Exkluzív: Teljes káosz az európai HBO-nál, bajban Rubin Kristóf HBO Max reality-je?

Oszd meg a cikket másokkal is:

A TBI információ szerint az Warner Bros. Discovery (WBD) az év végéig megszünteti az HBO Max EMA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régiójának eredeti (original) műsorok gyártásáért felelős részlegét, ami érinteni fogja a forgatókönyvvel és forgatókönyv nélküli tartalmakat is, így veszélybe kerülhet az elmúlt hónapban bejelentett első magyar HBO Max reality is.

A bennfentes információkra hivatkozó lap úgy tudja, hogy az év végével a WBD feloszlatja Antony Root EMEA ügyvezető alelnökének és eredeti műsorokért felelős vezetőjének a részlegét, ahol sokan már épen a felmondásukat töltik vagy áthelyezik őket egy másik részleghez. Root a 2021-ben került a WarnerMedia EMEA régiójának alelnöki székébe, aki olyan produkciók népszerűsítésén is dolgozott, mint a román Az árnyak, a svéd vígjáték a Lust vagy éppen a hazai gyártású A besúgó – amelyet a lap külön is megemlít, így a teljes kép függvényében az is logikusnak tűnik, hogy az említett sorozatok mindegyikét már június óta levették az HBO Max műsortárából.

A WarnerMedia és a Discovery összeolvadásából alakult új médiakonglomerátum a WBD vezetője David Zaslav még tavasszal hirdetett meg egy hárommilliárd dolláros megtakarítási programot a médiavállalatnál, amelyet az AT&T-től átvett Warner-örökség tetemes adósságállományával magyarázott, és közvetlenül ez vezethet az európai műsorgyártás ilyen mértékű befagyasztásához, és még az sem tűnik biztosnak, hogy a korábban kivételezett francia vagy spanyol részleg megússza ezt a drasztikus visszavágást.

Mivel az információk szerint a teljes bezárás érinteni fogja a régió készülő, vagy előkészületben lévő forgatókönyv nélküli produkcióit is, így az is erősen kérdésessé vált, hogy egyáltalán elkészül-e a korábban bejelentett magyar reality, amit Závorszky Anna, az HBO Magyarország producere jelentett be Kreatínak néhány héttel azelőtt, hogy június végén lekerült a teljes globális platformról A besúgó teljes vagy az Aranyélet utolsó évada.

Az első magyar HBO Max reality-t Rubin Kristóf által alapított Free Monkeys Production nevű gyártócég készítené, és a Média1 információi szerint a produkció újfajta élményt nyújtanak a nézőknek.

Az HBO Max körüli teljes zavart az is jól mutatja, hogy három hónappal ezelőtt, a franciaországi Series Mania rendezvényen még egy három évre kiterjedő, egymillió dolláros alapot ígértek az európai sorozatgyártásnak, amelyben az HBO Max csatlakozik Series Mania Institute tagságához, amelynek célja az európai tévésorozatokat gyártó szakemberek következő generációjának a felnevelése.

Jelenleg viszont inkább az körvonalazódik, hogy a WBD teljesen visszavágja az európai HBO Max eredeti műsorgyártását – ami gyakorlatilag lefedi a teljes streaming üzletágat , és inkább a tengerentúli programingra és márkáinak meglévő erőforrásaira fog összpontosítani, amely több sport- és forgatókönyv nélküli tartalomra fókuszál, és láthatóan csak a legnagyobb és legfontosabb piacokon marad némi terv tartalomgyártásra.

Az első magyar HBO Max reality elkaszálásáról kérdeztem az HBO May Magyarországot is, de a sajtóosztály nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

#műsoronplus #hbozóna

Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója