Végre kiderült, hogy milyen minőségű a Netflix magyar videótára

Oszd meg a cikket másokkal is:

Régóta keresem a választ, hogy miként lehet egy streaming videótárat – mint a Netflixet vagy az HBO GO-t a modern tartalomfogyasztási szokásokat figyelembe véve úgy feltérképezni, hogy az elérhető tartalmak mellett a minőséget is figyelembe vegyük.

Ezért is örültem annak, hogy a VPN- szolgáltatásairól ismert SurfShark egy összeállítást készített arról, hogy mely országokban találhatóak a legnagyobb és legjobb minőségű Netflix videótárak. A cél nem csak a legnagyobb Netflix videótárral rendelkező országok bemutatása volt, hanem hangsúlyt kapott a minőségi tartalom is, tehát a magasabb IMDb besorolást, a MetaCrticic valamint az elnyert díjakat is próbálták megfelelő módon feltérképezni, hogy a különböző országokban ezek milyen arányban állnak az elérhető tartalmakkal. Persze ez sem számít tökéletes megoldásnak a minőséget  illetően, ám mégis fontos lépés lehet abba az irányba, hogy ne csak a mennyiség határozza meg egy online videótár felépítését. A SurfSharks rengeteg forrást felhasznált, többek között a The Hollywood Reporter és az Empire magain elmúlt évek sikerlistáit, továbbá:

Érdekes látni, hogy ebben a tekintetben például Magyarország hogyan áll.

A rendhagyó elemzés a Netflix Flixwatch adatbázisából származó adatokat használta fel, hogy milyen címek állnak rendelkezésre az adatbázis 70 országában. Ezután az IMDb besorolásait, a MetaCritic  pontszámokat, illetve az elnyert díjakat vette alapul annak meghatározására, hogy mely országok rendelkeznek a legtöbb tartalommal, és hogy hol találhatóak a legminőségibb címek.

A SurfShark elemzése szerint az Egyesült Államok rendelkezik a legtöbb Netflix tartalommal – ami számszerűsítve 5879 tartalmat jelent -, míg Kanadában található a legnagyobb filmkatalógus, ami 4043 filmet jelent. Fontos azonban megjegyezni, hogy a legnagyobb videótár megléte nem feltétlen jelenti azt, hogy az adott ország rendelkezik a legjobb és legminőségibb címlistával.

Például az Egyesült Államok és Kanada az egyik legalacsonyabb átlagos IMDb-besorolású videótárral büszkélkedhet (6,95), míg Azerbajdzsán, Portugália, Grúzia, Ukrajna és Oroszország besorolási indexe az élmezőnyhöz tartozik (7.13).

Lássuk a hazai statisztikát (Magyarország):

Totál tartalom: 5062

  • Film: 3409
  • Sorozat: 1653
  • IMDb besorolási érték: 7,08
  • MetaCritic pontszám: 63.2
  • Oscar-díjas alkotás: 65
  • Emmy-díjas sorozat: 31

Ezeket a számokat nyugodtan összevethetjük a németországi statisztikával, ami 3995 totál tartalom mellett jóval alacsonyabb filmcím (2763), és sorozatcím (1232) mellett alacsonyabb IMDb besorolási értéket (7,01), illetve MetaCritic pontszámot (62,9) tud felmutatni, nem beszélve az alacsonyabb Oscar-díjas filmekről (62). Emmy-díjas sorozatokban pedig csak egyetlen címmel előzi Magyarországot.

Az elnyert díjak tekintetében Dél-Koreának van a legjobb műsortára, ami 109 Oscar-díjas filmet és 35 Emmy-díjas sorozatot jelent, őt követi Svájc 85 Oscar- és 34 Emmy-díjjal. Öt ázsiai ország, Thaiföld, Malajzia, Fülöp-szigetek, Indonézia és Szingapúr ugyan Oscar-díjas filmek tekintetében ugyan picivel le vannak maradva Dél-Koreától, viszont 35 Emmy-díjas sorozattal a műsortárukban egyáltalán nem szégyenkezhetnek.

Egyébként Moldovában van a legkevesebb Oscar-díjas film (36), viszont IMDb pontátlaguk egész jónak mondható (7,12). A felmérés szerint minőség és a mennyiség szempontjából Indiában található az egyik legkiegyensúlyozottabb videótár.

A kutatás egyik érdekessége még, hogy például a Forrest Gump csak a nyugat-európai, indiai, dél-koreai, Japán és Egyiptomi Netflixen található. A Ponyvaregényt csak Kanadában, Mexikóban, Dél-Amerikában és Európa nagy részén láthatják a Netflix előfizetői. Egy másik kedvenc klasszikus, a teljes Keresztapa trilógia kizárólag Kanadában, Oroszországban, Európa egyes részein (nálunk például nincs fent), Ausztráliában, Japánban és Egyiptomban érhető el. Viszont Magyarország előkelő helyen van a Jóbarátok (Friends) tekintetében, hiszen rajtunk kívül csak Mexikóban, Dél-Amerika nagy részén, és Indiában láthatják a teljes évadszámot a Netflixezők. A kultikus sorozat a Lost viszont kizárólag a dél-koreai és a Japán videótárban szerepel.

Slider
Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója