Kiemelt témák: SkyShowtime március I The Last of Us I You 4 I Netflix március I A Mandalóri 3

Új sportcsatorna indulhat Magyarországon, versenytársat kap a Spíler TV és a MATCH4?

Új sportcsatorna jelenhet meg Magyarországon, amiről már folynak a szolgáltatókkal a tárgyalások. A Canal+ későbbi indulása erős versenyt teremthet a TV2 Csoport és a Network4 számára.

Az M7 Group cseh és szlovák szolgáltatója a Skylink Canal+ márkanév alatt DTC (közvetlen előfizetéses) streaming szolgáltatás elindítását tervezi, ami idővel kiterjed majd Romániára és Magyarországra is – erről jellenleg is folynak a tárgyalások a szolgáltatókkal. A Canal+ márkanév alatt olyan csatornákat találhatunk, mint a Canal+ Sport, aminek hazai piacra lépésével a TV2 Csoporthoz tartozó Spíler TV (Spíler 1,2) vagy a Network4-hez tartozó ARENA4 és MATCH4 kaphat Európában is erős versenytársat.

Az M7 Group Magyarországon a Direct One (Direct Now platform) márka által ismert, ami elsőként megszüntette a Hello HD szolgáltatást, majd a Liberty Global által üzemeltetett UPC Direct-től vásárolta be magát többek között a hazai piacra is. A csoporthoz olyan televíziós szolgáltató márkák tartoznak, mint Ausztriában a HD Austria, Belgiumban és Luxemburgban a TéléSATvagy a TV VLAANDEREN (Flandria régió), Csehországban és Szlovákiában a Skylink, Romániában a Focus Sat vagy Hollandiában a Canal Digitaal.

Ezt követően 2020 júliusában az M7 Group SA egyesült a UPC DTH S.à.rl-lel, és hivatalos nevét Canal+ Luxembourg S-re változtatta, viszont az M7 Group eddig megmaradt a használatban.

A Canal+ nemzetközi médiavállalat eközben már Csehországban és Szlovákiában bővítette fő tevékenységét. A programcsomag felépítését elsősorban a Premier League jogok megvásárlásával fejlesztették (az összes meccsre vonatkozó közvetítési jogokkal rendelkeznek), amelynek köszönhetően a Skylink előfizetői a Canal+ Sport révén több exkluzív meccset és sporttartalmat is láthatnak, egyelőre a meglévő Skylink előfizetésükhöz csatlakozva. Február végétől pedig bevezették a piacra a CANAL+ Action elnevezésű tematikus csatornát akciófilmekkel is cseh szinkronnal, amelyek a Skylink és a freeSAT platformokon érhetőek el.

Néhány napja a Current Time TV került fel ingyenes vétellel a Canal Digitaal, a TV VLAANDEREN, a TéléSAT, a HD Austria és a Skylink programlistájára, tehát az M7 tulajdonában lévő Direct-To-Home platformokra, amelyek műholdon keresztül az ASTRA 19.2-n keresztül érhetőek el. Viszont a Current Time TV hamarosan lineáris OTT csatornaként is elérhető lesz az M7 platformokon keresztül Magyarországon a Direct One-n, és Romániában a Focus Saton keresztül.

Jaromír Glisník, az M7-csoport igazgatósági tagja a Parabola.cz kérdéseire válaszolva felvázolta, hogy miként tervezi az elkövetkező időszakot a cégcsoport. Továbbra is nagy jövőt látnak a lineáris piacon, azonban komoly lépéseket kezdtek non lineáris, vagyis a közvetlen előfizetéses streaming piacon is. Glisník szerint jelenleg nagy a kereslet ebben az iparágban, ezért CANAL+ márkanév alatt streaming szolgáltatást fognak indítani, amely az eddig ismert hagyományos videótár mellett hozzáférést biztosít TV csatornákhoz is, köztük a CANAL+ Sporthoz és a CANAL+ Actionhez, azonban ennek pontos indulási dátumát még nem osztotta meg a nyilvánossággal.

sportcsatorna

Glisník viszont beszélt a magyarországi és a romániai piacról, és ebből az derült ki, hogy már gőzerővel folynak a tárgyalások a Canal+ hazai indításáról is. Az M7 Csehországban és Szlovákiában a legnagyobb tévés platformmal rendelkezik, viszont Magyarországon és Romániában sokkal gyengébb a pozíciójuk, és ezen szeretnének változtatni. Tervek között szerepel egy, a CANAL+ márkanév alatt induló közvetlen (vagy operátrhoz-szerk.) kötött előfizetéses szolgáltatás, amelyhez együttműködésre van szükség más szolgáltatókkal.

A tárgyalások folynak, és az igazgatósági tag szerint nehéz megbecsülni, hogy mikor zárulnak le.

Mindenesetre amint megszületik a megállapodás, a Canal+ márka alatt futó Canal+ Sport is megjelenik majd Magyarországon, ami ismét kavarhat egyet a hazai sportközvetítési piacon, így pedig az is könnyen előfordulhat, hogy valamelyik szereplő kénytelen lesz kiszállni a versenyből.

A hazai Premier League meccseket megosztva láthatjuk a Spíler TV és a Network4 sportcsatornáin, utóbbi például idén már bekerült a Telekom kínálatába is. A Spíler TV-nek élő szerződése van a ligával a 2022-2025-ig tartó időszakra.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.