Hogyan fizethetek a Google Pay-el streaming szolgáltatást, például a Netflixet?

Oszd meg a cikket másokkal is:

A streaming szolgáltatások bár évek óta jelen vannak Magyarországon (főként a zenei piacon, a Spotify vagy az Apple Music formájában), azonban videós tartalmaknál sokáig nem lehetett rájuk követlen módon előfizetni. Az első komolyabb lépés az HBO GO direkt előfizetési lehetőégének megnyitása volt 2018-ban, amivel bárki elő tudott szabadon fizetni az HBO saját VOD (streaming) szolgáltatására anékül, hogy hűségidős szerződést kötött volna egy operátor céggel, -mondjuk a Magyar Telekom vagy akkor még a UPC esetében.

Tulajdonképpen ez a D2C (direct-to-consumer) modell jelentette a hazai bekapcsolódást az európai-, tágabb értelemben véve a világ videóstreaming vérkeringésébe, és közvetlen előfizetői számok tekintetében a hazai HBO GO a médiacégen belül egy év múlva már az egyik legdinamikusabban fejlődő országnak számított a CE régióban.

Igaz, hogy ekkor már jelen volt a Netflix a szintén direkt előfizetési lehetőségével, azonban a felület kizárólag angol nyelven és néhány kivételtől eltekintve angol nyelvű tartalmakkal várta a magyar előfizetőket, ami csak 2019 elején kezdett fokozatos módon megváltozni. Egyre több magyar felirat érkezett a premier filmekhez és sorozatokhoz, a háttérben javában készültek a szinkronok és a felület lokalizációja, amely 2019 novemberében végre teljes honosítással élesedett, igaz nem mindenhez készült azóta sem magyar szinkron, ami figyelembe véve a piaci méreteket és felhasználó magatartást, nem is várható még el. Én azt gondolom, hogy célként nyugodtan kitűzhetjük a kellő egyensúlyt a szinkronok és feliratok műsorokhoz való felhasználóbarát alkalmazkodásával.

Mindenesetre tavaly ilyenkor debütált az Apple is a saját streaming platformjával az Apple TV Plus-al, és ezzel rengeteg almás felhasználó került új készülék vásárlással (hiszen a cég mai is egy éves előfizetést nyújt az új telefon vagy Apple TV vásárlás mellé) vagy közvetlen előfizetési móddal a magyar streaming felhasználók közzé. Csütörtökön érkezik a Nemzeti Filmintézet saját szolgáltatása a Filmio, valamint a Cinego is kínál közvetlen előfizetést saját műsortáruk eléréséhez, tehát ezeket is érdemes kipróbálni.

Az Amazon is nyitva tartja a belépés lehetőségét a magyar tartalomfogyasztók előtt, ám ez valójában csak annyit jelent, hogy Magyarországi területről is elő lehet fizetni a szolgáltatásra, de hozzá nem párosul komolyan vehető lokalizációs gyakorlat, mivel csupán néhány AMC tartalomhoz érhető el magyar vonatkozás. Így viszont a nagyok, a Netflix, az HBO GO valamint az Apple TV Plus közvetlen előfizetési lehetőségével jelentősen megnőtt az igény a videóstreaming szolgáltatások irányába, ami az online fizetési műveletekre is hatást gyakorolt.

Alapesetben a felsorolt streaming szolgáltatásokra egyszerűen lehet előfizetni. Biztonságos módon megadjuk a kártyaadatainkat, illetve az előfizetési csomag típusát (már ahol elérhető, pl Netflix), és a cég minden hónapban levonja a megfelelő összeget a számlánkról. A fiókban szabadon változtathatunk a dolgokon, bármikor lemondhatjuk a szolgáltatást, de fontos, hogy elsőként ne a fiókot töröljük, hanem mondjuk le az előfizetést.

November óta lehetőség van a Netflix esetében ajándékkártyával is fizetni a szolgáltatást, amelynek a folyamatát itt tudjátok elolvasni. Valószínűsíthető, hogy más szolgáltató is előáll majd hasonló konstrukcióval, ami szintén jó hatást gyakorolhat a hazai streaming piacra.

A Netflix ajándékkártyával már bankkártya regisztrációja nélkül is élvezheted a Netflixet

Az Apple Pay mellett novemberben az Google Pay is elérhetővé válik Magyarországon, így a beállított kártyákkal még kényelmesebben és még biztonságosabban tudunk majd fizetni ezekért a szolgáltatásokért online, azonban a cikk írásának a pillanatában Magyarországon még nem minden bank és kártya esetében használható. Erre lehet megoldás a Curve, amelyen keresztül egyesíthetővá válnak a különböző bankkártyák (egyelőre csak angol nyelvű felülettel), de jó megoldás lehet a Revolut is, amely teljes  magyar felülettel és hazai ügyfélszolgálattal is rendelkezik, valamint mindkét fintech alkalmazás esetében működik a Google Pay is, de ott a Monese is, amiről még nincs teljesörű információm. Valamennyi esetében azt is fontos megjegyezni, hogy eddig csak a Revolut alkalmazással lehet azonnal igénybe venni a Google Pay-t, a Curve esetében még nem látni magyar integrációt, de valójában ez csak napok kérdése lehet. A cikk írásának a pillanatában pedig még a Google Pay alkalmazás sem tölthető le a hazai Play áruházból, viszont információk szerint a szolgáltatás novembert 18-án este új applikációval jelentkezik, így valószínűleg azzal élesedik a hazai felhasználók számára is a letöltési lehetőség. Feltételekről tájékozódjatok a Google hivatalos felületein, azonban azt javaslom, hogy kizárólag hivatalos Play áruházból letöltött Google Pay applikációt használjatok, és ha még nincs, várjátok meg a megjelenését-szerk.

Say hello to the new Google Pay

Learn more about the new Google Pay app, designed to help you improve your relationship with money. It’s coming to Android and iOS, starting in the US.Split …

Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy bármelyik opciót is használjátok a streaming szolgáltatások fizetésére, mindig kellő alapossággal járjatok el, és figyeljetek az elszámolásra és kártyaadataitokra. A Netflix, az HBO GO, az Apple TV Plus és a Revolut rendelkezik magyar ügyfélszolgálattal problémás esetekre, és a Google is bevonható a folyamatba. A Google Pay a jelenleg elérhető információk alapján csak Mastercard kártyákkal használható, de a Google saját fizetési alkalmazásának a kényelmén túl a Mastercard tokenizációs technológiájának köszönhetően a Mastercard kártya és a Google Pay összekapcsolása további biztonságot is jelent, például a Netflix előfizetés számára, de hamarosan a többi szolgáltatás esetében (például Youtube Music, Youtube Premium) is alkalmazható.

A Mastercard megoldása úgy védi meg a kártyabirtokos adatait, hogy a fizikai kártyaszámot egy úgynevezett „tokennel”, vagyis egyedi, alternatív kártyaszámmal cseréli fel. Ennek a minden fizetésnél dinamikusan változó komponensnek köszönhetően a tokenizáció biztonságosabbá teszi a tranzakciókat, ezáltal csökkentve a digitális fizetésekkel kapcsolatos visszaéléseket. Tehát amikor a felhasználó a mobilját használja egy tranzakció során, akkor a token, és nem a valódi kártya száma vesz részt a tranzakcióban.

#MűsoronPlus #Google

Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója