Szenved a Disney egy milliárdos háttéralku miatt, ami minket is érinteni fog

A Disney a héten a Wall Street figyelmének központjába került, amikor egy új részvényes Daniel Loeb – a Third Point fedezeti alap vezérigazgatója nyilvános levelet írt Bob Chapeknek, a Disney vezérigazgatójának, és jelentős változtatásokat szorgalmazott az ikonikus cég működésében. Ezek között szerepelt például a költségek csökkentése – ami régóta stigmaként lebeg a cég üzletpolitikáján, és a további osztalékfizetés hiánya, ami egy részvényes számára nyilván kulcsfontosságú kérdés. Szerepel még a levélben a Hulu Disney Plusba való beépítése, a cég igazgatótanácsának frissítése, továbbá az ESPN leválasztása a teljes Disney hálózatról.

Az elmúlt években valóban jelentős kérdéssé nőte ki magát a Disney körül, hogy miként tekint a Hulu-ra, amely egyre égetőbb kérdéssé vált azóta, hogy a Disney Plus már Amerikában is szakított a kizárólag gyerekbarát platform meghatározásával, és nem csak a Deadpool filmek műsortárba helyezésével indult meg az idősebb korosztály kiszolgálása felé, de Az Orville: Új horizontok (The Orville: New Horizons) Hulu Original is már párhuzamos megjelenést kap a platformon, és egyre inkább érződik a két platform egybeolvadása.

Egy 2019-es alku háttértörténete

Ennek amúgy az a jelentősége, hogy a Disney számára a Hulu sokáig egy igen jövedelmező megoldásnak számított, ami Amerikában a Disney ökoszisztéma egy vadabb és felnőttesebb megnyilvánulása, de Európában már nem sok hasznát veszi, hiszen saját maga blokkolja a platform nemzetközi terjeszkedését. Ennek az az egyszerű oka, hogy a Hulu piaci értékét viszonylag alacsony szinten kell tartania, ha nem akar érte 2024-ben túl sokat fizetni a Comcastnak, de sokan nincsenek tisztában, hogy ez miért is van. Nos a dolog előzménye, hogy 2019-ben a szórakoztatóipari óriás szokatlan megállapodást kötött a Comcasttal, amelynek értelmében a Disney egy 71 milliárd dolláros felvásárlás (itt szerezte meg a cég többek között a Fox, a 20th Century Fox, a Natonal Geographic vagy a Star India 73%-os részesedését a Murdoch-családtól) keretében megszerezte a Fox 33%-os Hulu részesedését, így tulajdont és teljes körű operatív irányítást szerzett a streaming szolgáltatásban, azonban, hogy az ügylet ne kerüljön túl sokba, a Hulu másik tulajdonosa a Comcast megtartotta saját 33%-os részvénycsomagját. Ennek is megvolta saját feltétele. Az akkori Disney vezető Bob Iger és Brian Robertst, a Comcast vezérigazgatója megállapodást kötött, hogy a Comcast 2024 januárjáig megtartja részesedését a Huluban – remélve, hogy annak értéke a streaming globális felfutása okán sokkal többet fog érni, és onnantól a Comcast arra kényszerítheti a Disney -t, hogy legalább 27,5 milliárd dollár összértéken vásárolja meg a Hulu 33%-át, viszont az ár akár magasabb is lehet, ami függhet a Hulu 2024-es valós piaci értékétől, amelyet már egy független harmadik fél határoz meg.

A Hulu piaci értéke 2019-ben 27,5 milliárd dollár körül mozgott, most viszont az ügyben jártas szakemberek szerint közelebb van a 70 milliárd dollárhoz, amit korábban szinte a teljes Murdoch birodalomért fizetett.

Ez a megállapodás akkoriban elég kedvezőnek tűnt a Disney számára, mivel saját dedikált streaming megoldása a Plus éppen készülőben volt (6-8 hónappal járunk a start előtt) és a platform kapóra jött a kábelvágás miatt streamingre váltó amerikaiak kiszolgálásához, nem mellékesen a Hulu évekre visszanyúló tapasztalata és marketing értéke is komoly segítséget is jelentett. Azonban most egy olyan helyzet állt elő, amikor a Disney nem feltétlen szeretne dollármilliárdokat fizetni egy olyan platformért, ami csak Amerikában működik, és amit a Disney Plus előfizetői számban is meghaladott. A Hulu jelenleg 46,2 millió előfizetővel rendelkezik Amerikában, A Disney Plus pedig 152,1 millió streaming előfizetővel zárta a harmadik pénzügyi negyedévet, ami így oszlik el:

  • Amerikában és Kanadában 44, 5 millió
  • Nemzetközi szinten 49,2 millió
  • Indiában (Disney Pus Hotstar) 58,4 millió

A Disney része az ESPN Plus is, ami 22,8 millió előfizetővel rendelkezik, így a teljes Disney streaming hálózatnak 221,1 előfizetője van, ami így számokban soknak tűnik – meg is haladja a Netflix előfizetői táborát, azonban a valóságban ez egy igen ingatag lábon álló számhalmaz, ami nem csak a Hulu esetleges sorsa miatt vált kérdésessé, hanem mert Indiában a Disney lemondott a helyi szinten elképesztően népszerű krikett streaming közvetítéséről, így várhatóan több milliói, fejenként kb. másfél dollár/hó költésű előfizetőről is le kell majd mondania.

A Hulu utáni élet

Ami számunkra ebből érdekes lehet, hogy a Disney Plus platformon található Star műsortár egy jelentős része Hulu tartalmakból táplálkozik, például ide vehető a nálunk is népszerű Préda (Prey) című filmet is, így a Hulu megléte fontos az európai programing felépítésében. Ha a Disney végül úgy dönt, hogy kifizeti a Hulu 2024-es piaci értékét a Comcastnak, az komoly anyagi terhet fog jelenteni. Ez a lépés azért is jelentős, hiszen a Disney soha nem nyilatkozott a Hulu sorsáról, így ha megtartja, az komoly anyagi áldozatokkal fog járni, és 2024-től erősen befolyásolhatja az új műsorok gyártására fordítható költségvetést.

Viszont Rich Greenfield a Lightshed médiaelemzője felvetette, hogy akár a Comcast is kivásárolhatja a Disney 33%-os részesedését, mivel már nincs igazán akadálya annak, hogy a Disney Plus a Hulu nélkül is egy világméretű, felnőtteket és gyerekeket is kiszolgáló szórakoztató platformá váljon, elengedve egy több milliárdos problémát a válláról.

#disneyplus #műsoronplus

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.