Napra pontosan 25 éve alakult a Netflix, ilyen volt a kezdeti időszak

Abban az évben, amikor az RTL Klub és a TV2 megalakult, és az RTL Klub elindította az első Híradóját Magyarországon, amikor Amerikában bemutatták az új forradalmi adathordozó formátumot a DVD-t, 1997. augusztus 29-én Los Gatosban megalakult a Netflix Inc. egy médiastreaming és videokölcsönző vállalat, amelyet Reed Hastings és Marc Randolph alapítottak.

A Netflix talán azokban az években ült fel elsőként (és mostanáig utoljára) egy Amerikában uralkodó média és technológiai trendre, amelyet akkor kétségtelenül az új digitális lemez, a DVD szolgáltatott, és Reed Hastings nem volt rest 2,5 millió dollárt fektetni egy cégbe, amelynek segítségével interneten keresztül lehet DVD-filmeket kikölcsönözni. Azonban a valós üzleti tevékenységre várni kellett 1998. április 14-ig, amikor a kölcsönzés hivatalosan is beindult, és sokan nyilván akkor még nem is sejtették, hogy 15 év múlva már a világ egy teljesen más, már a Netflix által diktált  tartalomfogyasztási trendet fog követni.

A 90-es évek végén a Netflix egy mai fejjel egyszerű megoldást vezetett be. A szolgáltatásra előfizető amerikaiak filmeket és tévéműsorokat választhattak ki a Netflix webhelyéről, amit aztán előre fizetett visszaküldési borítékkal együtt DVD lemezen eljuttattak a vásárlókhoz a több mint 100 elosztóközpont egyikéből. Ugyan az előfizetők havonta annyi filmet kölcsönözhettek ki fix havi díj ellenében amennyit akartak, azonban az egy időben birtokolt DVD-k száma az előfizetési csomagtól függően korlátozott volt. A kezdeti időszak alig 100 címből álló könyvtárat tudott felmutatni, viszont 1999 szeptemberében a Netflix oldalán elérhető katalógus már akkor több tízezer filmet tartalmazott, ezzel pedig maga szolgáltatás igen vonzónak számított. Viszont az igazi lendületet mégis 2002 körül következett be, amikortól már széles körben is elérhetővé váltak a DVD lejátszók, így egyre többen tudták maguknak megengedni a DVD filmek kölcsönzését is.

A Netflix fókuszában mindvégig egy saját profillal és ajánlórendszerrel rendelkező streaming szolgáltatás lebegett. Ennek első állomása volt, amikor 2007 január 15-én bejelentette, hogy az előfizetők már valós időben is streamelhetik a filmeket, ami kezdetben az előfizetési csomag részét képezte. A Netflix új funkció olyan, akkor még forradalminak számító valós idejű lejátszási technológiát használt, amely lehetővé tette a videó megtekintését szinte azonnal. – ami akkor óriási dolognak számított. Ehhez csupán egy böngészős kisalkalmazás egyszeri telepítésére volt szükség, és az előfizető filmjeit 10-15 másodpercen belül a webböngésző elkezdte lejátszani. A filmek szüneteltethetőek voltak, és a nézőnek arra is lehetősége volt, hogy a film bármely pontjára ugorjon rövid betöltési sebességgel, mindezt a Netflix születését, és a DVD amerikai premierjét követő 10. évben.

Azóta már tudjuk, hogy a Netflix streaming megoldása megreformálta a média, és a filmnézési szokásokat, amelynek újabb állomását az első saját gyártású sorozat, a 2013 október 1-jén megjelenő Kártyavár (House of Card) első évadának elindulása jelentette. Augusztus 1-jén a Netflix bejelentette a profilok megjelenését a streaming szolgáltatásában, és a platform évről évre egyre többet fejlődött annak érdekében, hogy a Netflix streaming szolgáltatása mára elérje a 220,67 millió előfizetőt.

front kép: Business Insider

#műsoronplus #netflixvilág

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.