Hogyan fizethetek a Google Pay-el streaming szolgáltatást, például a Netflixet?

A streaming szolgáltatások bár évek óta jelen vannak Magyarországon (főként a zenei piacon, a Spotify vagy az Apple Music formájában), azonban videós tartalmaknál sokáig nem lehetett rájuk követlen módon előfizetni. Az első komolyabb lépés az HBO GO direkt előfizetési lehetőégének megnyitása volt 2018-ban, amivel bárki elő tudott szabadon fizetni az HBO saját VOD (streaming) szolgáltatására anékül, hogy hűségidős szerződést kötött volna egy operátor céggel, -mondjuk a Magyar Telekom vagy akkor még a UPC esetében.

Tulajdonképpen ez a D2C (direct-to-consumer) modell jelentette a hazai bekapcsolódást az európai-, tágabb értelemben véve a világ videóstreaming vérkeringésébe, és közvetlen előfizetői számok tekintetében a hazai HBO GO a médiacégen belül egy év múlva már az egyik legdinamikusabban fejlődő országnak számított a CE régióban.

Igaz, hogy ekkor már jelen volt a Netflix a szintén direkt előfizetési lehetőségével, azonban a felület kizárólag angol nyelven és néhány kivételtől eltekintve angol nyelvű tartalmakkal várta a magyar előfizetőket, ami csak 2019 elején kezdett fokozatos módon megváltozni. Egyre több magyar felirat érkezett a premier filmekhez és sorozatokhoz, a háttérben javában készültek a szinkronok és a felület lokalizációja, amely 2019 novemberében végre teljes honosítással élesedett, igaz nem mindenhez készült azóta sem magyar szinkron, ami figyelembe véve a piaci méreteket és felhasználó magatartást, nem is várható még el. Én azt gondolom, hogy célként nyugodtan kitűzhetjük a kellő egyensúlyt a szinkronok és feliratok műsorokhoz való felhasználóbarát alkalmazkodásával.

Mindenesetre tavaly ilyenkor debütált az Apple is a saját streaming platformjával az Apple TV Plus-al, és ezzel rengeteg almás felhasználó került új készülék vásárlással (hiszen a cég mai is egy éves előfizetést nyújt az új telefon vagy Apple TV vásárlás mellé) vagy közvetlen előfizetési móddal a magyar streaming felhasználók közzé. Csütörtökön érkezik a Nemzeti Filmintézet saját szolgáltatása a Filmio, valamint a Cinego is kínál közvetlen előfizetést saját műsortáruk eléréséhez, tehát ezeket is érdemes kipróbálni.

Az Amazon is nyitva tartja a belépés lehetőségét a magyar tartalomfogyasztók előtt, ám ez valójában csak annyit jelent, hogy Magyarországi területről is elő lehet fizetni a szolgáltatásra, de hozzá nem párosul komolyan vehető lokalizációs gyakorlat, mivel csupán néhány AMC tartalomhoz érhető el magyar vonatkozás. Így viszont a nagyok, a Netflix, az HBO GO valamint az Apple TV Plus közvetlen előfizetési lehetőségével jelentősen megnőtt az igény a videóstreaming szolgáltatások irányába, ami az online fizetési műveletekre is hatást gyakorolt.

Alapesetben a felsorolt streaming szolgáltatásokra egyszerűen lehet előfizetni. Biztonságos módon megadjuk a kártyaadatainkat, illetve az előfizetési csomag típusát (már ahol elérhető, pl Netflix), és a cég minden hónapban levonja a megfelelő összeget a számlánkról. A fiókban szabadon változtathatunk a dolgokon, bármikor lemondhatjuk a szolgáltatást, de fontos, hogy elsőként ne a fiókot töröljük, hanem mondjuk le az előfizetést.

November óta lehetőség van a Netflix esetében ajándékkártyával is fizetni a szolgáltatást, amelynek a folyamatát itt tudjátok elolvasni. Valószínűsíthető, hogy más szolgáltató is előáll majd hasonló konstrukcióval, ami szintén jó hatást gyakorolhat a hazai streaming piacra.

Az Apple Pay mellett novemberben az Google Pay is elérhetővé válik Magyarországon, így a beállított kártyákkal még kényelmesebben és még biztonságosabban tudunk majd fizetni ezekért a szolgáltatásokért online, azonban a cikk írásának a pillanatában Magyarországon még nem minden bank és kártya esetében használható. Erre lehet megoldás a Curve, amelyen keresztül egyesíthetővá válnak a különböző bankkártyák (egyelőre csak angol nyelvű felülettel), de jó megoldás lehet a Revolut is, amely teljes  magyar felülettel és hazai ügyfélszolgálattal is rendelkezik, valamint mindkét fintech alkalmazás esetében működik a Google Pay is, de ott a Monese is, amiről még nincs teljesörű információm. Valamennyi esetében azt is fontos megjegyezni, hogy eddig csak a Revolut alkalmazással lehet azonnal igénybe venni a Google Pay-t, a Curve esetében még nem látni magyar integrációt, de valójában ez csak napok kérdése lehet. A cikk írásának a pillanatában pedig még a Google Pay alkalmazás sem tölthető le a hazai Play áruházból, viszont információk szerint a szolgáltatás novembert 18-án este új applikációval jelentkezik, így valószínűleg azzal élesedik a hazai felhasználók számára is a letöltési lehetőség. Feltételekről tájékozódjatok a Google hivatalos felületein, azonban azt javaslom, hogy kizárólag hivatalos Play áruházból letöltött Google Pay applikációt használjatok, és ha még nincs, várjátok meg a megjelenését-szerk.

Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy bármelyik opciót is használjátok a streaming szolgáltatások fizetésére, mindig kellő alapossággal járjatok el, és figyeljetek az elszámolásra és kártyaadataitokra. A Netflix, az HBO GO, az Apple TV Plus és a Revolut rendelkezik magyar ügyfélszolgálattal problémás esetekre, és a Google is bevonható a folyamatba. A Google Pay a jelenleg elérhető információk alapján csak Mastercard kártyákkal használható, de a Google saját fizetési alkalmazásának a kényelmén túl a Mastercard tokenizációs technológiájának köszönhetően a Mastercard kártya és a Google Pay összekapcsolása további biztonságot is jelent, például a Netflix előfizetés számára, de hamarosan a többi szolgáltatás esetében (például Youtube Music, Youtube Premium) is alkalmazható.

A Mastercard megoldása úgy védi meg a kártyabirtokos adatait, hogy a fizikai kártyaszámot egy úgynevezett „tokennel”, vagyis egyedi, alternatív kártyaszámmal cseréli fel. Ennek a minden fizetésnél dinamikusan változó komponensnek köszönhetően a tokenizáció biztonságosabbá teszi a tranzakciókat, ezáltal csökkentve a digitális fizetésekkel kapcsolatos visszaéléseket. Tehát amikor a felhasználó a mobilját használja egy tranzakció során, akkor a token, és nem a valódi kártya száma vesz részt a tranzakcióban.

#MűsoronPlus #Google

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.