Mennyi esély van arra, hogy a Netflix pár hónap múlva árat emel?

Oszd meg a cikket másokkal is:

Ismerve az idei inflációs adatokat (8,5 %), illetve a tényt, hogy mennyit gyengült a forint idén a dollárhoz képest könnyen előfordulhat, hogy néhány szolgáltatás ára emelkedni fog, amit alapvetően a dollár árfolyama mozgat, és ez alól a Netflix sem lehet kivétel.

Legutóbb a Netflix tavaly októberben emelte a szolgáltatásának az árat, amikor egy dollárt 310 Ft-ot kértek a piacon, és ahhoz képest az amerikai fizető eszköz jelenleg 36 Ft-os emelkedésben van. Tehát 2022-ben közel 10%-os mínuszban mozog a dollárral szemben a magyar deviza, és a szolgáltatói szektorban tapasztalható infláció eközben 6%-körül mozog, ami magában hordozza a további drágulás lehetőségeit. Vélhetően a Warner Bros. Discovery (WBD) a március 8-án induló HBO Max számára már beárazta az idén várható pénzromlást – amelynek mértékét még több tényező is befolyásolhatja-, és persze az is könnyen elképzelhető, hogy a Disney számára is ez a mozgás határozza meg a Disney Plus árazási stratégiáját. 

Azt se feledjük el, amikor tavaly novemberben az Apple a török líra drasztikus leértékelődése miatt ideiglenesen beszüntette az értékesítést az országban, majd amikor pár nap múlva újranyitottak, egy 25 %-os áremelkedéssel folytatták az országban a tevékenységüket. Ehhez a folyamathoz persze a líra pár nap alatt lezajló mélyrepülése volt szükséges, amire nálunk szerencsére nem kell számítani, de az iparági szereplők általában fel vannak készülve, még az ilyen szélsőséges esetekre is.

Visszatérve a Netflixre, amely 2016 január óta van Magyarországon. Azóta Amerikában 4 ütemben zajló áremelés történt. Összegyűjtöttem az azóta eltelt időszakban történt változásokat, amiket az egyszerűség kedvéért Prémium csomagra bontottam, és 346 Ft-os árfolyamon számoltam:

  • 2017 október 13,99 dollár/hó (4.840 Ft/hó)
  • 2019 január 15,99 dollár/hó (5.530 Ft/hó) (2019 november 4. teljes magyar lokalizáció)
  • 2020 október 17,99 dollár/hó (6.220 ft/hó)
  • 2022 január 19,99 dollár/hó (6.920 Ft/hó)

Eközben Magyarországon viszont egy áremelés történt, 2021 októberében 3.990 Ft/hó-ról 4.490 Ft/hó- ra módsult a szolgáltatás ára. Ami ebből kiolvasható, hogy a régiónkban a Netflix, és persze a többi szolgáltató is kissé óvatosan nyúl az árak emelése felé, és nyilván létezik egy belső protokoll eljárás a térségre vonatkozóan, mivel árakban összehasonlítva Amerikában majd másfélszer fizetnek többet a szolgáltatásért, persze egy sokkal mélyebb műsortár használata mellett.

Ebben a tekintetben érdemes a Netflix áremelkedéseit vizsgálni, minden más megközelítés csupán clickbait, és kevés köze van a valósághoz. A platformrezsi túlkínálata után a szolgáltatások árazása válthat ki további kérdéseket a streamerek felé, amit várhatóan már előre beáraztak a szolgáltatók, és ettől csak jelentős változás esetéen lesznek hajlandóak eltérni.

#netflixvilág #műsoronplus

Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója