A Netflix újrakódolja a teljes 4K műsortárát, a végeredmény pedig döbbenetes lesz

Oszd meg a cikket másokkal is:

A Netflix olyan algoritmusokat fejlesztett ki, amelyek dinamikusan állítják be a szolgáltatás bitrátáját, így a széles körben elterjedő 4K képes eszközökön látható tartalom még jobb és még optimálisabb képminőséget fog a jövőben eredményezni, amely nem csak a szupertévékkel rendelkezők számára nyújt eszméletlen képminőséget. (persze a legjobb minőség továbbra is az AMOLED és újabb technológiákkal készülő képmegjelenítőkön lesz élvezhető)


Miről van szó? 


Az alapvetés, hogy ha egy néző 4K vagy HDR tartalmat néz, akkor a bitráta dinamikusan csökken, ami képkockánként történik. A Netflix ezt a folyamatot 4K „optimized shot-based encodes” – ként definiálja, magyar kifejezést viszont meghagyom a Netflix “hazai” mérnökeinek.


A Netflix friss blogbejegyzése olyan példákon keresztül mutatja a folyamatot, amelyben egy 4K animációs műsor szerepel, ahol egy 640 × 480 kódolási felbontást párosítottak egy 4:3 PAR -t a 16: 9 DAR eléréséhez.


A száraz technikai részletet egy kicsit általánosítva a Netflix szerint az új folyamat lehetővé teszi számukra, hogy az átlagos bitsebességet 50% -kal csökkentsék a képminőség romlása nélkül. Mindez azzal is jár, hogy a korlátozott, tehát gyengébb sávszélességgel rendelkező nézők jobb képminőséget fognak kapni.


A blogbejegyzésben azt is hozzáteszik, hogy az óránként érkező rebuffer több mint 65% -kal csökken, míg a csökkentett bitsebesség és a Digital Rights Management (DRM) rendszer néhány fejlesztése együttesen a kezdeti lejátszási késleltetést körülbelül 10% -kal képes csökkenteni.


Újdonságként a Netflix azt is bejelentette, hogy az optimalizált adatfolyamok előállítása érdekében megkezdte a 4K tartalmak újrakódolását a katalógusban, és arra számít, hogy pár hónapon belül befejezi ezt a folyamatot, ami valami elképesztő teljesítmény lenne, tekintve a több száz cím újraoptimalizálását.  A streaming szolgáltató továbbra is azon dolgozik, hogy hasonló optimalizációkat illetve bitrátaforgalom csökkenő eljárásokat alkalmazzon HDR-folyamataira.


 Érdemes a teljes anyagot véggolvasni.

#NetflixVilág #tech #MűsoronPlus

Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója