A Netflix vezetője szerint döntsenek a fogyasztók a mozi ablak eltörléséről

A Covid-19 járvány továbbra is hatalmas hatással van a filmiparra, mivel a világ legtöbb mozija kénytelen volt a helyzet miatt zárva tartani, és tétlenül kellett nézniük, hogyan kerülnek a korábban moziba szánta alkotások sorra a streaming platformokra.

Ennek köszönhetően kerülhetett például a Szerelemben, bűntényben (Lovebirds) a Netflixre vagy a Hamilton kizárólag a Disney Plus felületrére, de a Kapitány küldetése (News of the World, Netflix) és az Amerikába jöttem 2 (március 5, Amazon Prime Video) is eredetileg nagyvászonra készült, és csak a helyzetre való tekintettel adaptálta át megjelenését az online térbe.

Viszont az igazi olaj a tűzre a Warner Bros. bejelentése volt, miszerint a stúdió idei filmjei, tehát a Dűne, Godzilla vs. Kong vagy a Mátrix 4 is egyszerre kerül fel az HBO Max-re és a mozikba, igaz előbbi csak 30 napos megjelenést biztosít a számukra. Ugyanakkor az utolsó szög a mozi koporsóján valószínűleg a Paramount Pictures múlt heti bejelentése volt, hogy a Hang nélkül 2 vagy a Top Gun: Maverick is csupán 45 napig kapja meg az eddigi 90 napos mozis ablak exkluzívitást, és letelte után a filmek azonnal kerülnek fel a Paramount Plus streaming platfromjára. A több cím esetében ez a mozis ablak 30 napra fog csökkeni, ami végképp átalakítja az eddig alkalmazott filmforgalmazási gyakorlatot.

Olyan alkotások esetében, mint az új James Bond film a Nincs idő meghalni (No Time to Die) vagy a Marvel Fekete Özvegy (Black Widow) is kétséges a racionális mozi ablak életben tartása, és ennek teljes eltörlése mellett Greg Peters, a Netflix vezetője is kiállt. Szerint a járvány azt mutatta, hogy a fogyasztók egyszerre akarják a kiadást.

Peters már több alkalommal is hangot adott a Netflix elképzeléseinek, legutóbb a Morgan Stanley technológiai, média- és telekommunikációs konferenciájának virtuális ülésen jelentette ki, hogy a fogyasztói akaratnak kell dominálnia a döntéseket. Szerinte a fogyasztók egyszerre akarják a filmek streaming és mozis kiadását.

Ahogy elmondta, a Netflix már hosszú ideje támogatja a filmek egyidejű kiadását, és a mozi ablaknak jóval rövidebbnek kell lennie, mert ez az állapot nem tartható túl sokáig. Lelelkesek vagyunk, ha elmozdulást tapasztalunk ennek a lehetőségének az egyre nagyobb kiterjesztésében. -összegezte az elmúlt hetek médiabejelentéseit a Netflix üzemeltetési igazgatója.

A kijelentésre reagálva Phil Clapp, az Egyesült Királyság Mozi Szövetségének ügyvezetője a BBC Newsnak elmondta, hogy szerinte nincs arra bizonyíték, hogy a fogyasztók mindkét megjelenést ennyire erősen támogatnák.

Amit tudunk az, hogy a legtöbben azt mondanák, hogy a filmek megtekintésére a legjobb hely a mozi. Miután az emberek majdnem egy év otthoni filmnézésre szorultak, ezért a közönség rendkívül izgatott, hogy újra élvezhesse a szélesvásznú moziélményt. – nyilatkozta Clapp.

Kép:  Bess Adler/Bloomberg

#MűsoronPlus #NetflixVilág

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.