Kiemelt témák: SkyShowtime március I The Last of Us I You 4 I Netflix március I A Mandalóri 3

5+1 dolog, ami hiányozni fog a SkyShowtime-ról Magyarországon

Új streaming szolgáltatás érkezik Magyarországra. A SkyShowtime hamarosan elérhetővé válik nálunk is, és már több dolgot is tudunk az érkezéséről, ezért a filmek és sorozatok premierje mellett érdemes átnézni, hogy mi fog hiányozni az új streaming platformról.

Nagyon közeli az időpont, hiszen 2023. február 14-én Magyarországon is elérhetővé válik a SkyShowtime. Az új online szolgáltatás a Comcast az NBCUniversal, a Sky és a Paramount Global gyermekeként 2022 szeptemberében indult el Európában. A bevezetés harmadik hullámában kerül sorra Magyarország, és a Netflix, az HBO Max vagy a Disney mellett komoly tényező lehet a piacon, hiszen olyan hatalmas stúdiók tartalmaival debütál a hazai nézők számára, mint az Universal, a Paramount vagy DreamWorks.

Az új streaming platform műsortárt tekintve az említett Netflix, HBO Max vagy Disney tengelybe illeszthető, és rájuk nézve is komoly hatást gyakorolhat a felhasználók kegyeiért folytatott harcban, azonban árazása inkább az RTL+ szegmensében versenyez (1999 Ft/hó), ezért érkezése felboríthatja az eddig kialakult erőviszonyokat, de ez majd csak az elkövetkező évek tapasztalatai alapján vezethető le pontosabban.

Most már viszont tudjuk, hogy milyen sorozatokkal és filmekkel készülnek a hazai rajtra, és talán sokak számára lehet érdekes, hogy az újságírók rendelkezésére bocsátott előzetes listában csak angol címekkel találkozunk. Ennek oka minden bizonnyal a háttérben meghúzódó névhasználati- és egyéb engedélyezési folyamat lehet, ami természetes dolog egy európai hatósági engedéllyel egy éve rendelkező szolgáltatás részéről. A másik érdekesség, hogy több dolgot is nélkülözni kell majd a hazai felhasználóknak, így hát nézzük is át, hogy milyen kompromisszumokat kell kötni (egyelőre), ha elő szeretnénk fizetni a SkyShowtime-ra alig 10 nap múlva.

A környező országok bevezetési gyakorlatából, valamint a cseh vagy a lengyel kollégáktól származó információ szerint tovább kedvezmények is előfordulhatnak majd az indulásnál, de még nem kaptunk hivatalos tájékoztatást, így erről még nem tudok biztosan beszámolni.

Ezek maradnak ki a SkyShowtime-ból Magyarországon:

4K UHD kép

Bizony fájó pont lehet sokaknak, de a kezdés pillanatában a SkyShowtime nem rendelkezik majd 4K UHD felbontású filmekkel vagy sorozatokkal – legjobb minőség kezdetben FHD lesz. Ez mondjuk a Top Gun: Maverick esetében fog leginkább látszani, ami már szinte bármelyik online VoD áruházban (például az iTunses boltban) is 4K képpel kölcsönözhető vagy vásárolható meg, de itt csak FHD felbontásban élvezhetjük. A döntés meghozatalában talán az árazás jelentette az elsődleges szempontot, mivel ebben az árazásban már nem lenne gazdaságos, még egy 4K-FHD hibrid kombináció sem.

A SkyShowtime a Peackok platformjára épült (amit itt teszteltem korábban), ezért alapja alkalmas lehet később a 4K tartalmak integrációjára is (ami valószínűleg valamilyen formában megtörténik), és akkor sem lennék meglepve, ha ennek (vagy netán a Netflix Prémium) mintájára, szintén később több csomagra is elő tudnánk fizetni, attól függően, hogy milyen minőségben és (vagy) „reklámokkal” szeretnénk nézni a különböző tartalmakat.

Samsung TV applikáció

(UPDATE) A SkyShowtime megegyezett a Samsunggal, már van Samsung TV applikáció is.

Sajnos az előzetes információk szerint nem kapunk majd külön Samsung TV applikációt, így akiknek ilyen tévéje van és ezen szeretné közvetlenül nézni a műsorokat, azoknak más módszer után kell nézniük. Egyik ilyen megoldás a Chromecast vagy a Google TV, de az Apple TV vagy egy iPhone is megoldás lehet, hiszen a Samsung tévékre AirPlay segítségével könnyedén továbbítani tudjuk a tartalmakat.

Konzol applikáció

A Samsung mellett a nagy konzol generációk, így a Playstation vagy az Xbox sem kap egyelőre külön SkyShowtime alkalmazást. Ahogyan az előzetes tájékoztatóban is szerepel, csak Apple iOS, tvOS, Android eszközök, Android TV, Google TV és LG TV kap kezdésnek natív appot, de a helyzet később változhat. amint lesznek további elérhető eszközök, frissítem a cikket.

A besúgó megjelenése

Még januárban kaptuk a hírt, hogy a Warner Bros. Discovery, azaz az HBO Max megegyezett a SkyShowtime-al néhány európai sorozat, köztük A besúgó átvételéről, így a magyar rendszerváltásról készült széria új otthona a SkyShowtime, de még nem a kezdéstől számítva. Arról nem érkezett hivatalos tájékoztatás, hogy Szentgyörgyi Bálint sorozata mikor kerül fel a műsortárba, de annyi biztos, hogy február 14-én még nem láthatjuk Váradi Gergelyt , Patkós Mártont vagy Borbély Richárdot.

Poker Face

Rian Johnson új sorozata a Poker Face az első 4 epizóddal január 26-án jelent meg a Peacock platformon, és jelenleg az 5. epizódnál tartanak. Meglepő viszont, hogy a sorozat egyelőre nem lett felsorolva a magyar SkyShowtime-ra érkező tartalmak között, ami azért számít különösen érdekesnek, mivel rögtön az első hírekben is az szerepelt, hogy többek között a Peacock tartalmakat is ezen a platformon láthatjuk.

Natasha Lyonne főszereplésével készült Poker Face már most hatalmas hype-nak számít, ami a Rotten Tomatoes összesítésében 99% szakmai, és 79%-os közönség elégedettséggel, míg az IMDb-n is 8,2-es pontszámmal rendelkezik. Csak remélni tudjuk, hogy a sorozat hamarosan megérkezik hozzánk is – legkésőbb a lezárás után egyben, és csak technikai gondok miatt nem láthatjuk párhuzamosan az amerikai megjelenéssel.

+1 Sikoly

Ahogy korábban már megírtam, a SkyShowtime is rendelkezik majd különböző filmgyűjteményekkel és hubokkal – akár a HBO Max vagy a Disney+ esetében, és ezek általában egyben nézve különösen értékesek. Viszont a Sikoly filmgyűjteményt valószínűleg nem láthatjuk majd folyamatában (legalábbis csak SkyShowtime előfizetéssel), mivel a a 2020-as Sikoly február 17-én (immár másodjára) érkezik az HBO Max-ra, és nem túl valószínű, hogy mindkét platformon három nem eltéréssel egyszerre megjelenne

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.