Kiemelt témák: Netflix június I SkyShowtime június I Streaming Week 23 I Távozó tartalmak

Miért lesz egyre drágább a 4K streaming Magyarországon is?

Sokan rendelkeznek 4K kompatibilis tévékkel itthon is, amelyekhez a streaming szolgáltatások eddig viszonylag olcsón kínáltak ultra magas felbontású tartalmakat, ami jövőre jelentősen megdrágulhat.

A streaming műsorfogyasztás egyik nagy előnye, hogy könnyen hozzáférhetünk különböző ultra magas felbontású 4K tartalomhoz, legyen szó filmekről vagy sorozatokról. Ennek eléréséhez csupán egy pár ezer forintos streaming szolgáltatásra – mondjuk HBO Max vagy Disney Plus előfizetésre van szükségünk, és a mozivászonhoz hasonlóan máris elénk tárul a képi megjelenítések egy új generációja, azonban nagyon úgy tűnik, hogy ez a „kényelmes és olcsó” helyzet hamarosan megváltozik, és egyre többen kérnek majd felárat az elérhető legmagasabb felbontású szórakozásért.

Disney 4K

A fenti felsorolásból szándékosan hagytam ki a Netflix Prémium csomagját, hiszen a piacvezető streamer már 2014 óta rendelkezik 4K felbontást is tartalmazó előfizetési opcióval, ami azt is jelzi, hogy a médiacég már közel 10 éve épített az ultra magas felbontásra, amelyet a kezdetek óta Prémium jelzéssel különített el a HD vagy korábban az SD csomagoktól. Azóta már valamennyi csomagja tartalmazza legalább a HD minőséget, azonban még itt is találunk azért eltérést, hiszen az Alap csomag csupán 720p felbontást takar, míg a Standard már Full HD képminőségre is képes, egyszerre akár 2 eszköz egyidejű streamelése közben.

Mindez azért is számít jelentősnek, hiszen amikor megjelent a piacon az HBO Max (2020. május 27., Amerika, és 2022. március 8., Magyarország.) vagy a Disney+ (2019. november 12., Amerika és 2022. június 14., Magyarország), ezek a streamerek tulajdonképpen hibrid megoldást alkalmaztak, ami bizonyos tartalmak, így főként inkább saját gyártású filmek vagy sorozatok esetében kapunk 4K kompatibilis műsorokat, de nem minden cím kerül fel ebben a felbontásban, és a tendencia inkább azt mutatja, hogy csak a kiemelt címeket látják el ezzel az opcióval.

Jövőre megszűnik az olcsó 4K elérése

Túlzás nélkül állítható, hogy a 4K egyelőre nem azt az utat járja be, mint korábban a HD, ezért nem érdemes a közeljövőben arra számítani, hogy a hazai tévécsatornákon is sorra megjelennek az UHD felbontású műsorok, mivel egy ilyen felbontású tartalom legyártása és sugárzása sokkal drágább, mint korábban az 480p-ről történt 720p vagy 1080p átállás, és ez igaz a streaming szereplőknél is, akik egyre inkább küzdenek a hatalmasra duzzadó adósságtömbök ellen.

Amikor az HBO Max vagy a Disney Plus még a pandémia előtt kilépett a piacra, a Netflix tetemes előnyének lefaragása érdekében a tartalmaik egy jelentős részét 4K felbontásban tették elérhetővé az előfizetők számára. Ráadásul a Disney 2019-ben csupán 6,99 dollárért adta az UHD-val felvértezett streaming szolgáltatását, ami egyszerre 4 egyidejű streamelést tesz lehetővé mind a mai napig. Ez az ár ma már 7,99 dollár, viszont már a reklámokkal támogatott, de még 4K-t tartalmazó csomagban, és 11 dollárt kell fizetni ennek a reklámmentes változatáért.

Magyarországon viszont egyelőre csak egyetlen csomag érhető el 2.490 Ft/hó vagy 24.990 Ft/év áron, ami tartalmazza a 4K kompatibilitást.

A Warner Bros. Discovery viszont fontos lépésre szánta rá magát, és amikor tegnap leleplezte az HBO Maxot leváltó, némiképp újracsomagolt, és egyszerűen csak Maxnak elnevezett új szolgáltatását, az árazásnál feltüntetett csomagok esetében csupán a legmagasabb, az Ultimate tartalmaz majd 4K kompatibilitást, amikor május 23-án elindul, elsőként kizárólag Amerikában. Ezzel a Netflix mellett a Max lehet a következő olyan nagy streaming szolgáltatás, amely nem csak kizárólag az amerikai piacra készül – hiszen a tengerentúlon például a YouTube TV is felárat kér az ultra magas felbontású tartalmakért -, és már prémiumként határozza meg a 4K meglétét.

Derecskei Zoltán (Műsoron Zoli) on Twitter: „Bemutatták a True Detective S03, a Kate Winslet főszereplésével a THE REGIME limitált sorozat, és Sandra Oh, illetve az Oldboys alkotójának új sorozatát a The Sympathyzert. Az HBO kiemelt helyet kap a felső menüben, és kibővül a Hub rendszer, és kibővül a reklámokkal támogatott… pic.twitter.com/5HR31pA5QS / Twitter”

Bemutatták a True Detective S03, a Kate Winslet főszereplésével a THE REGIME limitált sorozat, és Sandra Oh, illetve az Oldboys alkotójának új sorozatát a The Sympathyzert. Az HBO kiemelt helyet kap a felső menüben, és kibővül a Hub rendszer, és kibővül a reklámokkal támogatott… pic.twitter.com/5HR31pA5QS

A Max mellett a Disney esetében is készülhetünk majd hasonló lépésre, hiszen az egeres cég a Warnerhez hasonló természetű, és méretében alig különböző adósságspirálban szenved, amit valamilyen módon kezelni kell a piac, és önmaga stabilitása érdekében. Amióta Bob Iger visszatért a Disney élére, jelentős átalakításba fogott a költségek visszaszorításáért, és a közel 7000 munkavállalót érintő leépítés mellett már azt is meglebegtette, hogy cége hajlandó lesz ikonikus Disney tartalmakat licencre bocsátani harmadik fél számára, ami néhány éve még elképzelhetetlennek számított, gondoljunk csak a Netflix Mavel tartalmainak visszaszerzésére.

A következő lépés az árazásban, illetve a tartalmak elosztásában lehet, és egyre közelebb 2024 januárja is, amikor a cégnek döntenie kell a Hulu további sorsáról. Ha a médiacég és Iger végül úgy dönt, hogy átadja a Comcast számára a teljes Hulu részesedését, akkor most egy magasabb részvényi ár elérése lehet a cél, hiszen a 2019-ben kötött megállapodás úgy szól, hogy az aktuális részvényi árfolyamon kell a Hulu értékét megállapítani, ami viszont jelenleg igen értékes tartalmakat nyújt a Disney+ platform számára.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.