Premier League, NFL, NBA: Így tudsz nézni új sportcsatornákat online Magyarországon

Ma már rengeteg lehetőség van arra, ha legálisan és kizárólag online szeretnél sportműsorokat vagy sportközvetítéseket nézni, mondjuk a tévéden vagy a mobilodon. Ezek között általában megkülönböztetjük a közvetlen és közvetett elérhetőségű szolgáltatásokat, amelyek között persze szabadon lehet választani.

A közvetlen (dtc) előfizetés előnye, hogy a szolgáltatás eléréséhez nincs szükségünk közbenső telekommunikációs szolgáltatóra, vagyis operátorra (ami a közvetett módot jelenti), így a kiválasztott online sportcsatornára (vagyis sport streamerre) szinte azonnal elő tudunk fizetni, általában a weboldalon vagy az applikáció segítségével, és használatához csupán szintén csak applikációra vagy weboldal eléréséhez megfelelő eszközre van szükségünk (akár weben AirPlay vagy Chromecast segítségével), innen már csak az internetkapcsolat kérdése a dolog. A számlázás és ügyintézés is a sport streamerrel történik. Előfordulhat viszont, hogy számlázással kapcsolatban arra a félre is szükségünk lehet, ahol a fizetés konkrétan megtörtént. Ilyen lehet például a Google (Play Áruház) vagy az Appe (App Store, iTunes).

Fontos azonban figyelni arra is, hogy az adott sport streamer milyen eszközökön és milyen operációs rendszereken tudja biztosítani a tartalmai elérését. Ez tulajdonképpen olyan, mint a Netflix vagy az HBO Max esetében, ahol szintén külön jelezve vannak az elérhető platformok és eszközök listája, és a legtöbb esetben a futtatásra alkalmas okostévék gyártási évei is fel vanna tüntetve.

Miben más a sport streaming mint mondjuk a Netflix vagy a Disney+

Az elmúlt években Magyarországon is aktív érdeklődés tapasztalható a különböző streaming szolgáltatók iránt, mint például egyéb műsorok tekintetében a Netflix Original vagy a Disney Star Wars tartalmaira, ami már begyűrűzött a sportok irányába is. Egyre többen szeretnének online meccset nézni, és végre megszűnőben lehetnek azok az illegális csatornák, amik melegágyként szolgálnak a zsarolóvírusoknak, és sok egyéb internetes visszaéléseknek. A sport streaming gyakorlatilag már Magyarországon is nagy számban elérhető, igaz jelenleg inkább egyfajta puhatolózás érzékelhető a különböző szolgáltatóknál, és a nagyobb csatornák, mint az AMC Networks sportcsatornája (Sport TV) vagy a Network4 csatornája az ARENA4 vagy az új sportcsatorna a MATCH4 a hibrid kombinált megoldást preferálja. Az AMC applikációja az AMC Mikro például egyelőre nem előfizetéses.

Ennek a hibrid kombinált megoldásnak a lényege, hogy a televíziós hálózatok saját sport streaming platformjai önmagukban nem fednek le minden műsort és sportágat, és valójában nem is mindegyik rendelkezik saját applikációval. Előbbi már csak azért sem annyira meglepő, mivel a világ egyik legaktívabb sporthálózatával rendelkező Disney jelenleg is csak teszteli a csatornaportfóliójába tartozó ESPN hatékonyan működő online-kábel sugárzási stratégiáját, ami egyfelöl kiszolgálja az online térben felmerülő nézői igényeket, másrészt reklám- és marketing oldalon is legalább akkorra értéket tud biztosítani, mint kábeles hálózatai. Ebből látszik igazán, hogy a pandémia során tapasztalt online műsorfogyasztás sokkal összetettebb folyamat, mint az előzőleg gondolták volna, és egyben semmiképpen sem ültethető át a kábeles hálózati tapasztalat az online környezetben, hiszen például az ESPN sem rendelkezik jelenleg közvetlen előfizetési streaming megoldással – így visszatértünk az eredeti gondolatmenethez, azonban akad egy kivétel, amire mindjárt ki is fogok térni.

update: a cikkben szereplő lehetőségek mindegyike rendelkezik saját applikációval.

Ha átnézzük a hazai gyakorlatot, érdemes a közvetlen és közvetett előfizetési lehetőségek mellett kiemelni azokat az online megoldásokat, amely egész jól képesek ötvözni a hagyományos lineáris tévé tartalmait a streaming platformok rugalmasságával, keretrendszerével és műsorkártyás ajánlórendszerével. Ilyen például a Vodafone TV (VTV) vagy a Direct Now (DN), ám a Vodafone még mindig ragaszkodik a kábeles előfizetéshez és ezzel annak fizikai meglétéhez, míg a Direct One alkalmazása a Direct Now már saját applikációként is értelmezhető – van is számtalan natív alkalmazása -, így tényleg elég csupán egy ilyen előfizetés és internetes hálózat, míg a VTV így önmagában egyelőre nem képes működni (koax vagy optikai kábelre is szükség van).

A Direct Now alkamlazásról hamarosan bemutató cikk is készül.

A fenti előnyökből az következik, hogy jelenleg a Direct Now alkalmazása tűnik a legjobb sport streaming megoldásnak Magyarországon, amennyiben egy Netflixhez hasonlító, közvetlen előfizetéses „konkrét” platformot keresünk több tucat sportközvetítéssel, amely Androidra, Apple eszközökre is telepíthető, rendelkezik okostévés (Samsung, stb.), Android TV, Google TV és Apple TV gyors és natív alkalmazással, amely ellátható saját profillal és ajánlórendszerrel is, pillanatok alatt tudunk idősávtól szinte függetlenül műsorokat nézni rajta, továbbá egyszerre több eszközről is futtatható. A Direct Now egyik hátránya viszont, hogy csak azok a sportközvetítések érhetőek el a platformján, amelyek a hazai kábeles kínálatban is megtalálhatóak (tehát valamennyi hagyományos magyar nyelvű sportcsatorna műsorai), és vannak csatornák, ilyen például a Spíler TV, amelynek a tartalmai csak élőben nézhetőek (nincs ondemand visszanézés), és nem is mindegyik rendelkezik HD felbontással, ám ez idővel várhatóan javulni fog.

Amennyiben szeretnénk a hagyományos tévék által nyújtott közvetítések mellett valami bővebb műsortárat, így közvetítési kínálatot is elérni, ezeket a platformokat tudom ajánlani:

Eurosport Player

A Warner Bros. Discovery által üzemeltetett Eurosport prémium streaming megoldása az egyik legjobb élményt tudja biztosítani, némi kompromisszum elfogadásával. Rengeteg saját műsor és közvetítés érhető el rajta ( a saját Eurosport vagy külön Player alkalmazással) akár 4K felbontásban. A szolgáltatás valamennyi Eurosport tartalmat elérhetővé tesz online reklámok nélkül, kiegészítve prémium, kizárólag az applikáción elérhető meccsekkel, műsorokkal. A kerékpársport, a tenisz vagy a billiárd szerelmeseinek az egyik legjobb választás lehet.

Ár:

Havi 1790 Ft

Évi: 8990 Ft

Megjegyzés: a tartalmak konkrét 4K felbontásáról még nem érkezett szolgáltatói megerősítés, viszont a tapasztalatok szerint egyes tartamak elérhetőek ultra nagy felbontásban (UHD) is.

ESPN Player

A Disney az EMEA régiókban (így Magyarországon is) egyre hatékonyabban építi az ESPN sportcsatorna brandjét, amely a korábbi ESPN America kábelhálózat poraiból feltámadva igazi csemege azok számára, akik rajonganak az amerikai sportokért. Számtalan saját műsorral, és original, tehát saját gyártású dokumentumfilmekkel gazdagított műsortárban ezeket a sportokat és ligákat tudjátok rajta megnézni:

MLB (napi több mérkőzés FHD minőségben)

MLB Network – napi 24 órás saját MLB tévé a fanatikusok számára (offseasonban is)

NHL – a korábbi NHL.TV közvetítési struktúrájával, hiszen az ESPN 7 évre megszerezte a liga online közvetítését a régióban. (szinte valamennyi mérkőzés FHD felbontásban).

NFL – idén a Disney hálózatához tartozó amerikai csatornák, mint az ABC vagy az ESPN közvetítései az ESPN+ műsorstruktúrájához hasonlóan megnézhetőek élő vagy on demand formában.

NFL Primetime – az ESPN+ műsora hétről hétre elérhető

NBA – várhatóan heti két mérkőzés (kedd és csütörtök) közvetítésre kerül, ami október 19-én indulhat.

NBA Today – az ESPN kosárlabda magazinja

NCAA Footbal – szinte valamennyi mérkőzés.

Ezeken kívül lacrose, egyetemi foci, női foci és egyéb különleges sportesemények is műsorra kerülnek.

Az ESPN Player azért is számít különlegesnek, hiszen jelenleg a dél-amerikai változat mellett ez számít egyedüli ESPN dtc megoldásnak, amire az ESPN+ sem képes. (egyelőre)

Árak:

havi: 11,99 dollár

Éves: 79,99 dollár

ARENA+

A Network4 Csoport saját dedikált streaming megoldása, amely sajnos nem rendelkezik saját applikációval. Csupán a Vodafone kábeles előfizetői, kizárólag a Vodafone TV-hez (külön nem elérhető) kapnak applikációt, ez a Net4, és csak visszanézhető műsorokat kapunk. Van viszont AirPlay vagy Chromecast támogatás. Az ARENA+ számos különlegességet tartalmaz, például idén kizárólag ide kerülnek az NHL közvetítések, de láthatunk még exkluzív Bundesliga, több NFL vagy NASCAR közvetítéseket, on demand lehetőséggel is. Az ARENA+ különlegessége, hogy számos európai topbajnokság mérkőzései elérhetőek, amik kimaradnak a kábeles csatorna programjából.

Update: Net4 elnevezéssel már elérhető egy applikáció Androidra és IOS-re is.

Árak:

Csak regisztrációt követően, email cím megadásával látunk árakat.

Spíler Extra, TV2 Play

Az angol Premier League, a spanyol La Liga és a szintén angol FA Cup meccseit tartalmazó Spíler Extra csomagot (a Spíler1 és a Spíler2 televíziós csatornák mérkőzéseivel) a TV2 Play Prémium előfizetéssel is nézhetjük. Ez a szolgáltatás nem érhető el közvetlenül, előfizetéshez szükséges operátori előfizetés is.

Jelenelg a mindigTV PRÉMIUM – Családi csomag, a Yettel vagy a Telekom kínálja plusz szolgáltatásként.

RTL Most+

Az UEFA Európa Liga és az UEFA Európa konferencia Liga meccseit az RTL saját streaming platformja, az RTL Most+ biztosítja, ami a TV2 Player-hez hasonlóan nem közvetlen előfizetéses megadás, így használatához szükség van operátorra is.

Elérhető:

Direct One

Vodafone

Telekom

NBA League Pass

Az NBA szerelmesei már hosszú évek óta használják a League Pass szolgáltatást, amely idén nem csak olcsóbb lett, de számos fejlesztésen is átesett. Igaz a natív applikációk még némi hibával működnek, legalábbis a Google TV és az IOS applikáció is dadogva képes csak videót lejátszani, mégis az NBA LP egy kiváló lehetőség azok számára, akik valamennyi ligamérkőzést látni szeretnék.

Árak:

havi 3.990 Ft (egyszerre egy eszköz) vagy 5.190 Ft (egyszerre két eszköz)

éves: 23.990 Ft (egy eszköz) vagy 30.990 Ft (két eszköz)

#műsoronplus #sportstreaming

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.