A Netflix már a karantén helyzet globális feloldására készül

Oszd meg a cikket másokkal is:

Ahogy megírtam, a Netflix elmúlt negyedéves jelentése történelmi növekedést mutatott. A héten publikált 15,77 millió új előfizetői adat több mint 7 millióval haladta meg az év eleji piaci várakozásokat, ami így a Statista elemzőcég adatai szerint jelenleg 182, 86 millió egyéni előfizetőt jelent.

Slider

Nem csak az új előfizetőkre vonatkozó adatok alapján lehet okuk ünnepelni Los Gatosban, hiszen a streamelt órák tekintetében is jelentős emelkedést tudnak felmutatni: A közönségkedvenc Tigriskirály (Tiger King) 64 millióval, a Vakszerelem (Love Is Blind) párválasztó reality 30 millió streaming megtekintéssel rendelkezik, utóbbi jelentőségére pedig hamarosan visszatérek.

Tehát a számok stabil és magabiztos emelkedést mutatnak, és a kialakult járványhelyzet különösen kedvez a streaming szolgáltatóknak még annak ellenére is, hogy világszerte valamennyi cég bitráta csökkentést alkalmazott, hogy szolgáltatásaik ne nagyon terheljék meg a pandémia miatt napközben átrendeződött internethasználatot.

Tony Maroulis az Ampere Analysis egyik fő elemzője szerint bevétel szempontjából a növekedés ugyan kicsit kevesebb a vártnál, ám a jelenlegi helyzetben ez még mindig nagyon jó eredménynek számít. Fontos megjegyezni, hogy az első negyedéves adatokban csak a március írható a COVID-19 miatt kialakult karantén helyzet számlájára, amely majd csak április végén vagy májusban fog bevétel szempontjából arányosan megjelenni. A másik negatívan ható tényező lehet, hogy az amerikai dollár jelentősen erősödött más valutákhoz képest, így például Brazíliában (Ahol a Netflix 1 millió dolláros segélyalapot hozott létre) változatlan előfizetői ár mellett a Netflix 25%-os bevételcsökkenést kénytelen elszenvedni, és az eurónál is hasonló lehet majd a helyzet.

Érdemes megnézni, hogy a különböző kulcsfontosságú piacokon hogyan alakult a helyzet. Maroulis szerint hétmillió új előfizető regisztrálható európai, közép-keleti és afrikai (EMEA) országból (ide sorolható Magyarország is) majd négymillió az ázsiai-csendes-óceáni térségből – ahol robbanásszerűen megugrott az okostelefonok használata -, és hárommillió származott Latin-Amerikából, ahol most a Netflix komoly erőfeszítéseket hajt végre a filmipar megsegítésére. Az elemző szerint a koronavírus-hatás kevésbé volt érezhető Észak-Amerikában, ahol a Netflix már így is kezdi elérni az elvárható maximumot, és az ottani karanténhelyzet más országokhoz képest csak később érezhette a hatását.

És akkor a korábban említett Vakszerelem jelentősége

Szintén az Ampere Analysis friss felmérése mutat rá, hogy az elmúlt évben jelentősen megnövekedett a reality és valóságsow műsorok száma a különböző streaming szolgáltatók műsortáraiban. A Netflix természetesen ebben is az élen jár, hiszen amíg 2018 januárjában még csak négy Netflix Original reality vagy valóságshow létezett, addig 2019 év végére ez a szám nyolcszorosára emelkedett, és a globális műsortár már 32 Netflix Original reality (vagy valóságshow) tartalommal rendelkezett, amihez idén csatlakozott a Vakszerelem (Love Is Blind) valamint a héten debütáló Ellenállhatatlan kísértés (Too Hot to Handle), ami szintén sikeresnek mondható.

Egyébként további érdekesség, hogy az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 2019-ben ez a két (a továbbiakban összevont) műfaj volt a legsikeresebb a dokumentumfilmek (és dokusorozatok) után, az viszont már más kérdés, hogy az ilyen fokú reality tartalomemelkedés milyen hatással lesz azokra az előfizetőkre, akik pont a hasonló (bár eltérő minőségű) műsorok miatt (vagy ellen) menekülnek a kábeltévéről a  Netflixre illetve más streaming platformra.

Bevétel szempontjából kiemelten fontos ez is na meg az is, így hosszútávon egy kényelmes egyensúly megteremtése lehet a cél, hiszen csak a növekedésből lehet tartani ezt a rohamtempót. Azt viszont a Netflix és maga a vezető Reed Hastings is elismeri, hogy a következő negyedéves bővülés ennél jóval szerényebb lesz, ami a várakozások szerint 7, 5 millió új előfizetőt fog jelenteni.

Remélhetőleg a vírus elleni küzdelem hamarosan lehetővé teszi a kormányoknak, hogy megszüntessék a kijárási korlátozásokat. Amikor ez megtörténik mi arra számítunk, hogy a megtekintési órák száma és ez a fokú növekedési ütem jelentősen visszaesik. – foglalta össze a cégvezető.

Ez az oldal ingyenes és így is marad. Ha támogatnád a munkát, kérlek küldj egy kávé árát, hogy még jobban menjen. Nagyon köszönöm!

Derecskei Zoltán

A Műsoron.hu alapítója