Kiemelt témák: Netflix június I SkyShowtime június I Streaming Week 23 I Távozó tartalmak

Már az Amazon is eladhatja a filmjeit és sorozatait, itt vannak a részletek

A megváltozott tartalomfogyasztási igényekhez az Amazon is igazodni fog, ezért hamarosan olyan ikonikus címek, mint A káprázatos Mrs. Maisel (Marvelous Mrs. Maisel) vagy az Al Pacino főszereplésével készült Vadászok (Hunters) is átkerülhet másik streaming szolgáltatásra, és a lineáris televíziós megjelenés sincs kizárva – áll a vállalat közleményében.

amazon

A tartalmak újraelosztását, azaz az exkluzív címek harmadik félnek történő továbbértékesítését a nagyok közül elsőként a Warner Bros. Discovery lépte meg, ami tavaly hatalmas felháborodást váltott ki a nézők, illetve szakmai körökben egyaránt. Akkor ennek jelentőségét mi is érezhettük, hiszen majdnem elsőként került ki a Magyarországon frissen megjelenő HBO Max platformjáról A besúgó magyar sorozat, ami áprilisban startolt el, de már júniusban ki is végezte a David Zaslavval felálló új WBD vezetés, amit akkor költségcsökkentéssel magyaráztak.

Való igaz, hogy a frissen alakuló médiakonglomerátum adóssága bőven meghaladta az 50 milliárd dollárt, és a tarthatatlan állapotokat többek között olyan címek eltávolításával igyekeztek orvosolni, amelynek a fenntartása gazdasági szempontből nem térül meg a médiavállalatnak. Ezt a szemléletet akkor többen vonakodva fogadták, pedig mindez csupán egy ideje begyűrűzni látszó folyamat része volt, ami alapjaiban változtatta meg a streaming iparág teljes megítélését, amelyhez azóta a szintén hatalmas adóssággal küszködő Disney vagy Paramount Global is csatlakozott.

Most az Amazon készül változtatni eddigi tartalomértékesítési és elosztási politikáján, ami ismét egy új helyzetet fog teremteni, mivel az Amazon Prime szolgáltatás nem igazán tekinthető sima streamernek, amilyen például a Netflix vagy az HBO Max, mivel az anyacég korábban inkább az áruszállítással, felhőszolgáltatással és logisztikával foglalkozott.

Érdemes elolvasni:

Olcsó Netflix vagy HBO? Újdonságok, amik megváltoztatják a tartalomfogyasztást 2023-ban – 2. rész

Ennek ellenére az Amazon Prime egyre nagyobb szeletet hasít ki a streaming tortából, hiszen olyan sorozat- és filmes franchise-okat karoltak fel, mint A gyűrűk ura, a Borat vagy a The Boys, és számos sikersorzatot is gyártottak az amazon studios égisze alatt, amelyek rendre jól szerepelnek a megtekintési versenyben is.

Az Amazon korábban is adott licence jogot más szolgáltatóknak egyes tartalmak streamelésére, amit most láthatóan kiszélesítenek és felpörgetnek, hiszen a cég megalakítja az Amazon MGM Studios Distributiont, amelynek az lesz a legfőbb feladata, hogy a filmeket vagy sorozatokat tovább értékesítse harmadik fél számára, és ez alól nem lesznek kívételek a reklámokkal támogatott csatornára gyártott műsorok sem.

Mit jelent ez pontosan?

Az újonnan alakuló médiaterjesztési részleg a már meglévő MGM terjesztési csapatára fog épülni, amelyet felet az Amazon egy gigantikus felvásárlás keretein belül teljes irányítással rendelkezik. Az MGM disztribúciós részlegének vezetője Chris Ottinger felel majd az Amazon MGM Studios Distributiont felett amely továbbra is licenceli az MGM tartalmait, mint például a Szolgálólány meséje, a Rocky, a Creed és a James Bond franchise-ok, és ezeket egészítik ki az Amazon Original tartalmakkal.

Amazon creed

Teljesen nyilvánvaló, hogy az Amazon egy hollywoodi írói sztrájk közepén próbálja eladni több tartalmát is más hálózatok vagy szolgáltatások számára, mint például a Westworld vagy a The Nevers sorozatokat is megszerző Roku és Tubi.

Az Amazon Originals terjesztésének úttörője az Amazon Studios számára izgalmas lehetőség arra, hogy friss, soha nem elérhető minőségi tartalmat vigyünk el a közönséghez szerte a világon. Ezzel áttörjük a jelenlegi értékesítési formát azáltal, hogy egyedi csomagokat hozunk létre, amelyek kielégítik ügyfeleink egyéni tartalmi igényeit.

– nyilatkozta Ottinger a közleményében.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.