Sport streaming Magyarországon: ESPN és Arena 4 (1.rész)

Oszd meg a cikket másokkal is:

Néhány éve elkezdtem aktívan érdeklődni a sport streaming iránt, ami annak volt köszönhető, hogy a hazánkban a sportkövetítési vonal kezdett egyre kaotikusabbá válni. Ez főként a focira volt igaz, hiszen az európai ligák sportjogainak lekövetése felér egy rejtélyes mélytengeri kincsvadászattal, nehéz úgy tekinteni rájuk, mint mondjuk az amerikai major-sportok esetében, és ez alapjaiban formálta évek óta az öreg kontinens nézettségi szokásait.

Pedig joggal várhatná el az ember 2022-ben, hogy amikor a streaming térhódításával a hollywoodi stúdiók is a centrális tartalomelosztásra törekszenek, majd a sportjogok tekintetében is ez a fogyasztási tendencia válik uralkodóvá, és kialakulnak az úgymond “gyűjtő” hubok (platformok), ahol az ember több sportág több ligájából válogathat magának sporteseményeket, nézhet egyik percben focit, majd a képernyő navigálásával máris válthat teniszre vagy kosárlabdára (ahogy a tévé távirányítójával, csak nincs időben korlátozva). Persze nem arról beszélek, hogy mindez egyetlen platformon érvényesüljön, hiszen a közvetítési jogok egymásba fonódó, olykor évekre előre lefektetett irányvonala ezt nem igazán tenné lehetővé, nézői szemmel mégis ez lenne a racionális választás mindenki számára, hogy a Disney – amelyhez a teljes ESPN hálózat kapcsolódik vagy a WarnerMedia – amely például a TNT révén  több NHL joggal is rendelkezik – lepaktál mondjuk a Premier League, a Seria A vagy a Bundesliga jogbirtokosaival (ami azért ráadásul országonként változik – szerk.), és akár a már meglévő BT Sport vagy DAZN szolgáltatások hub-jellegű (mint mondjuk az HBO Max hubjai)  integrálásával a saját felületeire csalogatja a sportrajongókat, és külön csomag részeként jobban kihasználják a sport streamingben rejlő óriási potenciális lehetőségeket.

Nyilvánvaló az is, hogy a lineráis tévé több évtizedes beágyazottságát, piaci- és társadalmi szerepét nem lehet az egyik napról másikra megkerülni, ami csak egyrész magyarázható azzal, hogy a teljes európai focis közvetítési hálózat nem igazán szeretné követni az amerikai hozzáállást. Még akkor sem, ha ez láthatóan nem fekszik a kontinens megváltozott nézettségi igényeihez, hiszen hiába volt arról szó, hogy az Amazon megvásárolja a teljes BT Sportrészleget, hogy a Netflix is szeretne sportjogokkal üzletelni, a DAZN is megmaradt a nagy piacok másodlagos játékszere, és ahol jelen van (például Olaszország), a kezdetekben ott sem foglalták imába az érkezését. 

Tehát az nem mondható, hogy ne lennének piaci vállalkozások a sport streaming átalakítására, ami viszont érezhetően vérszegény és kihasználatlan nagyobb tömegek számára, és csak azokat a felhasználókat éri el, akik akár hajlandóak akár felár ellenére a lineáris/streaming kombóval előfizetni. Azt se feledjük, hogy a sport streaming esetében sokkal kevesebb saját gyártású tartalomról beszélhetünk, mivel a fő terméket maguk a ligák, tehát közvetlen módon a csapatok állítják elő, és maximum a háttérműsorokkal lehet “kevésbé” költséges műsorokat készíteni.

Ebből is jól látszik, hogy globális értelemben jelenleg csak az amerikai sportok major ligáival lehet olyan streaming platformot építeni, amely voltaképpen hasonlítható mondjuk a Netflixhez vagy az HBO Max-hoz. Ezzel talán nem is lenne baj, mivel a hazai piacon is találkozni olyan streaming szolgáltatással, amelyik alapvető terméke a broadcasting műsorokban rejlik, és másodlagos szolgáltatásként működtet online sportműsortárat is (Például az Arena 4 Plus). 

Arena4+

Ez a megoldás azoknak lehet hasznos, akiknek nincsenek nagy igényeik, és havi 2.990Ft/hó áron, főként számítógépen (vagy akár mobilon is) visszanéznének néhány német focimeccset, esetleg élő MotoGP közvetítést. Én eddig ezt kétszer szerettem volna megtenni, a Vodafone csomagom részeként rendelkezem is erre jogosító előfizetéssel, de egyszer sem sikerült sporteseményt a felületen lejátszani. Az Arena4+ esetében van lehetőség közvetlen előfizetésre is, de az oldalon található infók szerint csak az éves díjjal, 29.880 Ft befizetésével van mód az összes közvetítés visszanézésére, valamint az Arena4 televízió élő közvetítései is újra megnézhetőek. A havi konstrukció esetében csupán az NFL RedZone, Bundesliga-mérkőzések interaktív tartalmakkal, statisztikákkal, a Real-time kameraváltási lehetőség a MotoGP versenyeken (ez valamikor 2022-től) és a teljes ARENA4 NFL-dokumentumfilm-archívumához van hozzáférési lehetőség. A szolgáltatás üdítőnek számít a hazai médiapiacon, azonban még érezhetően óvatosan tapogatja a sportrajongói igényeket, és piaci értelemben is keveset mer kockáztatni. Lehetséges, hogy évek múlva ebből még jó is kisülhet.

Az Arnea 4 Plus felülete

ESPN Player

A Disney Plus hazai startjának bejelentésére megnövekedtek a kérdések, hogy akkor mi a helyzet az ESPN Plus hazai indulásával, hiszen több régióban ez a platform a Disney csomag része. Sajnos (vagy nem sajnos) Az ESPN Plus nálunk valószínűleg nem fog elindulni. Erről egyébként már korábban is érdeklődtem a Disney sajtóosztályán, de választ idáig nem kaptam, és a kiküldött kommunikációs tájékoztatóban sem szerepel az ESPN Plus, csak a Star Wars, National Geographic és a Star kiegészítés van felsorolva. Ezzel viszont azért nincs akkora baj, mert már évek óta létezik és nálunk is elérhető az ESPN Player, amit sokáig csak egyetemi platformnak gondoltam, azonban ez az elmúlt években jelentősen megváltozott. Mára ez a platform is jelentős fejlődésen ment keresztül, és kezd egy elég korrekt, és nem túl drága közvetlen előfizetéses szolgáltatássá felnőni, több hasznos és könnyen kezelhető funkcióval. Van saját mobil applikáció, amiben jól láthatóan modulokba vannak rendezve a különböző sportok. Találunk az egyetemi sportok (kosárlabda, foci, baseball, lacrosse) mellett teljes NHL napi közvetítést (hazai és idegen csapatkövetítéssel) háttérműsorokkal, NBA összefoglalókat és háttérműsorokat, MLB baseball élő meccseket és háttérműsorokat, mindezt természetesen bármikor szabadon visszanézhetőséggel (replays)

Megtalálhatóak a platformon az ESPN korábbi és új dokumentumfilmjei – persze magyar lokalizáció nélkül -, de számos olyan bónusztartalommal is gazdagodunk, amik reggeltől estig ellátnak minket sportos tartalmakkal. A minőséget tekintve inkább FHD mint 4K -sztereó hangzással (filmek estében találni sorrund megoldást is) -, és IOS kompatibilis rendszerekkel vagy Android TV (esetleg TV stick) segítségével Samsung tévéken is élvezhetjük a tartalmakat. Én eddig csak Apple AirPlay kivetítését használtam, ami gyakorlatilag olyan, mintha egy tévé applikációt néznék, gyors és egyszerű a használata.

Az ESPN Player egyetlen hátránya, hogy nincs európai foci közvetítése, és egyelőre az NBA napi meccsei is hiányoznak, viszont az egyetemi kosárlabda az NCAA Final Four döntőjét éppen a napokban rendezik, és elég korrekt főműsorral és háttérműsorokkal készül rá a hálózat. Vannak még asztalitenisz, lacrosse vagy úszóközvetítések is, és olykor egyedi tartalmat is hozzáadnak a kínálathoz, amely jól áttekinthető és kellően rugalmas.

Az ESPN Player felülete

Összegezve az ESPN közelít a optimális sport streaming platformhoz, ami persze még mindig nem tökéletes, de aki szereti a hokit, a baseballt és az egyetemi sportokat, szívesen néz angol nyelvű háttérműsorokat és nagyszabású, kis angol nyelvtudással is könnyen megérthető ESPN dokumentumfilmeket, azoknak ez a platform jó választás lesz. Árazás tekintetében havi 11,9 dollárért (kb. 4300 Ft) lehet rá előfizetni, éves díja pedig most akciósan 71,88 dollár (kb 24.000 Ft), ami a tesztek szerint megbírkózik két eszköz egyidejű streamelésével is.

Az európai focit leszámítva, van még arra is lehetőség, hogy NBA (NBA League Pass) vagy MLB (MLB.TV) meccseket nézzünk korlátlanul egész nap (az NHL TV meccsek tavaly óta az ESPN Player platformra költöztek), de ezek árazása jóval drágább mulatság. A kosárlabda esetében például a hátralévő alapszakasz meccseket és a rájátszást havi 4600 Ft/hó áron tudjuk megnézni vagy választhatunk egy havi 3 meccses kisebb csomagot havi 616 Ft/hó árért. A baseball esetében a szezon most kezdődik. Éves díjazása húzós, 130 dollárt kérnek a teljes szezon valamennyi meccséért, ami barátok között is 43.000 Ft-ot jelent (havi előfizetés 7.990 Ft). Tehát az ESPN Player egy szélesebb közönséget szólít, akik megkapják az NHL összes meccsét hazai és vendég közvetítéssel, kapnak mellé napi kb 2 baseball meccset, megtoldva háttérműsorokkal és összefoglalókkal, és az egyetemi sportéletről is állandó napi szintű betekintéssel rendelkeznek. 

A DAZN ugyan limitált formában hazánkban is elérhető, ami kimerül a küzdősportok alkalmankénti elérhetőségéből, és még az eredeti DAZN műsorokból is csak korlátozottan lehet csemegézni.

A topfoci ilyen jellegű streamingjére még várnia kell a hazai közönségnek, talán a DAZN (bővített változatban) vagy az Amazon (műsortár mellett működő csatonrakínálatával) lehet majd a befutó, ha csak a YouTube TV nem lép be az európai piacra, de jelen állás szerint még egy darabig lineáris stílusban fogjuk nézni az angol vagy az olasz pontvadászatot.


Következő részben az Eurosport Player és a technikai sportk elérhetőségével foglalkozom.

#műsoronplus #sportstreaming