Miben hasonlít és különbözik az Amazon Prime Video és a Netflix?

Oszd meg a cikket másokkal is:

Egyre közelebb az időpont, amikor az Amazon dedikált streaming szolgáltatása az Amazon Prime Video teljes magyar nyelven elérhetővé válik Magyarországon is, viszont kevesen ismerik magát a Prime szolgáltatást, ezért érdemes részletesebben megvizsgálni, hogy miről is van szó, és mit jelent a teljes honosítás a magyar előfizetők számára.

Mi az az Amazon Prime?

Rögtön érdemes azzal kezdeni, hogy tisztázzuk, mi is az Amazon Prime szolgáltatás, hogy mit foglal magában, és ennek milyen része a filmeket és sorozatokat tartalmazó online műsortár. A magyar sajtót is körbejárta a hír, miszerint Jeff Bezos a részvényeseknek írt levelében tudatta, hogy a Prime elérte a 200 millió előfizetőt, ami hatalmas lépésnek számít a streaming piacon, azonban a bejelentés nem feltétlen vonatkozik egy az egyben a korábban említett filmeket és sorozatokat tartalmazó Amazon Prime Video műsortárra, vagyis dehogynem, csak nem úgy, ahogyan azt a Netflix esetében megszokhattuk.

Az Amazon Prime ugyanis egy ökoszisztéma, egy olyan szolgáltatás- halmaz, amely az Amazon kiskereskedelmi óriás prémium tagságát jelenti, számos előnnyel és kiváltsággal. Ilyen például a leggyakrabban említett előnye a szállítás, ami ingyenes kétnapos szállítást tesz lehetővé a legtöbb rendelésre. Ami még itt kiemelendő, hogy amikor egy kiválasztott termék nem érhető el kétnapos szállításra, továbbra is ingyenesen szállítható marad, szinte a beérkezésig. Másik ilyen az ingyenes kézbesítés azon tagok számára, akik engedélyezett irányítószámmal rendelkeznek – általában egy Amazon raktár vagy teljesítési központ közelében, ezért választhatják megrendelésüket ingyenes aznapi szállítással, persze ez a kérdés számunka egyelőre nem tűnik reálisnak.

Vannak még exkluzív vásárlási előnyök, Amazon Locker vagy Amazon Hub használata, hogy a rendeléseinket biztonságba tudjuk, de jelenleg ezek már csak azért sem elérhetőek a hazai tagoknak, mivel adójogszabályi előírások megváltoztatása miatt az Amazon felfüggesztette a kiszállítást Európából Magyarországra, és ugyan Amerikából továbbra is elérhető, anyagi és kényelmi szempontból ez nem tűnik túl szerencsésnek.

Van viszont az Amazon Prime-nak egy olyan része, ami számunkra egyre érdekesebb, és bizonyos mértékben felboríthatja a hazai tartalomfogyasztási erőviszonyokat. Amiről beszélek az az Amazon Prime Video, ami a Prime ökoszisztéma videós része, és a Netflixhez hasonlóan rengeteg filmet és sorozatot kínál, akár 4K Ultra HD felbontásban, HDR10+-ban, 5.1 hangzással.  A Prime tagok korlátlanul megkapják a Prime Video használatát is, és a Prime Videó műsortárában szereplő filmekért vagy sorozatokért nem kel külön díjat fizetni.

Azonban a Prime Video közel sem akkora műsortárral rendelkezik, mint a világ vezető streaming szolgáltatása, és felülete sem annyira hajaz a televíziós élményre, mint a Netflix esetében. Viszont itt is van lehetőség  filmeket, illetve sorozatokat letölteni akár mobilunkra is, létezik számtalan applikáció, külön okostévére, mobilra vagy PC-re készült natív alkalmazással.

Visszakanyarodva az említett 200 milliós álomhatárhoz, tehát az Amazon Prime-nak ugyan tényleg van 200 millió előfizetője, akik viszont nem kifejezetten a streminges Amazon Prime Video miatt lettek Prime tagok (nem is szabad ezt így kezelni), hiszen a tagsággal járó előnyök egy egyszerű streaming szolgáltatással szemben sokkal vonzóbbá teszik a dolgot, és kevésbé lenne célszerű elemzők vagy újságírók részéről e két előfizetői tábort vegytisztán összehasonlítani. Mindenesetre az Amazon eszméletlen tempóban építi a Prime tagsággal járó streaming szolgáltatását, és ha hozzávesszük, hogy rekordnak számító 465 millió dollárt költenek az Új-Zélandon most forgatott Gyűrűk Ura Amazon Original első évadára, akkor a jó eséllyel írom azt, hogy nem csak világviszonylatban, de hazánkban is komoly tényezővé válhat a Prime Video az elkövetkező években.

Az Amazon pedig mesterien építi egymásra a Prime tagság előnyeit a teljes piac lefedése érdekében, amely a Prime Video mellett a veszteségmentes HD Audiót is tartalmazó Amazon Music-ot is némi kiegészítéssel versenybe küldi a felhasználók kegyeiért, így aki ezt az ökoszisztémát választja, tulajdonképpen egy szórakoztató- kiskereskedelmi csomagot is vásárol magának, amely a jövőben döntően befolyásolhatja a tartalomfogyasztási szokásokat is.

Beszéljünk az Amazon Prime Video-ról

Az Amazon dedikált videós streaming szolgáltatása a Netflix hazai debütálása után 10 hónappal, 2016 decemberében nyílt meg a magyar felhasználók előtt, alig pár tucat magyar tartalommal. Az Amazon nem követte a Netflixet, és idáig kivárt a Prime Video jelentős kelet-európai terjeszkedésével (és honosításával), így ebben a régióban csupán Lengyelországban vált elérhetővé helyi nyelven a szolgáltatás (ahol azóta már logisztikai központot is létesítettek). Mindez viszont hamarosan megváltozik, és idén január óta elkezdtek szivárogni a magyar feliratok az Amazon Original tartalmakhoz, így A Térség  (The Expanse) vagy  Az ember a Fellegvárban (The Man in the High Castle) már részben magyarul szólal meg, és az elérhető információk alapján idén júliustól már teljes magyar lokalizációval, címekkel és leírásokkal is élvezhetjük majd a szolgáltatást viszonylag baráti, havi 1890 Ft-os árazással.

Mit jelent ez a hazai streaming életben?

A magyar nyelvű, szinkronokkal és feliratokkal rendelkező Amazon Prime Video megjelenése kezdetben valószínűleg nem dönti meg a Netflix vagy az HBO uralmát Magyarországon, viszont  méretes szeletet hasíthat majd a piacon, ami tovább mélyítheti a hazai lineáris televízió válságát, és a jelentősnek számító 18-55 éves korosztály számára lehet egy kedvező és anyagilag is vállalható alternatíva, főként azok számára, akik a minőséget helyezik előtérbe a rögzített idősáv csapdájában vergődő televíziós csatornákkal szemben.

Aztán jelentős ráncfelvarrással és technikai újítással érkezhet ősszel (esetleg télen) Az HBO Max és a Disney Plus, ami összességében nem csak új helyzetet teremthet a piacon, hanem a prémium szolgáltatásra vágyó felhasználókat is kellően megoszthatja, és felveti azt a bűvös kérdést a házi büdzsé számára:

Vajon hány video streaming szolgáltatás fér bele egy háztartás életébe?

Frissítés:

A Vodafone TV boxain már magyar felületen is nézhetőek az Amazone Prime Video tartalmai. A kezelőfelület még nem teljesen magyar, vannak még hiányosságai – például a Gyerekeknek szekció, viszont már látni, hogy mire is számíthatunk a teljes indulásnál.

Kép: Műsoron grafika

#MűsoronPlus #AmazonPrimeVideo

Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója