A Halston név hozta össze Ewan McGregort és Ryan Murphy-t a Netflix új sorozatában

Egy éve írtam először Ryan Murphy készülő Halston című sorozatáról, ami most májusban érkezik a Netflix műsortárába, és ennek apropóján Ugodi Tibor stílus tanácsadóval néztük meg az első előzetest és beszélgettünk a divattervező stílusáról és a divatvilágban megteremtett újításairól.

A limitált sorozat a legendás divattervező Roy Halston Frowick partikkal és botrányokkal teli munkásságát fogja bemutatni, akit az az Ewan McGregor alakít, akit elsőre sokan talán nehezen tudnak divatmogulnak elképzelni, pedig az első előzetes és képek alapján elképesztően jól mutat legújabb szerepében. Ami a sorozat címét illeti, az amúgy kitalált HALSTON név egy világméretű divatbirodalom jelképe volt a 70-es években, amely a luxusnak, a szexnek, a státusznak és a hírnévnek lett igen gyorsan a szinonimája, de a termékeivel a mai napig is találkozhatunk.

A Halston-féle divatbirodalom jelentősen meghatározta az 1970-es és a 80-as évek New York-jának stílusát és divatirányzatát, amíg egy másik magasba törő birodalom rá nem kényszerítette a divattervezőt, hogy harcba szálljon a legértékesebb vagyonáért … maga a Halston névért.

Az érkező sorozat jelentőségéről és hátteréről Ugodi Tibort stílus tanácsadót kérdeztem, aki már hetedik éve próbálja nevelni stílusos öltözködésre a férfiakat. Tibor a Műsoronnak mesélt a divattervező felemelkedéséről illetve arról a történelmi eseményről is, amelynek végül köszönhette „Amerika elsődleges divattervezője” jelzőjét is. Tibor segítségével egy kicsit jobban megismerhetjük a Halston név mögötti karizmatikát és stílusjegyeket, amelyet a Netflix sorozata május 14-én Ryan Murphy szemüvegén keresztül fog nekünk bemutatni.

https://www.youtube.com/watch?v=kgEvNoTfrq8&t=62s

Ugodi Tibor: Várom, hogy lássam annak a stílus teremtő iknonnak életét bemutató sorozatot, ami végleg feltette a világ divat és stílus térképére Amerikát is. Nem tudom mennyire lesz jó egy olyan személy a divattervező megszemélyesítésére, mint Ewan McGregor, akit én a Trainspotinggal, vagy Obi Van Kenobival tudok azonosítani, és semmiképp nem egy érzékeny, bár az életet nagy kanállal habzsoló és másságát nyíltan vállaló emberrel. Ewan McGregor tehetségét nem vonom kétségbe, így nagy reményekkel vágok majd be a maratonba a Netflixen.

Ki volt is volt ez a Halston, akinek a „márka neve” máig beégett a divatot és stílust kedvelők agyába.

Roy Halston Forwick 1932 április 23. látta meg a napvilágot, az Egyesült Államokban, a varrás iránti érdeklődését nagyanyától kapta, majd egy nagy ugrással az életében rögvest a chicagói Művészeti Iskolában találja magát, és azt elvégezve saját vállalkozásba kezd. Kalapokat tervez nők részére, ami aztán a megalapozza hírnevét, ugyanis Jacqueline Kennedy részére tervez egy úgynevezett tablettás „emeletes” kalapot férje elnöki beiktatására. Jacqueline amúgy is egy divatot és eleganciát sugárzó nő, mondhatni egész Amerika rajongva követi, mit és hol vesz fel magára, így a Halston által kreált kalap szinte atombombaként robban be. Halston kalapjait a kor nagy hírességei viselték ezután, de nem akart leragadni a kalapoknál, így 1961-ben megalapította saját ruházati cégét és kollekcióját. Így lett „Amerika elsődleges divattervezője”.

Jellemzőnem lelépte a kor kissé begyöpösödött ósdi vonalvezetését, és egy letisztult és formai világát tekintve egyszerű vonalvezetést vitt végig. Számos ruháján elhagyta a gombok és cipzárak használatát, mert úgy gondolta túl bonyolulttá teszik az „életet” azok a dologok, amik elromolhatnak. A nők ruházatában a nadrág egykor szitok volt, de Halston úgy gondolta ezt is újra kell gondolnia és nadrágot adott a nőkre, amiről azt vallotta, hogy öröke elkíséri majd őket, és lássuk be igaza volt.  Az újító gondolat nem csak a nadrág területén jelentkezett, hanem minden más területen is, mellyel a női divatot korszerűsítette, és „funkcionálissá” vált, egyesítve a férfi és női divatot, talán megelőzve korát az uniszex területére tévedve.

Halston butikja vonzotta a kor hírességeit, Bianca Jagger, Anjelica Huston, Elizabeth Taylor és még sokan mások vásárolták egyedi formavilágot és a Halston márka nevet viselő ruháit. A szexuális szabadság és szabadosság korát éltük, levetkőzve a puritánságot. A világ figyelme így fokozottan fordult Amerika felé, és szorult háttérbe a „vén Európa”. Szinte minden új dolog ott történt, ami számított.

Halston mint magánember valóban lubickolt ebben az „új” életben, és fenékig itta a poharát. Gyakorta lehetett vele találkozni az akkor legdivatosabbnak számító diszkókban, kedvelt helye a Studio 54. Hírességek vették körbe, és szoros barátság fűzte a Andy Warholhoz. Nem titkolta másságát, így élt együtt párjával a venezuelai születésű művésszel Victor Hugoval, de kapcsolta fűzte Luis Estevez divattervezőhöz is.

A felemelkedését és üzleti sikereit nemsokára egy rossz döntés romokba döntötte és magát a Halston brand nevet is, úgy gondolta, hogy a konfekció ruhákat áruló J.C Penny remek lesz a márka árusítására, de ezzel inkább vesztett az „egyediség imázsán” végül a nyolcvanas évek végére még a cége feletti irányítást is elvesztette.

Ez a veszteség és kora járványos betegsége az AIDS vitte végül el, 1990 március 26 -án. Viszont neve máig fentmaradt a parfümök és egy – egy új ruházati kollekció megjelenésekor. A mai stílusirányzatok elemiben használják az általa megálmodott vonalvezetést és a mai minimalista uniszex  is a Halston jegyeit mutatja.

Várjuk együtt, egy mozgalmas kor és stílusos ember életét bemutató sorozatot, és ha letudtuk vonhatunk le végső következtetést, megfelet egy angol, egy ízig vérig amerikai megszemélyesítésére

#Műsoronplus #Netflixvilág #Halston

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.