifolyólag az is elmondható, hogy a Netflix nyelvét átállítva például angolra akár több tartalmat is meg tudunk nézni, de akad szép számmal olyan is, amit pont az angol fiókkal nem tudunk megnézni.

Éppen ezért a Műsoron Utolsó esély listáiban főként a magyar nyelvű tartalmakra foglalkozom, amelyek legalább magyar szinkronnal vagy felirattal rendelkeznek. Attól, hogy egy tartalom lekerül a Netflixről még nem jelenti következetesen azt is, hogy akár a következő nap vagy hónapban ne kerülne vissza, és a különböző streaming szolgáltatókat európai jogszabály is kötelezi arra, hogy a távozó tartalmak lejárati dátumát jól láthatóan jelezzék a fogyasztók számára még akkor is, ha azok a következő néhány órában vissza is kerülnek.

netflix ifjúság
Ijfúság / Netflix

A Netflix júniusi távozói között megtaláljuk például Bill és Tedd: Arccal a zenébe című agymenését, ami 2021 júniusában még az akkor nálunk létező HBO GO-ra érkezett – majd onnan egy évre rá 2022 júniusában átnyergelt a Netflixre, és ki tudja, hogy melyik platformon bukkan fel ismét. Érdekes viszont, hogy ismét eltűnhet egy Netflix Original sorozat, a belga készítésű 42-es egység, az Alkonyat első és második filmje, valamint Michael Caine zseniális alakításával készült Paolo Sorrentino film, az Ifjúság is.

Milyen Netflix filmeket vagy sorozatokat érdemes gyorsan megnézni?

Június 7

RuPaul’s Drag Race Holi-Slay Spectacular (2018)

Június 8

Alkonyat (Twilight) 2008

Alkonyat: Újhold (The Twilight Saga: New Moon) 2009

Tony Halik: Ott voltam (Tony Halik. Tu byłem) 2020 (Lengyelország)

Június 11

Bill és Ted: Arccal a zenébe (Bill & Ted Face the Music) 2020

Ilyenek vagyunk (The Way We Are) 2020 (Törökország)

Ifjúság (Youth) 2015

A legyőzhetetlenek (Magyarország)

Június 13

#kövessbe (Follow Me) 2020 (Ausztrália)

42-es egység (Unit 42) S01 – Netflix Original

Június 14

Collateral – A halál záloga (Collateral) 2004

A mesterlövész (The Contractor) 2007

Django elszabadul (Django Unchained) 2012

Baywatch (2017)

Sérülés (Concussion) 2015

Válaszúton (The Choice) 2016

Június 17

Alexandria…Miért? (Alexandria … Why?) 1979

Június 26

Tudsz titkot tartani? (Can You Keep a Secret?) 2019

Június 30

Holiday (2006)

Riddick – A sötétség krónikája (Riddick) 2000

Csúcsformában (Rush Hour) 1998

Csúcsformában 2 (Rush Hour 2) 2001

Álmomban már láttalak (Maid in Manhattan) 2002

Testcsere (The Change-Up) 2011

Eszter hagyatéka (2008)

Joker (2015)

Kényszerleszállás (Flight) 2012

Lara Croft: Tomb Raider 2 – Az élet bölcsője (Lara Croft and the Cradle of Life: Tomb Raider 2) 2003

Vincent barátja (A Friend of Vincent) 1983

Az atlantiszi ragadozó (Atlantis Inferno) 1986

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.