Benkó Tamás filmet készít a rák okozta szégyenérzetről

Oszd meg a cikket másokkal is:

Benkó Tamás filmrendező, illetve két alapítvány elnökei, Némethné Kulisics Adél  (STOP Melanoma Alapítvány) és Szókovács Vajda Szilvia (Magyar Melanoma Alapítvány), idén úgy döntöttek, egy kisjátékfilmmel összekötött iskolai foglalkozás-sorozatba kezdenek. A program nagykövete Mádai Vivien műsorvezető lesz, aki melanoma-érintettként szívesen állt az ügy mellé.

A Műsoron alapítójaként hat éve lettem vérképzőszervi daganatos, és az elmúlt három év tünetmentes időszakának köszönhető, hogy ez az oldal, amit jelenleg is olvasol egyáltalán létezik. Igaz, hogy a szervezetem megtámadó kór nem a melanóma, viszont, mint rákkal érintett sorstár azonnal megfogott a program üzenete, ezért a Műsoron mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a finanszírozási kampány sikeres legyen, és az edukációs program is megvalósulhasson.

A melanoma a bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú elváltozását jelenti. Az egyik legritkább és legveszélyesebb ráktípus Magyarországon. Évente kb. 2000 új melanomás esetet regisztrálnak, a 30 év korosztályban a rákos megbetegedések között pedig vezető halálok.

Fekete Pont – Nem szégyen, csak folt – KAMPÁNYFILM

Fekete Pont – Nem szégyen, csak folt címmel iskolai edukációs programot indít két magyar melanoma-alapítvány (STOP Melanoma Alapítvány, Magyar Melanoma Alapí…Benkó Tamás filmrendező maga is érintett. 2017 júniusában diagnosztizálták melanomával. Hosszú ideig képtelen volt beszélni helyzetéről. Tamás gyógyulási folyamatának egyik legfontosabb lépése az volt, amikor felismerte, ha nem beszéli ki magából érzéseit, felemészti a szorongása. Először Békés Bálint forgatókönyvírót avatta be titkába. Tamás másfél évig tartó kezeléssorozata során született meg bennük az „Apajegy” című film forgatókönyve, ami a rákos beteg szégyenéből adódó bezárkózását egy apa-lány (apa – Orbán Levente, kislány – Varga Luca) viszonyon keresztül mutatja be.


Az „Apajegy” egy hosszútávú iskolai edukációs előadás-sorozat központi eleme. A diákok az alkotók és más melanoma-érintettek személyes tapasztalatain keresztül tudhatnak meg többet a betegségről.

Bár a film előkészületei már javában zajlanak, befejezésére és az edukációs programra még legalább 700.000 Ft-ra van szükség. Ennek érdekében  közösségi finanszírozási kampányt indítanak az alkotók, hogy minél több fiatalhoz juthasson el a legfőbb üzenet: a melanoma nem szégyen, csak folt!

A film elkészítését és az edukációs program beindítását az alábbi linken lehet támogatni:
https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/fekete-pont-nem-szegyen-csak-folt-2366

A film rendezője, Benkó Tamás a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán végzett 2016-ban Gothár Péter osztályában. Korábbi munkái a Hazai Attila novelláiból készült Ideál (2015), illetve diplomafilmje, A véradó (2016) című Hajnóczy Péter-adaptáció. 

#Műsoronplus #Feketepont

Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója