Kiemelt témák: SkyShowtime március I The Last of Us I You 4 I Netflix március I A Mandalóri 3

2,4 millió előfizetőt veszített a Disney+, mégsem ez a legnagyobb problémája

A Disney+ streaming platform 2022 utolsó negyedében nettó 2,4 millió előfizetőt veszített, de nagyobb a probléma, így kénytelen a cég 7 ezer alkalmazottól megválni.

Ismét a vidámparkok húzták ki a csávából a Disney-t, hiszen ezeknek a bevételeknek köszönhetően a Wall Street-i várakozások felet tudott teljesíteni, ami enyhe részvénypiaci emelkedést is hozott a számára (0,15%). Összességében a Disney 23,51 milliárd dolláros bevételt generált, ami 8%-os növekedést jelent. Ennek köszönhetően részvényenkénti korrigált nyeresége 99 cent volt a 2022. december 31-én végződő negyedévben, ami a több médiacéggel szemben a 2023-as pénzügyi év első negyedévének számít. Ebben a periódusban az elemzői becslések csak 23, 37 milliárd dolláros nyereségre számítottak.

Ez volt Bob Iger visszatérésének első piaci gyorsjelentése, ami rögtön egy jelentős bejelentést is hozott: A Disney kénytelen 7000 munkahelyet megszüntetni, ami egy 5,5 milliárd dolláros csökkentését célzó stratégia részét jelenti. Innentől kezdve a médiacég három üzleti szegmensre osztódik, de továbbra is a streaming üzletág lesz az elsődleges. Ezek mellett lesz a sport, azaz a fő termék az ESPN, amelynek élén James Pitaro áll majd, és persze az élményparkok, illetve a Disney-hez kapcsolódó termékek értékesítése, amelyeket Josh D’Amaro vezet.

A Disney+ előfizetői csökkenése szinte teljes mértékben az Indában és Ázsiában működő Disney+ Hotstar lemorzsolódásának tulajdonítható, hiszen a cég tavaly elvesztette az Indiai Premier League (IPL) krikettmérkőzéseinek streamelési jogait.

A Disney+az Egyesült Államokban és Kanadában közel 200 ezer új előfizetőt szerzett, a Hulu pedig 800 ezerrel tudott gyarapodni. Nemzetközileg már jobban szerepeltek, hiszen India kivételével 1,2 millió előfizetővel bővült a Disney+, aminek így globálisan mérve 161,8 millió előfizetője van.

A Disney közvetlen előfizetéses (Direct-to-Consumer) bevételei 5,3 milliárd dollárra nőttek, ami 13%-os növekedés, és a működési vesztesége 78%-kal, de már csak 1,05 milliárd dollárra nőttek. E a szám is jobb volt a várt 1,22 milliárd dolláros veszteségnél, emlékeztetőül az előző negyedévben még 1,5 milliárd dolláros veszteségről számoltak be.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.