Megérkezett a HDR a YouTube Live -hoz, jöhet szélesebb körben a YouTube TV

Oszd meg a cikket másokkal is:

A kimagasló dinamikatartománnyal rendelkező műsorok (HDR) online elérhetősége eddig csupán a műsortárban (vagy csatornákon) elérhető tartalmakra vonatkozott, ami például a Netflix esetében, amely egy magasabb előfizetési csomag része (Prémium), és főként a saját Original műsorokra vonatkozik. Az Apple TV vagy az Amazon streaming műsortárában az elérhető HDR tartalmak az alap (és gyakorlatilag egyetlen) előfizetés részei, a YouTube esetében pedig a feltöltött videók kaphattak HDR támogatást, amit a Google most kiszélesített a Live közvetítésekre is.

A Youtube a saját Original tartalmait elkaszálva (például a Kobra Kai-t, amit pont a Netflixnek adott el, és januárban már ide érkezik a harmadi évad) immár teljes szélességgel a meglévő YouTube TV-re (ami új vezetővel hamarosan Európában is megjelenik), a YouTube Music-ra (ami egyre jobban integrálódik a meglévő videós applikációba, és kezdi felvenni a versenyt a Spotify széles klienskínálatával) valamint a közösségi csatornákra és a Prémium előfizetők teljes körű kiszolgálására helyezi a hangsúlyt.

A YouTube 2016 óta támogatja a HDR – a nagy dinamikatartományú, élesebb képet, élénkebb színeket és nagyobb kontrasztot kínáló videoformátumot, ami eddig csak a feltöltött videókra vonatkozott. Éppen ezért számít mérföldkőnek az Google mai bejelentése, hogy a YouTube az élő közvetítéseihez is elérhetővé teszi a HDR támogatását, így a médiacég lesz ez az első nagyobb video platform, amely támogatja az egyszerű alkotók számára is ezt a technológiát, amely láthatóan a minőségi videózás felé terelné a csatorna- és tartalomkészítőket, ám megágyazhat a YouTube TV szélesebb körű kiszolgálásnak is.

Ez a fajta szándék mutatkozik meg a Youtube mai blogbejegyzésében is: Azzal, hogy HDR-t közvetítünk az élő közvetítésekbe, bemutatjuk az élő tartalom eddigi leglátványosabb képminőségét – áll a közleményben. Ennek köszönhetően a nézők az erre alkalmas készülékeken, a legújabb Android-mobileszközökön, Chromecast Ultra-eszközökön (persze HDR-képes tévékhez csatlakoztatva), HDR-képesokostévéken és streaming eszközökön, valamint HDR grafikus támogatással és kompatibilis kijelzővel rendelkező Windows és Mac gépeken. Az ezzel nem rendelkező nézők a HDR-el közvetített tartalmat továbbra is az eddig tapasztalt normál dinamika tartományban (SDR) fogják látni.

Érdekelnek az új hírek és érkező tartalmak a Netflixre? Iratkozz fel a Műsoron hírlevelére. Hurrápéntek Plus, ITT TUDSZ RÁ FELIRATKOZNI

#MűsoronPlus #YouTube #YouTubeTV

Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója