Hivatalos: Történelmi rekord, 10 millió nézőt vonzott a Sárkányok háza nyitánya

Oszd meg a cikket másokkal is:

Ahogyan korábban megírtam, a Warner Bros. Discovery (WBD) all-in nézettségi számot ígért a Trónok harca spinoff sorozatához a Sárkányok házához, ami a gyakrolatban azt jelenti, hogy mind a lineáris HBO csatorna, mind a streaming nézettségét egyben fogják számolni majd leközölni, csak akkor még az nem volt teljesen világos, hogy ez a szám milyen régiókra fog majd vonatkozni.

Amint a WBD éjjel kiadott hivatalos sajtóközleményéből kiderült, a Sárkányok háza premierje 9,986 millió nézőt vonzott a lineáris és az HBO Max platformokon az Egyesült Államokban vasárnap este, ami a legnagyobb közönség eddig az HBO történetében az új eredeti sorozatok között. A premier egyben a legnagyobb sorozatbevezetést is jelentette az HBO Max csatornán az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és az EMEA régiókban (ahová Magyarország is tartozik), ami a médiacég szerint példátlan mértékű egyidejű adatfolyamot eredményezett a platformon.

Emlékeztetőül a Trónok harca – A sárkányok háza alapját képző sorozat utolsó 8. évad The Iron Throne című záró epizódját 19,3 millió amerikai követte végig. Ebből 13,6 millió amerikai nézte főműsoridőben 21 órakor, a többi az akkor még létező HBO Now és HBO GO platformokból, illetve a későbbi ismétlésből tevődött össze. A vasárnapi premier ennek a felét teljesítette, ám a két számot már csak azért sem érdemes összehasonlítani, mivel a Sárkányok háza egy teljesn új történettel és új karakterekkel indított sorozatnyitány, szemben a GoT évad- és sorozatfináléjának 8 éves múltjával, így a nézőknek időre van szükségük, amíg megszokják és megszeretik az új szereposztást és felhozatalt.

Még a közlemény előtt A Samba TV mérése azt mutatta, hogy a széria első felvonását a premier utáni 6 órában 2,6 millió amerikai háztartás követte figyelemmel, így a Sárkányok háza rendelkezik 2022 legmagasabb nézettségű nyitányával, kábeles vagy streaming esetében is, már ami a Samba TV metodikája szerint értendő. Azonban a Samba TV nem teljesen pontos, mivel egyelőre 107 amerikai háztartás adatait figyelik, és rendszerükben 47 millió okostévé adatait tudják elemezni, ami ugyan komoly mennyiséget jelent a tengerentúlon, de nem fedi le teljesen a piacot, és továbbra sem rendelkezik nemzetközi eléréssel.

A WBD közleménye kiemeli, hogy a sorozat a közösségi médiában is sikert aratott, ahol a rajongók tömegesen jelentek posztolni Westerosról. A premier napján, tehát Amerikai idő szerint augusztus 21-én a Sárkányok háza volt a leghosszabb ideig felkapott téma a Twitteren, ami 14 óráig az első helyen tanyázott, és a Google Trendsben is az első helyen állt. Azt is érdemes hozzátenni, hogy sem a Disney, sem a Netflix nem közöl ilyen részletes adatot, ami nagyban emeli a premier közönségértékét.

#hbozóna