Kiemelt témák: Netflix június I SkyShowtime június I Streaming Week 23 I Távozó tartalmak

Jön az új Trónok harca és egy Harry Potter sorozat, elbúcsúzik az HBO Max és az olcsó 4K

Amerikában már májustól, Magyarországon jövőre kell búcsút intenünk az HBO Maxtól, helyette kapunk egy modern és korszerű streaming platformot régóta várt Harry Potter, új Trónok harca, új Batman, és további érdekes reality sorozatokkal.

Batman

Az idei év egyik legfontosabb médiahálózati bejelentését vártuk az alig egy éve létrejött Warner Bros Discovery (WBD) médiakonglomerátumtól, ami a hazánkban is népszerű streaming platformot, az HBO Maxot is érintheti. A WBD már tavaly nyilvánosságra hozta azon szándékát, hogy egyesíti a Warner (HBO Max) és a Discovery (Discovery+) streaming platformokat egy új közős kombinált szolgáltatással, és a pontos indulást, illetve a részleteket ma egy globális sajtóeseményen jelentették be, amire ugyan online formában, de én is hivatalos voltam.

Mi történt a Warner Bros. Discovery megalakulása óta?

David Zaslav az új médiaóriás frissen kinevezett elnök-vezérigazgatója nem hagyott kétséget afelől, hogy bármi áron letornázza a vállalat óriási adósságállományát, ami nem csak a Wanrerre nehezedik egyre nagyobb súllyal. A többi cégnek, például a visszatérő Bob Igerrel felálló Disney-nek is hatalmas problémát jelent ez a méretes adósságtömb, ami főként a streaming üzletág, és konkrétan a platform indulásából, majd az azóta elégetett kiadások összességéből tevődik össze. Egy ideig persze úgy tűnt, hogy ezek a kiadások majd hosszútávon kontrolálhatóvá válnak, azonban a megváltozott gazdasági környezet, illetve a fogyasztói szokások is keresztbe húzták az ilyen jellegű elképzeléseket, ami teljes fordulatra késztette a streaming piac szinte valamennyi szereplőjét, és ez különösképpen a kezdeti úttörőre, a WBD igaz.

Új szemlélet, közutálat, majd piaci követők

A teljes fordulat számos népszerűtlen intézkedést hordott magában, ami szétrombolta a streaming-korszakról alkotott ideális jövőképünket is. A népharag egy nagyobb részét David Zaslav kapta, aki nem volt rest lefújni egy blockbusternek szánt film megjelenését, majd a Batgir törlése után több olyan költségesnek vélt tartalmat is kigyomlált az európai és tengerentúli műsortárból (A besúgó, Westworld vagy Lust-Szexi svédek), amelyeknek fenntartása a vállalat szerint nem volt gazdaságos. Zaslav egy tavalyi konferencián például arról beszélt, hogy az HBO Max műsorok 60%-át szinte senki sem nézni, és egyáltalán nem éri meg erre a platformra nagyköltségvetésű filmet készíteni, ami szerinte az erőforrások pazarlása.

Pedig az elmúlt időszakban több streamer esetében is számos olyan programing döntés született, ami inkább a zaslavi-út létjogosultságát bizonyítja, és egyre többen kezdték másolni a WBD barátságtalannak tűnő intézkedéseit. Volt akik hozzá hasonlóan visszavágták az új tartalmak egy részét, míg másik inkább átalakították a megjelenési struktúrájukat.

Trónok harca

Ilyen például Ben Affleck által rendezett Air című sportrdáma az Amazonra, amit elvileg korábban még párhuzamos megjelenésre szántak, azonban a tesztvetítések annyira jól sikerültek, hogy az Amazon végül úgy döntött, hogy hosszabb mozi ablakot engedélyez a film számára, és majd csak később, várhatóan 45 nap múlva debütálhat a Az Amazon Prime műsortárában.

Ide vehetjük még Martin Scorsese filmjét, a Killers of the Flower Moon-t is, amit az Apple a streaming megjelenés előtt szintén kizárólag moziban fog vetíteni, és a Leonardo DiCaprio főszereplésével forgatott dráma lesz az első Apple alkotás, ami kivárja majd a mozi exkluzívítását.

A Paramount Global viszont sokkal messzebb is ment, hiszen lefújta a Three Women című sorozatot Showtime megjelenését – és bár a streamer már azóta a Paramount+ részévé vált, a céget viszont még az sem hatotta meg, hogy a sorozat forgatását már teljesen befejezték. Eközben az AMC Networks is hasonló lépésre szánta rá magát, mivel lefújta 61. Street című dráma megjelenését, amelynek nemrég fejeződött be a második évados forgatása.

A Warner Bros Discovery tehát számos olyan döntést kényszerült meghozni, ami sok esetben vágta ki a nézői és szakmai sorokban a biztosítékot, viszont az elmúlt időszak tulajdonképpen azt bizonyította, hogy ezek a döntések egy olyan kényszerű művelet részei voltak, amik tulajdonképpen nem kerülik el a többi hálózatott vagy stúdiót sem annak érdekében, hogy lépést tudjanak tartani az egyre nagyobb méreteket öltő tartalom előállítási költségekkel.

Ezek után sokan úgy vélték, hogy a WBD nem hagyott túl sok kérdést nyitva a mai sajtóesemény kapcsán, hiszen már hónapok óta biztosra vették, hogy az új közös kombinált platform elnevezése egyszerűen Max lesz, elhagyva a HBO márkajelzést – ami állítólag már az HBO Max indulásánál is felvetődött -, és egy közelgő Harry Potter folytatásról is beszéltek, amelynek a kutatása Zaslav szerint Isten küldetése volt.

Bemutatták a Warner új streaming szolgáltatását a Maxot. Mit kell tudni róla?

Harry Potter

Elsőként mindenképpen érdemes tisztán látni, hogy egyelőre Magyarországon marad az HBO Max. Az új platformbejelentés egyelőre csak Amerikában fog megtörténni, méghozzá május 23-án. Ennek egyik érdekessége, hogy az HBO Max éppen három éve, 2020 május 27-án indult útjára, hasonlóképpen a kezdetben csak Amerikában.

Azonban a Max amerikai indulása már egy teljesen más tartalomelosztási klímába érkezik, ahogyan azt a fenti részekben is kifejtettem. A jelenlegi helyzetben pedig a WBD számára létfontosságú a streaming üzletág gazdaságos megtérülése, ami meglátszik az árakban, de érkeznek új sorozatok is.

Többek között bejelentették JK Rowling könyvsorozaton alapuló új sorozatot Harry Potter világából, amelynek valamennyi évada a franchise egy-egy könyvének lesz a feldolgozása, teljesen új szereplőkkel. Mellette szintén sokan várták a Trónok harca új előzménysorozatának a bejelentését is, ami a Hét királyság lovagja (A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight) címmel hivatalosan is fejlesztés alatt áll, George RR Martin Dunk and Egg című könyve alapján.

Mindezek mellett megerősítést kapott a Batman előzménysorozat A pingvin érkezése is, ami 2024-ben várható majd az új Max platformra, gyaníthatóan már Magyarországon is, de nincs még pontos premierdátum. Ehhez viszont kaptunk némi ízelítő előzetest is. Colin Farrell régóta várt sorozata ugyan még nem készült el teljesen, de azt már tudjuk róla, hogy összesen 8 részből fog állni.

The Penguin | In-Production Teaser | Max

Academy Award nominee Colin Farrell is #ThePenguin. The new Max Original Series from Matt Reeves and the next chapter in @TheBatman saga is now in production. Coming in 2024 to Max. #StreamOnMax About HBO Max: HBO Max is WarnerBrosDiscovery’s direct-to-consumer offering with 10,000 hours of curated premium content.

Az Agymenők sorozat rajongói is örülhetnek, hiszen ez is kap majd előzménysorozat, amiről egyelőre szinte semmit sem tudunk, csupán annyi biztos, hogy szintén az új platformra érkezik, és már javában fejlesztés alatt áll.

Viszont a True Detective negyedik évadának premierje egyre közelebb, és Jodie Foster főszereplésével készülő új részeket valamikor idén fogják bemutatni a friss Max platformon. A történet ezúttal a zord Alaszkában játszódik, és Night Country címet viselő évadhoz kaptunk is egy sötét és izgalmas kedvcsinálót, amit itt tudtok megnézni:

True Detective: Night Country | Official Teaser | Max

The sun sets on #NightCountry. A new chapter in the acclaimed HBO Original Series #TrueDetective, starring Jodie Foster and Kali Reis, is coming this year to Max. #StreamOnMax About HBO Max: HBO Max is WarnerBrosDiscovery’s direct-to-consumer offering with 10,000 hours of curated premium content.

További bejelentések:

Bemutatták A szimpatizáns (The Sympathizer) című minisorozatának első hivatalos előzetesét, és egy új jelenetfotót is. A sorozat showrunnere és executive producere Park Chan-wook és Don McKellar. Az előzetesben felbukkannak a főszereplők: Hoa Xuande, Fred Nguyen Khan, Toan Le, Ky Duyen és Sandra Oh, valamint a sorozat sztárja és executive producere, Robert Downey Jr., aki több szerepben is látható.

The Sympathizer | Official Teaser | Max

Which side are you on? #TheSympathizer, the new @HBO Original Limited Series based on the Pulitzer Prize-winning novel, is coming to Max in 2024. #StreamOnMax About HBO Max: HBO Max is WarnerBrosDiscovery’s direct-to-consumer offering with 10,000 hours of curated premium content.

A Viet Thanh Nguyen azonos című, Pulitzer-díjas regényén alapuló A szimpatizáns egyszerre kém-thriller és kultúrközi szatíra egy félig francia, félig vietnámi kommunista kém hányattatásairól a vietnámi háború végnapjaiban, majd Egyesült Államok-beli száműzetése alatt.

Jön még a a korábban The Palace munkacímet viselő The Regime című minisorozat is, amihez szintén megérkezett az első hivatalos előzetes. A főszerepben az Oscar-díjas Kate Winslet látható, a rendező Stephen Frears és Jessica Hobbs, az író Will Tracy. Az előzetes exkluzív bemutatójára a Warner Bros. Discovery BEAM streaming sajtóeseményén került sor a Warner Bros. stúdióban.

The Regime | Official Teaser | Max

Lovely to meet you, Madame Chancellor. #TheRegime, an HBO Original Limited Series starring Kate Winslet, is coming in 2024 to Max. #StreamOnMax About HBO Max: HBO Max is WarnerBrosDiscovery’s direct-to-consumer offering with 10,000 hours of curated premium content.

A The Regime egy év történetét meséli el egy összeomlás szélén álló modern európai diktatúra palotájának falai között. A korábban bejelentett főszereplők – Kate Winslet, Matthias Schoenaerts, Guillaume Gallienne, Andrea Riseborough, Martha Plimpton és Hugh Grant – mellett a sorozatban látható majd többek közt Danny Webb, David Bamber, Henry Goodman, Stanley Townsend, Louie Mynett, Rory Keenan, Karl Markovics és Pippa Haywood is.

Milyen árazásra számíthatunk?

Egyelőre a magyari árakról, sőt minket érintő infókról semmit sem tudni, hiszen hazánkra majd csak jövőre kerül sor, viszont a tengerentúli árazást ismerve abban biztosak lehetünk, hogy több csomag közül is választhatunk majd. Ami most látszik, hogy gyakorlatilag maradnak az HBO Max jelenlegi árai, amit Amerikában egy Ultimate opcióval bővítenek ki, és csak ez tartalmazza a teljes 4K Dolby Atmos támogatást, 100 letölthető tartalommal, így a korlátlan letölthetőséget valószínűleg elbukhatjuk.

  • A Max Ad-Lite 9.99 dollár/hó vagy 99.99 dollár/év. csak online, tehát nincs letölthetőség.
  • A Max Ad Free már 15.99 dollár/hó vagy 149.99 dollár/év, 3 letölthető tartalommal.
  • Max Ultimate Ad Free 19.99 dollár/hó vagy 199.99 dollár/év, ami 4K Ultra HD felbontást, 100 offline letölthető tartalmat és Dolby Atmos hangzást biztosít.

Rákérdeztem a hazai HBO-nál, hogy a 2024-es indulás mellett előzetesen mi várható Magyarországon, és például mi a helyzet az első magyar reality-vel, ami A híd címet kapta, és tavaly nyáron forgatták Romániában:

Részletek az árakról, illetve promóciókról az induláshoz közelebb fognak kiderülni, és A Híd még idén bemutatásra kerül az HBO Max platformon.

Ha további részleteket szeretnél megtudni a streaming és a TV világáról, és érdekelnek további HBO, Netflix vagy Skyshowtime hírek, infók érdekességek, akkor kövesd a Facebook vagy a Twitter oldalamat is.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.