Gyorsabban induló műsorok és kiváló képminőség: Így javít a Netflix a felhasználói élményen

A Netflix folyamatosan azon dolgozik, hogy streaming szolgáltatása régebbi eszközökön is a lehető legjobb minőségben fusson, ezért pedig igyekszik a tömörítései eljárásait széles körbben, több eszközre vetítve optimalizálni.

A Netflix 2007-óta dolgozik szolgáltatásának technikai hátterén, hogy valamennyi eszközön – ideértve mobilokat, okostévéket, játékkonzolokat és set-top-boxokat – a lehető leggyorsabb és legkevesebb veszteséggel bíró formátumban biztosítsa a műsorok online elérését. Azóta 13 év telt el, és a technikai fejlődés során elérhető új eljárásokhoz igazodva rendszeresen frissíteni kellett a keretrendszeren, főként olyan helyzetben, amikor a hálózatok az átlagosnál nagyobb terhelés alá kerültek.

Bár az új formátumok, mint például az AVI esetében nem lehet valamennyi eszközt frissíteni a legújabb dekóderek használatához, például memóriakorlátozások és frissítési ciklusok miatt, éppen ezért a Netflix legújabb blogbejegyzésben részletesen ismerteti, hogyan fejlesztette korábban is használatos H.264 / AVC Main profilfolyamokat címsoron belüli optimalizációk alkalmazásával. Ezeket most már osztályozták, és várhatóan átlagosan 20% -kal csökkenti a továbbított bitrátát a képminőség romlása nélkül.

Mindez egyszerűbben fogalmazva azt jelenti, hogy a jövőben lényegesen csökken a tartalomelosztó hálózat(CDN), az Open Connect (OC) terheltsége, így gyakorlatilag a streaming alatt a net sokkal kevésbé lesz leterhelve, ami javítja az előfizetők sávszélességé-felhasználását. Gyorsabban indulnak majd el a filmek és sorozatok, javul a visszakapcsolási arány és több tartalom fél el a gyorsítótárban, ami által az egész felhasználói élmény lényegesen javulni fog.

Mindezeken túlmenően a Netflix komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a műsortárban található tartalmakat a legjobb minőségben tudjuk lejátszani, mégis kevésbé terhelve a hálózatot, ami például tavasszal a COVID-járvány első hullámában rögtön bitráta csökkentést eredményezett -amiért sokan felemelték a hangjukat. Az újítás a jövőben ezt a problémát is meg tudja szüntetni.

Emlékeztetőként a Netflix március végén Európában a COVID-járvány miatti hálózatterheltség miatt 25%-al csökkentett bitrátával működött (az új eljárással ebből már 20%-ot képminőségromlás nélkül is tud abszolválni), így a most bejelentett fejlesztésekkel a Netflix már előre nézett egy későbbi pandémiával tűzdelt időszakra, ami komoly előnyt jelenthet a versenytársaival szemben.

#MűsoronPlus #NetflixVilág #tech

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.