Dollármilliárdok és epikus kalandok csapnak össze az HBO és az Amazon különcsatájában

Innen nézve Magyarországról, a streaming korszak csupán egy újfajta szórakozás. A legtöbb néző számára tényleg pazar dolognak számít, hogy néhány ezer forintért cserébe rengetek új film vagy sorozat érhető el egyetlen kattintásra, ráadásul ezeket akár útközben a mobilon is megnézhetjük, online vagy offline, hiszen még internet kapcsolatra sincs feltétlen szükségünk.

Innen nézve Magyarországról most még csupán azt látjuk, hogy két elképesztő sorozat érkezik hamarosan az HBO Max vagy az Amazon Prime Video műsortárába. Talán sokan csak mostanság kezdik felfedezni, hogy egyáltalán az Amazonnak milyen streaming megoldása létezik, hiszen a köztudottan logisztikai, informatikai és árúszállítási mamutcég Magyarországon szinte semmilyen marketing tevékenységet nem folytat, de a Prime Video egyre inkább magyar néző kompatibilissé válik, és várhatóan egy nagyobb lélegzetvételű jelenlétre is számíthatunk hamarosan, no persze nem akkorára, mint amit több mint 20 éve az HBO-tól megszokhattunk. Apropó HBO. Egy olyan prémium televíziós hálózat, amely már a 90-es években is megvetette a lábát az exkluzív kábeltelevíziós piacon, amely neve tényleg szinte sokáig egybeforrott a páratlan tartalommal, és a háztartásokba mockolt dekóderek korszakával, amely mára egy, a legtöbb hazai igényét kiszolgáló streaming környezetben vált népszerűvé, de a cég a korábbiakhoz képest jóval kisebb, és jóval szerényebb működésre váltott minálunk, ami egy új korszak eljövetelét is jelzi – de erről majd inkább később.

Ami most óriási jelentőségű e két médiacég számára, az a Gyűrűk Ura és a Trónok harca, amely augusztus 22-től október 23-ig (és még tovább) fogja uralni a filmes és (vagy) sorozatos közbeszédet a világ legtöbb országában, és ennek köszönhetően rajongók milliói tapadnak rá a különböző készülékekre hétről hétre, beszippantani Középfölde és Westeros poros és vértől elszíneződött levegőjét.

Gyűrűk Ura

Kezdjük az Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűje című fantasy sorozattal, ami J.R.R. Tolkien regényfolyamából a másodkorra koncentrál, egy évszázaddal a Hobbit vagy a Gyűrűk Ura előtti időszakra. Ennek értelmében A Hatalom Gyűrűi nem mutathat majd olyan népszerű karaktereket, mint Gandalf vagy Zsákos Bilbó, és csak Galadriel fiatalabb változatával kapunk majd Peter Jackson filmadaptációjából is ismert szereplőt, aki Cate Blanchett alakított. Mindenesetre az Amazon e tények ellenére elképesztő összegeket költött a várhatóan 5 évadra tervezett sorozatra, amely előkészülete még 2017-ben kezdődött, amikor a cég 250 millió dollárt fizetett Tolkien Középfölde mitológiájának másodkorra vonatkozó jogdíjára. Az Amazon a hírek szerint a sorozatra eddig közel egymilliárd dollárt költött, és csak 462 milliót az első évadra, ami epizódonként 60 millió dolláros büdzsé. Gondoljunk csak bele, hogy Peter Jackson Gyűrűk Ura adaptációja alig került 100 millió dollárba, így A Hatalom Gyűrűi költségvetése 10 hasonló produkciónyi pénz emészt fel az Jeff Bezos cégének. Patrick McKayJohn D. Payne rendezőknek egy olyan alapból kellett dolgozniuk, amit Tolkien is csak némileg homályosan vázolt fel, így az alkotóknak szinte mindent a nulláról kellett felépíteniük.

Trónok Harca

A Sárkányok háza új HBO Original sorozat a Hatalom Gyűrűhöz hasonlóan szintén előzmény, ami a George R.R. Martin 2018-as Tűz és vér című regényéből merít ötletet, kétszáz évvel a Trónok Harca előtti időszakba repítve a nézőket. A kimondottan a Targaryen-házra fókuszáló sorozat időrendben egy olyan regényből táplálkozhat, ami Tolkien művéhez képest viszonylag frissebbnek számít, ám ettől függetlenül az HBO-nak is új karaktereket kell megismertetni a közönséggel. Több lehetőség is kínálkozik Ryan J. Condal és R.R. Martin alkotók számára, hogy a lehető legtöbb utalással éljenek azon elkötelezett fanatikusok számára, akiket már egy elejtett félmondattal is lázba lehet majd hozni, de a valószínűsített fontosabb cél majd az lehet, hogy a Sárkányok háza az elkötelezett rajongók mellett új közönséget is meg tudjon szólítani, és tovább gyarapítani a franchise eddig is csúcsra járatott értékeit, amik később egyéb termékek és szolgáltatások tekintetében is bevételt tudnak majd generálni. Hasonló cél lebeghet az Amazon számára is, hiszen ez az elköltött milliárd dollár többszöröse foroghat majd kézen a boltok, az élményparkok, valamint a játékok és különböző szolgáltatások kasszáiban, ezért rengeteget számít majd azoknak a nézőknek a megszólítása, akik most kapcsolódnak be ebbe a végtelennek tűnő pénzhalomba. A Sárkányok háza viszont szerényebb költségvetéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy epizódonként 20 millió dollárt költöttek el, ami közel azonos egy Marvel vagy Star Wars széria alapköltségvetésével.

Már most látszik, hogy ahogyan közelítünk a nagy párbaj kezdetéhez, a szivárogtatott információk tekintetében is próbálják egymásra licitálva állandó nagy tűzben tartani a nézői érdeklődést, és mivel az Sárkányok háza majd két héttel előbb kezdődik a Hatalom Gyűrűinél, így az HBO megpróbálja ütemezési előnyét kihasználni. A két sorozat évadfináléját programing szempontból tényleg figyelemre méltó, mivel A Hatalom Gyűrűi október 14-én ér véget, a Sárkányok háza pedig október 23-án, így előbb kezdődik és később is ér véget az HBO sorozata, ami nem feltétlen előny, ez majd később fog eldőli. Az Amazon inkább bevállalta a dupla epizódot egy hatékonyabb történet- és karakterismeret érdekében, az HBO viszont továbbra is a nyújtott megjelenés híve, és az is már előre borítékolható, hogy mindkét médiacég rengeteg olyan adattal fog majd előállni, ami saját franchise-értékeit nevezi meg győztesnek, ami streaming környezetben nem mindig egyértelmű.

Azt is jól tudni, hogy a Warner Bros. Discovery számára a Sárkányok háza sokkal nagyobb téttel bír, még akkor is, ha kevesebb pénzből gazdálkodott. David Zaslav WBD vezér megszorítási intézkedései, és az HBO Max tartalmi megcsapolása komoly aggályokat vetett fel a jövővel kapcsolatban, és ebben nagy szerepe lesz a Sárkányok háza fogadtatásának is, ami évekig meghatározhatja a teljes hálózat fennmaradását, jövőképét. Az Amazon viszont szinte korlátlan készpénzzel rendelkezik, de számára is jelentős kérdés lesz, hogyan teljesít a Gyűrűk Ura-franchise sorozat, mivel ez nem pusztán egy szolgáltatási kör fennmaradása (mivel az Amazon nem hagyományos értelemben vett médiacég), hanem presztízs kérdése, ami azt mutatja meg az Amazon Studios számára, hogy ilyen feltételekkel és páratlan érékekkel mennyire lehet a videós ökoszisztémát hatékonyan, és közönségbarát módon fenntartani, és ez talán többet jelent, mint az HBO újabb átalakítási kísérlete.

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.