Pókerarcok vagy Sylvester Stallone: így formálta a póker a filmipart

A póker régóta népszerű időtöltés a való életben és a popkultúrában is. A póker számos filmben játszott már jelentős szerepet, és gyakran szolgált eszközként is a cselekmény, a kockázat, a stratégia, és az emberi pszichológia témáinak feltárására. Ez persze cseppet sem meglepő, mivel amióta megjelent az emberek életében, azóta milliók ülnek le játszani, és ezért is örvend ekkora népszerűségnek a magyar online poker weboldalakon is ez a fajta szerencsejáték típus.

Érdemes tehát néhány emlékezetes jelentet említeni vele kapcsolatban, amivel kellőképpen szimbolizálható, hogy milyen lényeges szerepe van a pókernek napjainkban, és mit nyújtott mondjuk 50 évvel ezelőtt a filmiparban.

A póker témájú filmek térhódítása

Az évek során számos olyan alkotás született, amely a póker körül forog. A legnépszerűbbek közé tartozik például Matt Damon és Edward Norton főszereplésével készült Pókerarcok (1998) és Elit játszma (2017), amely a Molly Bloom által szervezett, nagy tétekkel zajló pókerjáték igaz történetén alapul. Ezek például mind olyan filmek, amiket sokan ismernek, de természetesen sok olyan egyéb fcímet is említhetünk még, ahol a pókeré lett a főszerep. Persze vannak olyan filmek is, ahol a póker, mint cselekménybeli eszköz játszik fontos szerepet. Ilyen például a Casino Royale (2006) című James Bond film, ahol a csúcspontot jelentő pókerjátszma a feszültség fokozására szolgál.

Amióta létezik a filmipar, a póker szinte azóta része a mozgókép színes kavalkádjának, és ez a jövőben is igaz lesz, hiszen mindig lesznek újabb és újabb történetek, amikkel színesíteni tudják a forgatókönyveket. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy milyen hatással van a póker a divatra és a populáris kultúrára is. Az ikonikus „pókerarc” arckifejezéstől kezdve a póker témájú divatos ruhákig és kiegészítőkig a játék a kifinomultság, az ügyesség és a kockázatvállalás szimbólumává vált évtizedek óta.

A szerencsejátékok megjelenése a filmekben

Amíg viszont különféle stílusban is elérhetőek lehetnek napjainkban a szerencsejátékokkal kapcsolatos filmek, addig érdemes arra is külön kitérnünk, hogy maga a szerencsejáték is könnyen szolgáltatja egy film alapját, tekintettel arra, hogy a csillogása és a kaszinók kialakítása könnyen megadhatja egy film alapelemeit.

poker

Egy jól összerakott kaszinó díszlet, vagy épp egy valóságos kaszinó színtere ugyanis bármelyik filmnek kölcsönözheti azt az érzetet, hogy egy exkluzív jelenetekkel és díszletekkel gazdagított filmről van szó, még akkor is, ha valójában egy kisebb költségvetésű, kevésbé ismert szereplőkkel rendelkező filmről beszélhetünk.

A szerencsejáték filmek régen és most

A filmekben megjelenő szerencsejátékok legkorábbi példái az 1920-as és 1930-as évekre vezethetőekvissza. Ezek gyakran némafilmek voltak, amelyekben kártyajátékok, rulett és a szerencsejáték egyéb formái szerepeltek. Ennek a korszaknak az egyik leghíresebb példája az 1934-es A szerencsejátékos című film, amelyben Edward G. Robinson egy szerencsejáték függő férfit alakított. A film kritikai és persze kereskedelmi sikert is aratott, és hozzájárult a szerencsejáték témájának filmekben való meghonosításához.

Az 1940-es és 1950-es években a szerencsejáték továbbra is népszerű téma volt a filmekben. Sok filmben szerepeltek kaszinók, csillogó díszletekkel és stílusos szereplőkkel. A korszak egyik leghíresebb példája az 1952-es The Las Vegas Story című film, amelyben Jane Russell és Victor Mature játszotta a főszerepet. A filmet Las Vegasban forgatták, éppen ezért hozzájárult ahhoz is, hogy a város a szerencsejáték és a szórakozás központjává váljon.

Az 1960-as és 1970-es években a szerencsejátékos filmek új hulláma indult el. Ezek a filmek gyakran komorak és realisztikusak voltak, és a szerencsejáték sötét oldalát, valamint a társadalomra gyakorolt hatását mutatták be. A korszak egyik leghíresebb példája az 1971-es The French Connection című film, amelynek egyik emlékezetes jelenetében egy szereplő nagyot nyer egy manipulált kártyajátékon.

A póker és a filmek világa

A fenti példákon felül viszont még sok olyan filmet említhetünk még, ahol a póker fontos szerepet játszott a történet folyamán, legyen szó az izgalmak fokozásárról, vagy olyan filmötletekről, amikor a teljes cselekmény a pókerre épült.

Éppen ezért, ha érdekel a póker, az alábbi filmeket érdemes megnézned:

  • Pókerarcok (Rounders) 1998
  • A szerencse forgandó (Mississippi Grind) 2015
  • A nagy trükk (Shade) 2003
  • A szerencse dolga (Lucky You) 2007
  • Kaliforniai pókerparti (California Split) 1974
  • All In: The Poker Movie (2009)

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.