A járvány óta többet költünk több videó streaming előfizetésre

Oszd meg a cikket másokkal is:

Drasztikusan emelkedett a háztartásokban a videostreaming előfizetések

A modern tartalomfogyasztás egyik új jelensége, hogy a háztartásokban úgynevezett „streaming büdzsék” alakultak ki, amelyek tartalmazzák a videós- és zenei előfizetéseket (péládul Netflix, Apple TV Plus vagy Spotify), és ez sokaknál összekapcsolódik a tévé- illetve internet előfizetéssel (például Telekom vagy Vodafone számla esetében), amelybe például játék- vagy felhőalapú szolgáltatások is beletartoznak, és ezek közös csoportját nevezzük „online rezsinek”

Amerikában ez már teljesen elfogadott dolognak számít, és a hazai streaming-láz terjedésével nálunk is egyre többen kezelik külön a hagyományos, mint gáz- és villany befizetéseket az online előfizetésekkel, amelyben a videó streaming szolgáltatások már megkülönböztetett figyelmet érdemelnek.

Miért is?

A világban zajló trendek, a fokozódó pandémia-helyzet, illetve az évtizedek műsorfogyasztási szokásainak egy év alatt történő drasztikus megváltozása alapjaiban írta át az emberek tartalomfogyasztási viszonyát, ami egyértelműen a hagyományos, lineáris tévézés kárára történt, és a mozik bezárása is nagymértékben segítette ilyen mértékű fejlődésre a videó streaminget. Ma már nem feltétlen az a kérdés, hogy mikor lesz egy családban legalább egy videó streaming előfizetés. A JD Power elemzőcég legújabb kutatása szerint az egy háztartásokra eső átlagos streaming szolgáltatások száma négyre nőtt 2020 decemberében, szemben a 2020 áprilisban mért hárommal, ami becsült adatok szerint Magyarországon még mindig olyan 0,8/háztartás tartományban mozog.

Többet költünk streamingre

A kutatás arra is rámutatott, hogy az előfizetésekre költött havi összeg is jelentősen megugrott.  Áprilisiban a háztartások ilyen jellegű ráfordítása még havi 38 dollár volt, ami 2020 decemberére 47 dollárra emelkedett, amit az elemzőcég 1745 fős mintával végzett Amerikában.  

Az első öt streaming szolgáltatás az áprilisban mért adatokhoz képest jelentősen nem változott, ám a decemberi élbolyban, tehát a Netflix, az Amazon Prime Video, a Hulu, a Disney Plus és Youtube TV (ami nálunk még nem elérhető) rangsorban a YT TV helyét átvette az HBO Max, és ezzel kialakult az az élmezőny, amire sok elemző számított.  

A Netflix piaci részesedése április óta négy százalékkal, 85 százalékról 81 százalékra csökkent, viszont a következő hat legközelebbi versenytársa közül öten felértékelődtek. az Amazon Prime Video egy százalékkal ugyan csökkent és decemberben 65 százalékon állt, viszont a Disney Plus 47 százalékra tudott erősödni (áprilisban ez 37 százalék volt), és az HBO/HBO Max majdnem megduplázta piaci részesedését (13-ról 22 százalékra emelkedett), a Peacock (18 százalék) pedig megelőzte az Apple TV Plus-t (14 százalék).

grafika: JD Power

Azonban a JD Power elérhető streaming szolgáltatásokra vonatkozó felmérése eltérést mutat az NPD Group azonos tematikájú felmérésétől, amely szerint a háztartásokra jutó havi videó streaming előfizetés már elérte a hetet is.

Kép: Netflix/LA

Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója