Frissült a Netflix felülete, streaming kilátások a hazai előfizetőknek

A Netflix rendszeresen fejleszti különböző eszközökre elérhető applikációját, ami eddig főként a mobilos és az okotvésé alkalmazásokat érintette. A PC vagy Mac böngészőkön szolgáló változathoz egy ideje viszont nem nyúltak, így várható volt, hogy azt is valamilyen formában át fogják alakítani.

Néhány napja már megérkezett a böngészős felületekre a kártyás elrendezés, amely egyszerűbb és rendezett információs sávot jelent, továbbá a felület optimalizálásának köszönhetően kényelmesebben lehet válogatni a több ezer tartalom között. Akinél még a régi webes elrendezés látható, annak is valószínűleg hamarosan érkezik majd az újítás.

Az okostévé illetve a mobilos alkalmazásokhoz hasonlóan a böngészős változatba is már egy ideje bekerültek az újdonságok, így egy kategóriába és egy sorba kerültek a frissen érkező tartalmak, akár filmekre vagy sorozatokra bontva, választható műfajokkal. Ez a változás érinti a Windows 10-es alkalmazást is – ahol már láthatjuk az adott tartalom felbontását (eszköz és előfizetés függő), bár ezen a területen továbbra is sok hiányosságot érzek, mivel olyan funkció hiányzik belőle (például az újdonságok, illetve a külön film és sorozat kategória, hogy a saját listáról már ne is beszéljünk) ami nem hinném, hogy programozási kérdést jelentene. Viszont a letöltés opciójának egy kártyára rendezéséért a Netflix beírhat egy további piros pontot magának, ami ha jól láttam az általam is rendszeresen használt címsoros elérhetőséget nem érinti, pusztán csak a HTML5 -részeként optimálisabb a futása.

A számtalan tesztelés alatt álló új funkciók – például a Spotify mintájára készülő lejátszási listák (hogy ez miért nincs még mindig?), illetve a véletlenszerű lejátszás további funkcióbővülést jeleznek a jövőre nézve, ami létfontosságú lehet a Netflix számára az új streaming szolgáltatásokkal dúsított globális piacon.

Hogy mi a helyzet nálunk?

Nos, a mi kis piacunkhoz mérten a Netflix illetve az HBO GO meglehetősen sok új tartalmat szállít főként magyarul, amit csak a szinkronok hiánya tud némiképpen árnyalni, de ezek aránya nem vészes. Főként az előfizetői számok és a piac méretéből adódóan sem szabad nagyobb számú (premier) szinkronizációra számítani a két szolgáltatótól, és ez még akkor is igaz, hogy az HBO GO tartalmainak túlnyomó részét egy idő után kiadja magyar hanggal is, csak idő kell, amíg ezek elkészülnek, ráadásul így jobban is pozícionálhatóak az előfizetőknek.

A Netflix lokalizációs stratégiája természetesen eltér az HBO-tól, ám a heti egy-két szinkron és magyar filmek műsortárba helyezésével ár érték arányban még így is bőven elégségesnek mondható, amit ha összevetünk a mára több ezerre duzzadó feliratos tartalmakkal (4K és Dolbby Atmos hangzással), akkor az HBO GO-hoz hasonlóan nem kérdés az előfizetése.

Ami viszont az HBO GO-t illeti, a haza applikáció továbbra is adós egy minőségi fejlődésben, már ha komolyan veszi a generációs és technikai igényeket, és ha a videók minőségét, illetve a kódolásokban rejlő lehetőségeket szeretné még tovább javítani, akkor illene egy korszakos szintet megugrani, ami akár régiós szinten is magával húzná a streaming szolgáltatás minőségét.

 Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy az HBO GO generációváltás küszöbén áll, és nyilván a fejlődés szempontjából abszolút lényeges dolognak fog számítani, hogy az HBO Max miként szívja magával az Európában ismert HBO GO-t, nem beszélve arról a tényről, hogy egyes területeken (például a briteknél) külön HBO GO alkalmazás nincs is pozícionálva. Ezt a fajta sokrétű és a helyi piaci igényekhez alkalmazkodó szolgáltatást nem szabad egy lapon emlegetni a Netflix vagy a Disney terjeszkedési elképzeléseivel, ami egyik oldalról egyedivé is teszi az HBO használatát.

Állandó téma a tengerentúlon is, hogy az HBO Max miért nem nyújt az amerikai felhasználóknak a Netflixhez hasonló 4K felbontású szolgáltatást, amikor a mai trendekhez mérten ennek már alapnak kéne számítania. A helyzet viszont koránt sem ilyen egyszerű, mivel egy több ezres tartalomból álló műsortárat kellene nagyrészt ilyen nagy felbontásban elérhetővé tenni, másodsorban pedig a dolog technológiai és stratégiai kihívásai nyilván más ütemű fejlődést fognak eredményezni, ami idővel valószínűleg eléri majd Magyarországot is.

#MűsoronPlus #tech #NetflixVilág #HBOZóna

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.