Kiemelt témák: Netflix június I SkyShowtime június I Streaming Week 23 I Távozó tartalmak

Így lesz olcsóbb a tévé- és streaming előfizetésed 2023-ban

Ahogy változnak az igények, úgy lesz egyre drágább a tévés szórakozás. De lehet még olcsóbb a streaming vagy a hagyományos tévé Magyarországon? Ennek jártam utána.

Napjainkban egyre többen rendelkeznek hagyományos tévé mellett streaming előfizetésekkel is, azonban nem mindegy, hogyan állítjuk össze ezeknek a tartalmát, hiszen okos választással nem csak olcsóbb, de jobb szolgáltatásokat is kaphatunk.

Már csak azért is fontos ezt kihangsúlyozni, hiszen a hazai felhasználók átlagosan 2-3 ilyen szolgáltatásra fizetnek elő havonta, de ha mindent látni szeretnénk, – Stranger Things, Mandalóri, Trónok harca évadokat vagy a Hatalom gyűrűit, akkor 3-4-re vagy akár többre is szükségünk lehet, ennek a költsége pedig nem olcsó mulatság 2023-ban, pláne akkor, ha mellé felhő alapú tárhelyre, zenére és egyébb kreatív alkalmazásokra is szükségünk van.

netflix

Viszont érezhetően sokat spórolhatunk azzal, ha odafigyelünk, és tudatosan számoljuk ki össze ezeknek az előfizetéseknek az összetételét, hiszen a platformrezsi egye nagyobb tételt tesz ki a családi büdzsében, és az sem biztos, hogy ennyi mindenre szükségünk van a szórakozáshoz.

A modern tartalomfogyasztás szempontjából Magyarország egyre inkább felzárkózik, ami főként a szélessávú internetes felhasználásnak, valamint a rendszeres hálózati fejlesztéseknek tudható be. Ennek köszönhetően a hazai felhasználók különböző digitális eszközökön (pl. okostelefonok, számítógépek, okostévék, játékkonzolok stb.) nézhetik, azaz fogyaszthatják a különböző tartalmakat – legyen szó filmekről, sorozatokról, zenéről, podcastekről és egyéb digitális tartalmakról, amivel már szinte bármit megtalálunk streaming környezetben.

Eszközök, és streamerek

Az online térben számos olyan platform érhető el, amelyeken ezeket a tartalmakat tudjuk nézni, hallgatni vagy akár olvasni is. Ezek közé tartozik például a 231 millió globális előfizetővel rendelkező Netflix, a Google első videó streaming szolgáltatása a YouTube, a zenei streaming úttörője a Spotify vagy az újdimenziós trónkövetelők, mint az Amazon Prime Video, az Apple Music, a Podcasts, az HBO Max, vagy akár az Amazon könyváruháza, és ezek többsége akár már offline módban is működik.

Személyes ajánlás, ami megváltoztatta az életünket?

A modern tartalomfogyasztás egyik fő jellemzője, hogy a felhasználók személyre szabott tartalmakhoz jutnak hozzá a platformokon, amelyek intelligens rendszerekre épülnek, az egyéni érdeklődésüknek és ízlésüknek megfelelően képesek frissülni, akár naponta többször is. Ennek köszönhetjük azt is, hogy néhány megtekintés vagy zenehallgatás után ezek a digitális platformok ajánlásokat tudnak nyújtani további tartalmakhoz, amelyek szintén érdekelhetnek minket.

Emellett a modern tartalomfogyasztásnak egy másik fontos előnye, hogy a felhasználók bármikor és bárhonnan elérhetik ezeket a tartalmakat, amelynek feltétele volt korábban egy stabil internetes kapcsolat, de ma már arra sincs szükségünk, ha a műsort vagy dalt előzőleg már letöltöttük a készülékünkre. Sokan nem tudják, de ezek az offline megtekintések is hozzájárulnak az ajánlórendszer folyamatos tanulásához, ami pontosabb címlistákat eredményez.

A televízió elmúlt 20 éve

Az újkori műsorfogyasztás nem csak ezeket az új digitális platformokat emelte be a hétköznapi használatba, hanem a 2000-es évek elején virágzó tévés előfizetői piacot is átformálta. Az első ilyen szolgáltatók közé tartozott az UPC Magyarország (korábban Liberty Global), a T-Kábel, a Digi Kft. és a PR-Telecom, amelyeket ma már vagy új néven vagy új tulajdonosi háttérrel találjuk, és azóta már az IPTV, vagyis az internetes televízió is másodkorát éli. A helyét lassan az online TV veszi át, ami már sokkal inkább a Netflix nyújtotta streaming-élmény alapjaira építkezik, és a fentebb említett intelligens ajánlórendszer, valamint a sokkal személyesebb beállítási lehetőség határozza meg, hogy mit látunk éppen a kezdő képernyőn.

Az említett IPTV időszakból örökölt set-top-box ugyan több helyen megmaradt, viszont azok belső rendszerét már főként Android alapokra cserélték, így többféle funkciót is képesek ellátni a hagyományos műsorszórás mellett. Ilyen eszközre épül a Telekom, illetve a Vodefone televíziós szolgáltatása, de persze a Digi rendelkezik saját boxokkal. Ezeknek nagy előnye, hogy a különböző csomagokat és azok árazását úgy vállították össze, hogy akiknek van már a cégnél mobilos (netán netes) előfizetésük is, jelentős kedvezménnyel tudják igénybevenni, viszont az évtizedek óta létező hűségidős megkötés a legtöbb csomag esetében fennmaradt.

Ezekhez viszont rendelhetünk külön streaming opciókat is felár ellenében, viszont a vodafonos Netflix havi árazása például pontosan ugyan annyiba kerül, mint ha direktben a Netflix oldalán fizetnénk elő a szolgáltatásra, és egyetlen előnye, hogy a havi számlával egyben tudjuk a teljes tévés frontot rendezni.

Az online TV-k új korszaka

Ha viszont ettől elérő módon inkább online TV-t választunk, akkor már arra is van megoldás, a fenti opciókhoz képest némileg olcsóbban és szabadabb konstrukcióban, ami minimális kompromisszumot fog igényelni. Ilyen előfizetést kínál például a Direct One (a Canal+ csoport hazai leányvállalata), amelyhez nincs szükségünk még kábelre sem (persze van műholdas opciójuk is), elég csak regisztrálni a honlapon, és néhány órán belül már tudjuk használni a Direct Now applikációjukat. Itt is van listaáras és hűségidős változat, viszont utóbbi esetében jóval többet spórolhatunk, és tulajdonképpen bárhol el tudjuk érni a teljes műsorkínálatot.

A Direct Now applikáció valójában egy online TV és „hagyományos” streaming szolgáltatás sajátos kombinációja, ami saját készítésű tartalmakat is kínál, hiszen már egyre több Canal+ sorozat érhető el FHD felbontásban a dedikált műsortárában. Használhatjuk akár önmagában vett sport streaming szolgáltatásnak is, mivel az Eurosport csatornáin kívül szinte az összes hazai sportos lineáris csatornát kínálja, akár on demand formában, saját hubbal és műsorkártyákkal.

A másik hasonló online TV megoldás a Yettel TV, ami viszont kevésbé szabadabb, mivel Yettel előfizetésre van szükség a használatához. Nincsenek saját gyártású tartalmak, csak a hagyományos hazai lineáris csatornákat tudjuk nézni, viszont a Direct Now-hoz képest HD a Spíler 1 és 2, ugyanakkor hiányoznak a Network 4 sportcsatornái a MATCH4 vagy az ARENA 4, ami a Direct esetében HD-ban nézhető, akár visszatekerve is.

Olcsó streaming előfizetések

A napjainkban zajló tartalomfogyasztási szokások új irányvonalak felé terelik a streaming szolgáltatókat, akiknek egyre sürgetőbb lefaragniuk a tetemes adósságállományukat – amelyek részben a peak tv és az esztelen túlköltekezésből keletkeztek, így ma már az árazás lett a központi kérdés mindenhol. Ez főként olyan piacokon vált fontos tényezővé, mint a miénk, ahol az átlagos streaming előfizetés 2-3 szolgáltatás/fő, és sokaknak nem fér bele a havi büdzsébe az összes ilyen prémium streamerre feliratkozni.

Egyéni ízlés kérdése, hogy kinek milyen műfajú és minőségű műsorokra van szüksége, viszont fontos szem előtt tartani, hogy ezeket akár havonta is tudjuk váltogatni, akár annak tudatában is, hogy milyen filmeket vagy sorozatokat várunk, és ez igaz lehet a sportközvetítésekre is.

Éppen ezért lehet hasznos követni a havi vagy heti ajánlókat, amiknek a segítségével követni tudjuk a premierdátumokat, így elég csak azokra előfizetni, amiket valószínűleg ki fogunk használni egy meghatározott időszakban. Hasonló kérdés lehet a tartalmak képminősége is, hiszen akiknek nincs 4K megjelenítésre alkalmas tévéje, azoknak például a Netflix Prémium csomagja csak akkor lehet fontos, ha egyszerre akár 4 családtag is nézi a műsorokat. A baráti megosztásokat pedig lassan érdemes lesz tényleg elfelejteni, hiszen a Netflix lassan mindenhol bevezeti a jelszómegosztást tiltó intézkedéseit.

Az HBO Max 2390 Ft/hó vagy a Disney+ 2490 Ft/hó áron a Netflix Prémium 4490 Ft/hó árának a töredékéért is kínál 4K tartalmakat akár 3 különböző eszközről egyszerre is, de az egyik árbajnok jelenleg a SkyShowtime, amelyre még április 11-éig akciósan, örök életre szóló kedvezménnyel fél áron tudtok előfizetni, most jelenleg havi 999 Ft/hó-ért, a másik pedig az Amazon Prime Videó szolgáltatása, ami egy százassal még olcsóbb is a Comcast és a Paramount streaming csatornájánál, és előbbivel ellentétben még 4K tartalmakat is kínál, ilyen például a Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi első évada.

Ajánlott cikk:

Akiknek nem jelent problémát a csak feliratos filmek és sorozatok megléte, azoknak ajánlom az Apple TV+-t, hiszen számos nagyszerű filmet és sorozatot láthatunk a felületén, és a tavalyi év egyik nagy felfedezettje a Különválás vagy az Oscar-díjas CODA már önmagában is kellő alapot nyújt a teljes műsortár felfedezéséhez.

A sorból nem maradhat ki a közvetlenül előfizethető RTL+ sem, hiszen a kereskedelmi csatorna dedikált online felületén több csomagból választhatjuk ki a számunkra legjobbat és persze legolcsóbbat, amiért cserébe nem kell ragaszkodnunk a kábeltévés előfizetésekhez sem.

A pontos csomagok tartalmáért és áraiért nézd át az általam is vezetett streaming szolgáltatások összesített oldalát vagy különböző szolgáltatók weboldalát, ahol naprakész információt találsz minden fontos részletről, ami a cikk megjelenése óta változhatott.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.