Sportközvetítési káoszban kerül a baseball a hazai képernyőkre

A Sport TV jóvoltából ma éjjeltől kezdődően Magyarországon is láthatjátok a Major League Baseball (MLB) mérkőzéseit, ráadásul kiváló magyar kommentátorok tolmácsolásában, ami újabb jelentős lépésnek számít a hazai sportkövetítési piacon.

Pedig a Sport TV ezen lépése valójában nem számít abszolút újdonságnak, hiszen akik ismerték és előfizettek a nálunk 2013-ig elérhető ESPN America sportcsatornára, azok már találkozhattak a profi baseball-liga mérkőzéseivel, és utána sem kellett a rajongóknak lemondani a közvetítésekről. Azonban a tény, hogy 2013-ban kábeles fronton megszűnt az MLB kelet-európai lefedettsége (hiszen a Sky és más nyugat-európai sportcsatornák megtartották az MLB-t sportcsatorna portfóliójukban), erősen korlátozta a liga magyarországi és kelet-európai ismertségét, amin az sem tudott érdemben sokat változtatni, hogy trükközés (válogatott stream, vagy Lazyman) nélküll Magyarországról is elő lehetett fizetni az MLB.TV dedikált sport streaming szolgáltatására – mondjuk az évi kb. 28 ezer forintos díj a többi májer sporthoz képest is elég vaskosnak számít.

Azonban az AMC Networks International tulajdonában lévő Sport TV úgy döntött, hogy megéri a viszonylagos kockázatot, és 2020-ban (remélhetőleg akár további szezonokra is) műsorra tűzi az MLB-t heti 3 mérkőzéssel, főként a magyarok számára vonzóbb késő esti, esetleg éjfél közeli idősávokban. A kommentátor között hallhatjuk majd Bartha Zoltánt, Haraszti Ádámot, Méhes Gábort, és őket öt szakkommentátor fogja segíteni: Kovács Sanyi, Zalabai Zsolt (Zsoba), Birinyi Miklós és Péter valamint Mako Gábor kiválóan rálátnak az amerikai, valamint a nemzetközi baseball-élet egészére, így szakmai fronton is erős csapatot sikerült összehozni a közvetítésekhez.

Az első heti program pedig így alakul:

SPORT2, 07.23-24., csütörtök éjjel-péntek hajnal, 01:00: Washington Nationals – New York Yankees

SPORT2, 07.24., péntek, 22:00: New York Mets – Atlanta Braves

SPORT2, 07.26, vasárnap, 22:00: Oakland Athletics – Los Angeles Angels

SPORT1, 07.27., hétfő, 22:00: San Diego Padres – Arizona Diamondbacks

SPORT1, 07.29., szerda, 21:30: Oakland Athletics – Colorado Rockies

A hazai háztartásokban a Sport TV csatornáinak lefedettsége közel százszázalékos, így kábelen az MLB szinte mindenki számára plusz csomag vásárlásával elérhető. Illetve az új VOD-típusú műsorvisszanézős szolgáltatásoknak köszönhetően az MLB meccsei akár egy hétig bármikor visszanézhetőek (ez a lehetőség jelenleg Vodafone TV, korábbi UPC Horizon és Telekom boxokkal lehetséges – erről majd később még részletesen is) tehát akit érdekel, hogy miről beszélnek állandóan nemzeti sportágként az amerikai filmekben és sorozatokban, az most belekóstolhat a rendíthetetlen baseball-életérzésbe.

A Sport Tv-nek szüksége is lesz az új impulzusokra, hiszen az elmúlt hetekben elveszítette az egyik legvonzóbb vonzerejét. Az NFL-t 2004 óta a Sport Televízió közvetítette Magyarországon, ám augusztus 1-jétől teljeskörűen elinduló új sportcsatorna, az ARENA 4 elhappolta előle, így ősztől kikerül a csatorna portfóliójából. A Nielsen közönségmérés adatai szerint az NFL élő meccseinek a nézettsége ma már eléri a négy legnagyobb európai futballbajnokság meccseinek nézettségét, ami a Sport TV-nek komoly presztízsveszteséget jelent. Ezt a programing veszteséget kéne pótolni egy – nálunk még újdonságnak számító amerikai sportág nézettségi- valamint ismertségi felépítésével. Persze célként azt lehetnek kitűzni, hogy évek múlva az MLB egy, az NFL-hez felnövő tartalomként legyen jelen a Sport TV műsorai között, remélhetőleg addigra már egy sport streaming-platform részeként is.

Személy szerint évek óta nagy rajongója vagyok a sportágnak. A Sport TV-nek, illetve a kiváló kommentátoroknak köszönhetően pedig az MLB-nek is megadatik a lehetőség, hogy NFL mértékű népszerűségre tegyen szert, persze ettől egyelőre biztosan évekre vagyunk, de valahol el kell kezdeni.

Kép: CNN.com

#MűsoronPlus #TV #SportTV #MLB

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.