Hugh Jackman legújabb filmjében pofátlan tanárként is szenzációs

Vasárnap (április 26-án) érkezik az HBO GO-ra a Romlott oktatás (Bad Education) című film, ami egy több millió dolláros sikkasztást és annak következményeit meséli el. A film valós eseményeken alapul, ami 2004-ben rázta meg New York-állambeli Roslyn városát és Amerika-szerte komoly hullámokat keltett. A fekete humorban bővelkedő film rámutat az amerikai közoktatási rendszer hiányosságaira, egyszersmind megvizsgálja azokat a tágabb erőhatásokat, amelyek a kapzsiságot, a korrupciót és az elszámoltathatóság hiányát támogatják az intézményrendszerben.

[smartslider3 slider=”11″]

A főszerepben az Oscar-jelölt, Golden Globe- és Tony-díjas Hugh Jackman (A legnagyobb showman, A nyomorultak) és az Emmy-, Oscar-, Golden Globe- és SAG-díjas Allison Janney (Én, Tonya, Anyák gyöngye) látható, a film rendezője Cory Finley (Telivérek), írója pedig Mike Makowsky (I Think We’re Alone Now).

A filmet nagyobbrészt a Long Island-i Roslynban és környékén forgatták, tizenöt évvel a botrány kirobbanása után. Finley és Makowsky a vígjáték és a dráma közt precízen egyensúlyozva mutatja be nekünk Frank Tassone (Jackman) kettősségét, aki egyszerre elhivatott és szenvedélyes pedagógus, aki mindent megtesz azért, hogy a diákjai sikeresek legyenek, másrészt a manipuláció nagymestere, aki nem riad vissza attól, hogy pont azokat lopja meg, akiken segíteni akart.

https://youtu.be/MITN27vUnvU

A film ezen a kisvárosi történeten keresztül, hatásosan mutatja be a rendszernek azokat a hiányosságait, amelyek lehetővé tették, hogy mindez megtörténjen. Allison Janney alakítja Pam Gluckint, Tassone jobbkezét, a roslyni tankerület üzleti vezetőjét, aki puszta kitartással és elszántsággal küzdötte fel magát ebbe a pozícióba.

Az okosan megírt és feszesen megrendezett film bemutatja, hogyan bűvölte el a helyi közösséget a karizmatikus tanfelügyelő, illetve az iskola sikere és az abból eredő gazdasági haszon. Emellett tiszteleg a Roslyn Középiskola közössége előtt, amely felvállalta az iskola történetének e sötét fejezetét, és továbbra is kitartóan küzd, hogy megőrizze pozícióját az ország egyik vezető tanintézményeként.

A Romlott oktatás személyes kihívás volt Mike Makowsky számára, aki szülővárosába tért vissza, hogy kutatásokat végezzen a forgatókönyvéhez. Miközben hűen és a szereplők emberi méltóságát tiszteletben tartva meséli el a történetet, a megtörtént eseményeket arra is felhasználja, hogy erkölcsi vizsgálatnak vesse alá az emberi viselkedés e lebilincselően ellentmondásos példáját. A Roslynban felnőtt Makowsky csak évekkel később értette meg az eset összes következményét, illetve azt, hogy saját középiskolai újságjának, a The Beaconnek a diákújságírói hozták nyilvánosságra az ügyet. A New York Times ironikus módon addig nem is adott hírt az amerikai közoktatás valószínűleg legnagyobb sikkasztási ügyéről, ameddig az egyik újságírójuk meg nem látta a The Beacon egy példányát a fiánál, aki hazahozta az újságot az iskolából.

Ami egyetlen kis cikknek indult egy iskolai újságban, utána hatalmas vihart kavart a médiában és további vizsgálatokhoz és az érintettek elszámoltatásához vezetett.

Fotók: HBO

Teszett a cikk? Csatlakozz a Facebook oldalhoz, kövess Twitteren vagy a Google Hírekben is, hogy mindig értesülj a legfrissebb újdonságokról.