Jövőre az Apple TV-re költözik az amerikai foci

Oszd meg a cikket másokkal is:

Az amerikai baseball ligával (MLB) kötött szerződés után újabb sportág költözik az Apple streaming platformjára az Apple TV Pluszra, azonban ez az új megállapodás forradalmi változást hozhat a sport és a streaming kapcsolatában, ami gyakorlatilag elvágja a hagyományos csatornákat az eddig féltve őrzött egyedi sportközvetítési gyakorlattól.

Az Apple egy átfogó és kizárólagos stremaing-jogi szerződés kötött az amerikai foci (Major League Soccer, MLS) ligával, hogy az Apple TV platformon belül a jövő évtől kezdődően minden meccset ők közvetíthetnek, függetlenül a lineáris tévék meccseitől. Az üzlet már csak azért is számít jelentősnek, hiszen az előzetes információk szerint az üzlet globális, és néhány meccs hetente ugyan átkerül az Apple TV Plus felületre is – ami ebben az esetben külön kezelendő – összességeben viszont az MLS külön hubot, azaz platformon belüli appot kap (mint a Disney Marvel vagy az HBO Max Warner hubja), és garanciát vállal arra, hogy az abból befolyó bevételeket megosztja az MLS-szel is. Továbbá sporttörténeti jelentőségű is abban a tekintetben, hogy nem lesznek az amerikai állomok közötti lineáris televíziót védő blokkolások – amelyeket azért hoztak létre a különböző kosárlabda (NBA) vagy hoki (NHL) meccseinél, hogy ezzel védjék a helyi csatornák közvetítéseit, és egyben megvásárolt jogdíjait a dedikált streaming platform rugalmassága ellen.

A jelenlegi megállapodás értelmében tehát 2023-tól az Apple-re kerülnek az MLS meccsek, részben saját all-in hubra, részben az Apple TV Plus-ra, és az sem kizárt, hogy a 2023-ban lejáró NFL Sunday Ticket következő helye is az Apple TV lesz, hiszen a DirecTV-vel kötött exkluzív szerződés idén lejár. #műsoronplus #appletvplus