Így tudod nézni a Premier League 2022/23-as idény meccseit online

Oszd meg a cikket másokkal is:

A legtöbb futballszurkoló egyben az angol foci szerelmese is, mivel az angol bajnokság jelenti a jelenlegi topfoci csúcsát, és ennek nem csak történelmei gyökerei vannak, de mind gazdasági, mind pedig nézőközönség szempontjából messze az egyik leginkább jövedelmező sportműsor a világon, már nem csak a hagyományos televízió számára.

A közvetítési jogokért folyó verseny lehetővé tette a Premier League számára, hogy jelentős bevételre tegyen szert, amit a többi bajnokság csak irigykedve figyel. Nemzetközi közvetítési jogokkal rendelkezik az NBC, a Fox Sports, a beIN Sports, a DAZN, a Sky Sports, a BBC, a Canal Plus, az ESPN és még az Amazon Prime Video is, mellette pedig a különböző országok hagyományos kereskedelmi kábelcsatornái is jelentős összegeket áldoznak arra, hogy az értékes reklámidők fejében kiszolgálják a brit futball szerelmeseit. Viszont az európai közvetítési szerződések egyelőre nem biztosítják, hogy a streaming szolgáltatók korlátlanul elérhetővé tegyék a meccsek közvetítését a globális nőzőközönség számára, amelynek részleteit eléggé féltve őrzik, és csak igen kevés információ érhető el azok időtartalomra és régiókra vonatkozó megkötéseiről.

A Premier League sikere nálunk is töretlen, így évek óta a sportcsatornák legfőbb termékének számít, egyesek szerint az egyetlen sportjog a világon, ami kis túlzással de akár képes eltartani egy teljes sportcsatornát is, viszont ennek az ára mára a csillagos ég. A Premier League hivatalos oldala szerint a hazai közvetítést tavaly a TV2 Csoporthoz tartozó Spíler TV szerezte meg négy idényre (2021/22-2024/25), de árakat ők sem közöltek.

A TV2 Csoport idén az Network4-el megosztva tűzi műsorra a mérkőzéseket, és az ígéretek szerint az online platformok is kulcsszerepet fognak játszani. Természetesen mindkét cégcsoport rendelkezik dedikált online (kis túlzással streaming) felülettel, de a magyarok többsége továbbra is a megszokott kábeles, tehát lineáris műsorsávban fogja megnézni a csúcsfutball meccseit, amely komoly érvet jelent a streaminggel szembe a hagyományos tévék irányába, és ez talán még sokáig velünk fog maradni.

Augusztus 5-től új sportcsatorna indul Magyarországon

A TV2 esetében a TV2 Playeren elérhető Spíler TV Extra a meccsek otthona, ami ugyanakkor nem számít közvetlen előfizetéses (DTC) megoldásnak, mivel kizárólag egy operátor, másnéven kábelszolgáltató által lehetséges. A Spíler TV Extra már a 2016-os Premier League közvetítések megszerzésénél is kiemelt figyelmet kapott, ám úgy tűnik, hogy a felület továbbra is a biztonságos és jól bevált módszert követi, amelyhez szükséges egy operátornál (kábeltévé szolgáltatónál) lévő előfizetés, ami mindkét fél számára garantálja a megfelelő bevételeket. Ebből is jól látszik, hogy a hazai piac még nincs igazán felkészítve arra, hogy egy nyílt, közvetlen előfizetéses sportközvetítésekkel (is) foglakozó platform induljon bármely kereskedelmi csatorna vagy független hálózat szárnyai alatt, mivel a sportjogok még mindig akkora értéket képviselnek mindenki számára, ami simán életben tudja tartani a fél iparágat (másik felére pedig ott vannak a valóságshowk).

A hagyományos tévécsatornák és a kábelszolgáltatók számára ez a helyzet jelenleg kényelmes, mivel szabott árakon, viszonylag biztonságosan tudják a tartalmakat továbbítani az előfizetőknek, akik ugyan egyre jobban vágják vissza az ilyen jellegű kiadásokat, egy Premier League kedvéért még mindig hajlandóak megtartani a csomagjukat, kérdés, hogy milyen időtávban, milyen feltételekkel – hiszen a modern tartalomfogyasztás mindenki ablakában ott kopogtat.

“Aki szeretne megszabadulni a kábeltől – de mégis viszonylag olcsón szeretne látni élő és visszanézhető sporttartalmakat is, annak bizony kompromisszumot kell kötni”

A jelenlegi helyzetet a Digisport kidőlése árnyalja, amely korábban is rendelkezett Premier League jogokkal – szintén a Spíler csomagjával, ám várható volt, hogy a csatorna a többi közvetítési jog, mint az olasz vagy a spanyol foci elvesztése után már nem tud gazdaságosan üzemelni. A helyére lépő MATCH4 pont ma, augusztus 5-én indult, és Vodafone, a Digi, a DirectOne, a Teleunion, a VidaNet, a PR-Telecom, a PickUp és az Invinetwork kínálatában vált elérhetővé, így például a Telekom ügyfelei nem látják a mai Crystal Palace Arsenal összecsapást, ami kizárólag a MATCH 4-en látható. A Vodafone esetében a MATCH 4 a sima TV HD Basis csomagban nem, csak a TV HD Plusban érhető el, ami több mint 2000 forintos különbséget jelent ha internettel együtt kérjük, persze hozzá egy év hűségidővel. Amennyiben rendelkezünk Vodafone mobil előfizetéssel is, további havidíjkedvezményben részesülünk, de például a HD TV Plus önmagában 7100 Ft/hó, így akik most kapnak észbe, hogy csomagot váltsanak, a Premier League kedvéért akár egy 2-3 ezer forint pluszkölltség is jelentkezhet, főként lineáris vonalon, mivel a Spíler TV Extra a Vodafonnál nem elérhető.

Elérhető viszont az Arena4 Plus, ami viszont önmagában nem nyújt teljes Premier League lefedettséget, és csak a médiaboxon vagy az igen nehezen elérhető böngészős Net4 applikációval tudunk meccseket visszanézni, és az élő tartalmaknál is csak heti egy kerül élő közvetítésre. Van viszont Bundesliga, MotoGP (multikamerával) és később NHL, stb, ám a tapasztalatok szerint a foci és hoki esetében az élő meccseket némileg korlátozzák, mivel például a Stanley-kupa meccseit elsőként a külön fizetendő (és nem a Vodafonnál járó) Arena 4 Plus közvetítette, és csak ez után lehetett másik csatornán visszanézni.

Az újonnan elinduló MATCH4 sportadó esetében átnéztem, hogy milyen opció van arra az esetre, amikor az ember szeretné elfelejteni a kábeles vonalat, nem is bajlódna semmilyen vezetékkel, és csupán online szórakozna, akár egy streaming szolgáltatás. Az általam átnézett és fentebb felsorolt lehetőségek között a francia érdekeltségű Canal Plus által üzemeltetett Direct One hasonlít leginkább erre, és úgy tűnik, hogy jelenleg a Direct online TV az egyetlen megoldás, azon belül is a Plus Now, amelyben HD felbontásban, csupán a világhálóra csatlakozva közvetíti a meccseket, amire szintén elég online előfizetni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Plus Now csomag esetében is automatikus az egy éve határozott idejű szerződés, így nem elég csak a bankkártya adatokat megadni, hanem címre is szükség van. Viszont némi felár ellenére lehet havi konstrukcióra is váltani, sőt, akár fél vagy egy éves előfizetésre is lehetőség van, amit külön kell kérni az ügyfélszolgálaton.

A Direct TV rendelkezik mobilos, böngészős, illetve okostévén működő alkalmazással, ami meglepő módon hasonlít mondjuk a Disney Plus felületére, és talán sebességben is közelít hozzá. Szintén lehet profilokat létrehozni és teljes műsortárakat visszanézni, lehetőség van kedvenc csatornákat is beállítani, sőt ahogyan a streaming platformoknál megszokhattuk, személyre szabott ajánlásokkal is találkozhatunk (mint a Vodafone TV esetében), ami meglepően jól működik. Ha már a sportcsatornáknál tartunk azt is fontos megjegyezni, hogy HD esetében kizárólag a Sport 1, az Arena 4 és a MATCH4 érhető el, a Spíler 1-2, illetve a Sport 2 marad egy inkább 720p közeli felbontásban, ami némi kompromisszumot jelent, az Eurosport pedig egyáltalán nem elérhető (arra külön 1.790 Ft/hó áron akár 4K minőségben is elő lehet fizetni az Eurosport Payer applikációval).

Sport streaming Magyarországon: ESPN és Arena 4 (1.rész)

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Premier League – és hasonló sportműsorok online nézése Magyarországon még meglehetősen gyerekcipőben jár, és azt is biztosra vehetjük, hogy az Amazon Prime Video streaming sportcsatornája sem lesz egyhamar elérhető, így az NFL meccsekre is még várni kell, amíg megérkeznek a hazai applikációra. Az Apple 2023-tól globálisan teszi elérhetővé az MLS meccseket, és a Baseball bajnokság (MLB) is várhatóan megérkezik. Az ESPN Player továbbra is elérhető Magyarországról is, ami főként a hoki és a baseball szerelmesinek tűnik ideális választásnak, ám ezért havonta 4.990 Ft-os összeget kell leszurkolni, magyar kommentár nélkül. Létezik még a szintén hazánkból elérhető NBA League Pass, az NFL Ultimate Acces (NFL Redzone Live) és az MLB.TV is, ami szintén nem rendelkezik magyar nyelvi lokalizációval, de ebben a szegmensben ez kevésbé elvárható dolog. Aki viszont szeretne megszabadulni a kábeltől – de mégis viszonylag olcsón szeretne látni élő és visszanézhető sporttartalmakat is, annak bizony kompromisszumot kell kötni, hiszen mindent egyben sehol sem fog megkapni. Ettől függetlenül már látszanak azok a próbálkozások, amelyek által a korábbinál könnyebben és szabadabban tudjuk összeválogatni magunknak az online látnivalót, és ebben a lineáris műsorok is jelentős szerepet játszhatnak a Vodafone TV vagy a Direct TV megoldásaival, és várhatóan a Telekom is erősíteni fog ezen a fronton. Viszont minden esetben illik számolni kompromisszumokkal, és ez sajnos így van a világ minden országában. Az eddig kipróbált lehetőségek között nekem a Direct One hozzáállása tetszik a legjobban, mivel látszik a bele fektetett energia és szándék, hogy egy elfogadható árú, a mai kor szabványainak és igényeinek megfelelő szolgáltatást rakjanak össze, ami sokkal inkább applikáció jellegű (ennek funkcionalitásával és szabadságérzetével együtt), ám az 50%-os HD miatt el lehet dönteni, hogy melyik irányba szeretnénk mozgolódni, mivel Disney vagy Netflix-féle applikációval rendelkező, full HD (netán 4K) felbontású olasz, angol, német fociközvetítés, hoki, kosárlabda, jégkorong, tenisz vagy forma 1 a világon sehol sem létezik ennyi pénzért, ezt mindenhol aranyárban mérik, több platformra elosztva.

…és persze itt is számolni kell a reklámokkal.

#műsoroplus #sportstreaming