2021-ben az HBO Max és a Disney Plus a kelet-európai piacért is harcol

Az HBO Max (részleges) európai terjeszkedése és a Disney Plus további bővülése nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a kelet-európai SVOD (streaming) minőségben és előfizetői számokban felzárkózzon a nyugat-európai streaming szektorhoz, de az Amazon Prime Video is nagyobb szeletre pályázik a régiónkban.

Az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és az északi országokban már régóta kialakult piaci környezetet valószínűleg soha nem fogja tudni behozni, viszont idén a régiós piacra lépő új- vagy részben új szolgáltatók a lokalizált felületeikkel és tartalmaikkal jelentős javulást, illetve látványos előfizetői gyarapodást fognak eredményezni- áll egy friss előrejelzésben.

A DigitalTV Research piaci jelentése szerint a 2020 végén mért 15 milliós előfizetői bázishoz képest 2026-ra 40 millió streaming előfizetés lesz Kelet-Európában, ebből Oroszország 10, Lengyelország pedig 6 milliót fog generálni, így nem véletlen az sem, hogy a Netflix részéről is ez a két piac jelenti a régió streaming katalizátorát.

Ha már Netflix, a világ vezető streaming szolgáltatója 2026-ig 12,29 millió előfizetővel fog rendelkezni, ami több mint a duplája lesz a 2020-as összesítésnek. Orosz előfizetői bázisa jelentősen növekedésnek indul a nemrégiben aláírt National Media Group partnerségnek köszönhetően, a Disney Plus pedig 5,8 millió regisztrált előfizetést tudhat majd magáénak annak ellenére, hogy az elemzőcég szerint a nyári hónapokban indul csak a kelet-európai szolgáltatásuk. (hazai megjelenés várhatóan szeptember vagy októberben lehetséges)  

A WarnerMedia várhatóan az év második felében dobja csak a piacra a kelet-európai HBO Max-et, viszont még azt sem tudni, hogy a szolgáltatás mennyire fog eltérni az amerikai vagy a dél-amerikai változattól, illetve nálunk is megjelenik-e az AVOD, tehát a reklámokkal támogatott olcsósított szolgáltatásuk, ami a nagytestvér mellett sokkal inkább illene a régiós piacra. Mindenesetre a Digital TV Research előrejelzése szerint 2026-ig 1,22 millió fizetős előfizető lesz az HBO Max platformnak, és továbbra is sokan maradnak a hagyományos lineáris HBO szolgáltatás mellett, amelynek a népszerűsége hazánkban is töretlen.

Az előre jelzetti időszakunkon túl még mindig bőven lesz tere a növekedésnek, mivel a régió tévével rendelkező háztartásainak csak 17% -a fizet legalább egy SVOD platformra 2026-ig” – mondta Simon Murray elemző a kiadott közleményükben.

Kép: Műsoron grafika

#MűsoronPlus #HBOZóna #Disneyplus #Netflixvilág #Amazonprime

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.