500 millió előfizetőt akar a Netflix, a piac egyik legdrágább hirdetési felületével

Nehéz hónapok vannak a Netflix mögött, hiszen egy évtizedes növekedési ütemtvervet tört meg az idei elő negyedéves piaci gyorsjelentés, ami a második negyedévben csak tovább fokozódott. Az első 200 ezer fős előfizetői lemorzsolódást júliusban további 970 ezer követett, amit végül sikerült sikerként elkönyvelni, mivel az áprilisi prognózisban 2 milliós veszteségre számítottak.

Viszont úgy tűnik, hogy a Netflix továbbra is eltökélt abban, hogy az elkövetkező években radikálisan növelje előfizetői táborát, ami a versenytársak gyarapodása, illetve a piaci és gazdasági környezet instabilitása mellett nem tűnik egyszerű feladatnak. A The Wall Street Journal oldalán készült egy összefoglaló anyag, hogy milyen kilátásai vannak a médiacégnek, és hogyan képzeli el a hirdetésekkel támogatott csomagjának bevezetését. Ebből kiderült, hogy a Netflix azért is került nehéz helyzetbe, mivel évekig arról kommunikált, hogy a platformján nem lesznek reklámok, és ugyan korábban voltak tervek erre vonatkozóan, a nyugat-európai és ázsiai terjeszkedések miatt ezeket kidobták az ablakon, mivel Reed Hastings szerint a kérdéskör elvonta volna a figyelmet a növekedésről. Ezért is fordulhatott elő, hogy amikor most tavasszal szükségessé vált a korábbi álláspont felülvizsgálata, hirtelen a semmiből kellett reklámokban jártas szakembereket előrántani, és felkészíteni a platformot a hirdetések befogadására, ami meglehetősen nehéz feladatnak látszik, és el is tolták ennek a bevezetését 2023 elejére.

A Netflix elég magas árat, 80 dollárt kér 1000 megtekintésenként, hogy az adott hirdetés eljusson a leginkább fogékony közönséghez, ami már egy NFL reklámidővel vetekszik

A Netflix sokáig igyekezett szembe menni a piac diktálta tempóval – mondhatni lenézte a reklámpiac ezen részét, ám a versenytársak ez idő alatt kellően felmérték a megváltozott tartalomfogyasztási környezetet, és már egy ideje elkezdtek berendezkedni az AVOD-ra is, ami versenyelőnyt jelenthet a számukra. Miután a Netflix tavasszal bejelentette a platformhirdetésekre vonatkozó terveit, szinte licithadjáratot indított, amelyben az Alphabet Google-ja, a Comcasthez tartozó NBCUniversal (Calamari kódnéven) és a Microsoft vett részt, mint tudjuk azóta, az utóbbi sikerével. Bennfentesek szerint Netflix egyik fő célja az volt, hogy a nyertes minimális garanciát biztosítson, hogy nagy reklámbevételt fog elérni, amely korlátozza a streamer pénzügyi kockázatait. A lap szerint a Netflix elég magas árat, 80 dollárt kér 1000 megtekintésenként, hogy az adott hirdetés eljusson a leginkább fogékony közönséghez, ami már egy NFL reklámidővel vetekszik. Viszont hosszútávú elköteleződést sem akart, így egy hároméves megállapodásra törekedett. Állítólag végül azért esett a Microsoftra a választás, mivel neki nincs saját streaming szolgáltatása, szemben a Comcast vagy a Google (Google TV) hasonló megoldásaival.

Eközben egy másik égető problémával, a jelszómegosztás kérdésével is foglalkoznia kell, amit már egy ideje tesztelnek különböző dél-amerikai országokban, és várhatóan ezt is 2023-ban fogják globálisan bevezetni.

A folyamatos előfizetői veszteségei ellenére a Netflix továbbra is óriási növekedési potenciált lát az az online térben. Egy járatos személy szerint a cég belsőleg megpróbálta felépíteni infrastruktúráját, hogy a következő három évben akár 500 millió előfizetőt is tudjon kezelni. A Netflix szerint a következő negyedévben már előfizetői emelkedésre számítanak, és meg tudják tartani piacvezető szerepüket, amelyre pillanatnyilag a Disney Plus szolgáltatása a legveszélyesebb.

#netflixvilág #műsoronplus

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.